自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

回覆:求意見, 我個仔拎咗幾千蚊買裝備!

你俾佢自由管理零用錢,唔等於唔監管,一開始就傾清楚,計劃下金錢點用,分幾多份可以做咩,例如,一份儲蓄,一份零食,一份購買自己喜歡的物品,一份後備零用等等。佢的計劃書要俾你睇,每月尾報告無超支,先有下月零用等。

俾自由唔等於唔教唔管,直到覺得孩子有自制能力才放手。否則之後很難教。

echoo    發表於 16-5-2 19:51

男爵府

回覆樓主:

零用錢買冇問題 每個人價值觀唔同 不過要提醒佢唔好走火入魔

水晶宮

catnapper 發表於 16-5-2 17:39
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...

有邊個細個時唔想有自己錢買自己鍾意嘅嘢?大人都會啦,有幾恐怖?如果我係你個仔,個阿媽明明話俾我自己管錢,最後其實反口假民主,我先覺得個阿媽好陌生。

你俾得個仔有自由管錢,你其實又有自己要求、限制和底線,咁應該一早講清楚。

公爵府

回覆樓主:

明白樓主,可能要教佢分配金錢

子爵府

catnapper 發表於 16-5-2 17:39
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...

你覺得因為升左中就“叮”一一聲識埋理財?

冇架,依家鬧佢都冇用,我會做嘅係立刻同佢做個收入和支出回顧,支出部分只要大概邊類就得拉,例如“裝備”屬玩具,就是玩具吧!漫畫當讀物,同功課練習分開,以後一個月review一次,分析下邊樣使得聰明些。

禁止訪問

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得既然你比左佢管理金錢既權利,而你冇講明唔可以買點數,佢買左點數,唔係偷唔係搶,係佢立場係冇錯既~你可以做既唔係質問,而係提醒佢理財上要分寸~將結果留仔女學習,如果將來佢因為買點數冇錢駛,你唔好比多啲錢佢,等佢去學習承擔後果囉!

每個人眼中既值得同唔值得唔一樣,正如有啲女人買好多化妝品,屋企隻佬都難免會覺得無聊,有時放手係必須既。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點都好過同你講,佢買丸仔食
又或者要交保護費

男爵府

比我會親身玩下隻game 感受下點解要用咁多錢買裝備。其實可以好大問題架,幾多人出來做野,幾萬蚊去買呢D野都有。網路遊戲有時背後理念同賭博差不多,係要有人上癮先賺錢,免費apps po 個廣告邊賺到咁大個市場!

公爵府

回覆樓主:

升上中一都只係12 歲,我唔會俾佢可以自己決定甘大數目(超過一千已經係好大). 我仔中一,佢只係有權運用佢嘅零用錢,所有利是錢都係由我keep. 至於打機,呢樣真係要自細教,否則絕對係好大個嘅氹。俾我會趁呢個機會收返佢大舊錢嘅管轄權。做大人嘅唔教好小朋友財政管理但又俾佢管錢,亂用亂買係正常。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到

原帖由 catnapper 於 16-05-02 發表
我諗你要教仔如何管理金錢,而不是放晒手。

例如,幾千蚊,1/3 可以用作享樂(食喝玩),1/3用作學習上(課外書),1/3 用作儲蓄……

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:你俾佢自由管理零用錢,唔等於唔監管,一開

原帖由 hanbb 於 16-05-02 發表
你俾佢自由管理零用錢,唔等於唔監管,一開始就傾清楚,計劃下金錢點用,分幾多份可以做咩,例如,一份儲蓄 ...

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:零用錢買冇問題 每個人價值觀唔同 不過要

原帖由 waiman0614 於 16-05-02 發表
零用錢買冇問題 每個人價值觀唔同 不過要提醒佢唔好走火入魔
所以要自細教仔女正確管理零用錢,這也是俾零用錢嘅目的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主,唔好假設小朋友會為錢而挺而走險。咁講真係好傷害彼此感情。有次我女借糧(因為就黎聖誕想準備買禮物),我老公就當面講咩先駛未來錢lililolo ,話係咪以後唔夠錢就去賣毒品咁點。俾我之後省佢鑊金。邊有人咁話自己個女!好hurt架!
平靜落黎先,慢慢同個仔傾下啦。我女有時都唔生性,遲起身搭的士返學。當然係利是錢啦!佢自己錢我唔鬧佢,但會lor

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

如果你對於你個仔自儲既錢 用係邊 有要求既 咁你應該一早同佢講 而唔係佢買自己中意既野之後剷佢 假民主

我自己有同個女講 如果要用錢可以做D乜
當錢我比左佢就唔會限佢乜買得唔買得
我自己細個時 儲錢買本小說 最後比屋企沒收仲鬧爆 假到爆 最後我更加唔會同佢地講咁多 D錢係我自己死慳唔食儲 點解買自己既野唔得

伯爵府

D 錢先經用左,而且係佢自己既積蓄,又唔係偷番黎,你最多只可以同佢理性咁分析錢可以點用,如果del 左佢仲衰,真係咩都冇哂,而且同你既關係都變差

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔用都用左,鬧都冇用,
最多chok下用左邊度,
唔好再鬧,
如果唔係好快就乜都唔會同你講~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

引用:我明你。但首先吾好諗得甘灰,起碼佢冇偷錢

原帖由 jojo1234 於 16-05-02 發表
我明你。但首先吾好諗得甘灰,起碼佢冇偷錢,但價值觀有問題。
Agree

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hanbb 發表於 16-5-2 18:35
你俾佢自由管理零用錢,唔等於唔監管,一開始就傾清楚,計劃下金錢點用,分幾多份可以做咩,例如,一份儲蓄,一份零食,一份購買自己喜歡的物品,一份後備零用等等。佢的計劃書要俾你睇,每月尾報告無超支,先有下月零用等。

俾自由唔等於唔教唔管,直到覺得孩子有自制能力才放手。否則之後很難教。..
冇錯,俾自由不等於不管不教

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我覺得要理!就算一個成年人朋友攞咗十幾萬去買佢鍾意嘅花嚟帶,做朋友都會提下佢啦!買花帶都唔係壞事,又唔係偷唔係搶!
何況自己個仔?!我一定會傾下或搵人同佢傾下理財嘅概念,呢個係由細教大!唯一係唔可以鬧!係傾!
況且而家啲借錢廣告永遠講到先洗未來錢係理所當然咁!害死啲人!

首頁
12345...6

尾頁

跳至