家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

topyy 發表於 17-3-20 17:41
笑死人,如果係專業既agent第一次幫客計受保金額,已足夠全面,仲叫人搵埋份紅利再保,呢啲係咪叫 ...

我真係唔明有咩咁好笑,你係基於你的所謂保額計算方法,我從頭到尾都無認同過,首先你話保額唔等同自身的身價我就覺得好笑,咁請問阿劉華走來問你佢需要買幾大保額,你一樣同佢講100萬就夠?如果真有咁建議的agent咁就真係夠專業咯

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 17:36
危疾都含有人壽功能,兩種儲蓄產品都有現金價值分紅同保額增值,我唔係sell咩比你,係講清楚比你知,而家 ...

危疾當然有人壽成份啦!你唔係以為危疾還危疾?人壽還人壽呀下?個保障金額同一條數黎架,你攪清楚喎!

買危疾係為自己在生時保障,唔想郁到份家庭儲備,一筆過用得晒人都,用唔晒人未,都係果筆錢喎。

你又攪錯左喇,危疾就危疾,儲蓄就儲蓄,你又放埋一齊講喇

假設個客budgetn夠買純危疾$50萬,點知買左同一保費既儲備投資危疾單?個保障金額低好多架!為左果少少紅利(仲要頭10年紅利價值)個客真係第一年就有事,個保障差額呀邊個比返佢?

大宅

topyy 發表於 17-3-20 18:04
危疾當然有人壽成份啦!你唔係以為危疾還危疾?人壽還人壽呀下?個保障金額同一條數黎架,你攪清楚喎!

...

危疾同人壽的功能唔使你科普,我知我意思是兩種產品都可以有分紅同保額增值,我發覺我已經講左好多次……至於你講的問題都係果句,唔係我叫佢買乜,係攤曬出來講,佢自己決定買乜,唔好成日講到好似逢agent就一定hard sell 儲蓄型,就好似我今日曬咁多口水同你講又唔係要你買儲蓄型,你可以繼續選擇你的消費型+自己投資工具,只不過係糾正你帖子裡對儲蓄型產品的誤解遮。你果份儲蓄型圖表都唔知得自邊間,而你的藍籌股理論也不過紙上談兵,一句講曬,每個人都會根據自己的抗風險需求選擇不同的產品,無一概而論的。

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 17:47
我真係唔明有咩咁好笑,你係基於你的所謂保額計算方法,我從頭到尾都無認同過,首先你話保額唔等同自身的 ...

下!我係話保障金額係要計,唔係估喎

是但啦,你話劉華有買保險又好?買幾多都好!我淨係知呢估世界有2種人唔洗買,一係窮人,一係錢多到夠基本生活,咁「基本」呢個字睇你點引導個客啦

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-20 18:12
危疾同人壽的功能唔使你科普,我知我意思是兩種產品都可以有分紅同保額增值,我發覺我已經講左好多 ...

下!我唔係講你答果啲喎是但啦,你講果啲保額增值,萬用保咪又係果啲來源 不如你是但攞份單比我計,我又分析一輪放出黎比你解釋丫

同埋我無抹黑喎!我一直有叫人你想養你agent咪去囉!我都養緊其他人喎,政府啦,看更啦咁

男爵府

fufu2726 發表於 17-3-20 16:07
唔講保險果 part, 因為可能十年後你先會發現問題, 股票投資不是炒賣, 是長線的, 所以你買來買去不是樓主所 ...

藍籌,我真係是但買架咋 不過真係要長線

男爵府

wan0526 發表於 17-3-20 15:32
睇到我一舊雲,你數口咁叻既。學野!
你覺得買大藍籌股票好,咁有無推介呀?
最近,我係度諗買 ...

1。藍籌唔識推介,呢度好多高手,我都係黎跟佢地學野

2。買人壽個目的係,筆錢夠家人基本支出生活一段時間,唔係用筆錢去發達,或去「改善」生活,保險係保障家人在一段時間內「維持」基本生活!

計法:人壽保額係受保人對家人的基本保障,我會用每年家庭基本開支去計,扣減所有asset,餘下就係每年你所需要既保障金額,計入每年通脹,asset每年增值%,用複式去計,基本小朋友出身比家用,你每年所負擔既家庭開支會少左,到父母百年歸老會再少啲,減完得出個數字就係所需基本保障金額,咁計都係預算,要每年調整,呢個係概念,得閒整個圖比你睇會明啲(我參考高手咋,大家有建議可以再討論更好計法)

3。我都有計買賣成本呀,試將每年你買股票所需手續費,同月供股票(e.g. boc每年$600成本)比較邊個抵啲?

計完,你會明白點解唔會買保至100歲的單,而係每年比!

