跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

因為幼稚園就在屋企樓下, 所以不用坐校車.

洋房

3月2日返o左學啦..有cry

大宅

你哋小朋友坐校車要幾耐?

我個仔仔要由TKO去九龍塘, 車程要一個鐘. 佢下星期才開始搭校車, 我怕佢放學時會在車上瞓咗, 唔知點算:cry: .

我哋bb們9月又要重讀N班, 你哋有冇後悔讓佢哋這麼細就返學? 我因為想仔仔可以早些學英文, 所以想佢早哋上學, 但可能學校太遠, 我依家覺得大人和小朋友都辛苦.

大宅

原帖由 littlepig 於 09-3-9 10:25 發表

我個仔仔要由TKO去九龍塘, 車程要一個鐘. 佢下星期才開始搭校車, 我怕佢放學時會在車上瞓咗, 唔知點算:cry: .

我哋bb們9月又要重讀N班, 你哋有冇後悔讓佢哋這麼細就返學? 我因為想仔仔可 ...

咁細個就比佢地返咁遠,我覺得真係會太辛苦喇!我自己都係要坐車返學,雖然無你咁遠,但都覺得會好辛苦,同埋好睇個細路定唔定,如果係咁郁都幾危險,保母唔睇得咁多!學野雖然係重要,但身體重緊要喎!諗諗有無其他選擇!

別墅

10-15 mins

我覺得一個鐘車程對2歲來講就太遠,如果係k1,一程一個鐘,一程短d,都可以考慮既。

原帖由 littlepig 於 09-3-9 10:25 發表

我哋bb們9月又要重讀N班, 你哋有冇後悔讓佢哋這麼細就返學? 我因為想仔仔可 ...

別墅

我都係揀屋企附近.

佢番左一星期了, 日日都有喊, 但昨天竟然在家突然做左好多古怪動作, 話係老師教佢做既運動, 好好笑, 原來佢喊都有學到野, 仲好enjoy咁做運動, 真係好開心呀!

不過就病左, 感冒咳, 可能是未適應, 又可能是轉天氣啦!

大宅

所以我都考慮緊轉回家附近讀.

QEgg,

你BB似講嘢比你知, 好叻! 我果嗰重未識講成句.

原帖由 QEgg 於 09-3-10 17:09 發表
我都係揀屋企附近.

佢番左一星期了, 日日都有喊, 但昨天竟然在家突然做左好多古怪動作, 話係老師教佢做既運動, 好好笑, 原來佢喊都有學到野, 仲好enjoy咁做運動, 真係好開心呀!

不過就病左, 感冒咳, 可能是未適應, ...

別墅

聽人講小朋友番學後會好快識講好多野, 表達能力會明顯進步, 所以你BB都會好快架!

原帖由 littlepig 於 09-3-11 10:09 發表

QEgg,

大宅

我都係住 tko, 你打算轉去邊間?

原帖由 littlepig 於 09-3-11 10:09 發表

QEgg,

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

大宅

富康德寶下星期面試, 如果收的話會考慮轉唔轉.

你仔仔不是將入衛理堂? 你還申請咗邊間? 大家分享下.

原帖由 onchai 於 09-3-11 16:20 發表
我都係住 tko, 你打算轉去邊間?

子爵府

太遠喇~ 對咁細的小朋友黎講, 真係會好辛苦.

我揀幼兒園的考慮中, '近' 都係一個好主要的因素.

大宅

係呀, 仔仔會讀衛理堂... 不過我又想佢搬番同我住 (e 家 weekday 仲係 stay 係婆婆北角屋企), 所以都唔知轉唔轉番讀 TKO 好....

原帖由 littlepig 於 09-3-11 16:31 發表
富康德寶下星期面試, 如果收的話會考慮轉唔轉.

你仔仔不是將入衛理堂? 你還申請咗邊間? 大家分享下.

別墅

TKO 都有好多好學校, 快d決定, 要開始報名架喇!

原帖由 onchai 於 09-3-12 14:35 發表
係呀, 仔仔會讀衛理堂... 不過我又想佢搬番同我