複式洋房

儲蓄保幾個問題

1. 保費貴,保額少

2. 儲蓄保,前期cut 單surrender charge 貴到同dump 錢落海無分別
唔係太多人可以keep 到張單過十年

3. 保費年年期期都追,但你有咩突發事,只會容許你遲交一個月,靈活度極低

我用少少例子去講
話說有位agent sell 我100萬儲蓄危疾,保費18k
我計過到第十年,現金價值只有總供款既2成。如果十年內,有咩事頂唔順cut左,全部錢都無哂咁濟 or 得極少錢,保險公司只會比你1個月grace period

但我計過,同樣18k保費
我用年金單搭危疾rider 咁出

10年後,仲有供款既5,6成錢
有咩事就行premium holiday 去頂住保費

靈活度大增。但我一提出e種安排,個agent 黑面得好緊要。

事後做過下d research
儲蓄成份保險佣金率
第1年保費約4成-5成,第2年都有15%左右

年金單佣金率約2成幾,之後每年只有約5%

男爵府

jackkit0615 發表於 17-3-20 16:33
見不少agent 自己都冇买保险

係呀,有啲人仲好無品添呀 到處呃人比人踢爆仲話恭喜人買危疾,呢個行業啲人真係

大宅

topyy 發表於 17-3-21 09:21
係呀,有啲人仲好無品添呀 到處呃人比人踢爆仲話恭喜人買危疾,呢個行業啲人真係

喂喂喂,無品個係你,我已經自認左孤陋寡聞,純危疾有純危疾的point,我從來唔拒絕純危疾,但作為用家,儲危有保終身的好處,兩者搭配可以互補長短,我唔覺得有咩問題,係你地成日睇住儲危的現金價值來說事,而忽略佢保終身同有分紅保額增值的好處,講來講去講唔過人居然人身攻擊,無品個係你

大宅

topyy 發表於 17-3-21 09:21

終身保的好處係就算你子女已經大曬,無任何經濟負擔,一旦有病都可以唔連累子女,自己負擔得起,好過純危到某個年齡無事就over搞到後面無保障,仲係果句如果你知道自己幾時得病幾時掛,保險公司可以執笠啦,問題你保證得到咩?

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-21 09:59

喂喂喂,無品個係你,我已經自認左孤陋寡聞,純危疾有純 ...

下!認錯就認錯啦,加句恭喜你?當無事,是但你啦

儲蓄投資既危疾保,高保費,低保障金額,有事唔好

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-21 10:04
終身保的好處係就算你子女已經大曬,無任何經濟負擔,一旦有病都可以唔連累子女,自己負擔得起,好過純危 ...

嗱!又跌落誤區

所以咪話後生分開保險同投資黎買,後生是但買隻5厘息藍籌,不計股市升跌,個回報多過保險公司比既累積保單價值,一樓已計數

大宅

topyy 發表於 17-3-21 10:06
下!認錯就認錯啦,加句恭喜你?當無事,是但你啦

儲蓄投資既危疾保,高保費,低保障金額,有事 ...

恭喜下你都變無品,咁第時去飲都唔知講咩好……我家純危因為可以退保費所以保費設計都較高,比起儲危相同保額只便宜一半保費,而且保額無贈送無增值,所以摞咁既對比個客你覺得佢會揀邊款?保家的產品我也有對比(以為只做醫療所以對比過醫療),如果你話佢真係有純危,消費型的,無保費退的,咁保費肯定會更加平,考慮搭配一下儲危加大有工作能力時的保障,這是最好的方案,讓既想保終身又預算有限的客人多d選擇。

大家講來講去傾唔岩key都係緣於思路不同,你的選擇無可厚非,不過不能代表全部遮,我的觀點係如果既想玩藍籌股,又想有終身保障,而家的儲蓄型人壽產品危疾產品基本都可以做到啊!只係你無詳細了解遮,一葉障目不見泰山,又聽不入人家的意見,每個保險公司的plan真身未見就斷章取義,嗚呼哀哉……

大宅

topyy 發表於 17-3-21 10:10
嗱!又跌落誤區

所以咪話後生分開保險同投資黎買,後生是但買隻5厘息藍籌,不計股市升跌,個回 ...

好了好了,不同你拗,妳買你的藍籌股,我買我的儲危,邊個係最後贏家,拭目以待。另外,無人規定你買儲危儲壽之餘唔做其他投資,分散投資幾時都係適用。只要係投資,都係畫餅,做死一世散戶,叻極又可以賺到幾多錢,不要想著靠投資致富,看看自己有幾多本金先好,唔係個個都適合玩投資,但保險起碼係保本的相對比較安全。各人承受風險能力不同,所以觀點不同,無得好拗,只要不偏頗,就阿彌陀佛了。

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-21 10:26
好了好了,不同你拗,妳買你的藍籌股,我買我的儲危,邊個係最後贏家,拭目以待。另外,無人規定你買儲危 ...

好野

男爵府

dddppp 發表於 17-3-21 01:59
儲蓄保幾個問題

1. 保費貴,保額少

請問介唔介意比年金個表我計計

禁止訪問

男爵府

今日升定跌 發表於 17-3-21 17:41
如果以投資/增值本金黎睇,你所講既方案同數據都正確。
但儲蓄人壽同股票 ,用處 / 機制 / 方向 都完全唔 ...

1。重申:保障還保障,投資還投資。
2。保險公司一車車送啲豬仔去上堂,美其名為上堂,實質洗腦,保險公司有責任去監管保險從業員的銷售手法,責無旁貸!
3。一般c9仔絕對唔鼓勵炒股!先定投資目標(10/20/30至退休),考慮能承受風險(低中高)。真係想買股票,就計下每年手續費,比較下投資成本,再決定月供股票或每年買藍籌股票,長買長揸,長遠投資最穩陣
4。萬用壽險個表好矇,介唔介意再up份清楚啲給我計計,謝謝

伯爵府

總有笨人落搭!

首頁
12345...8

尾頁

跳至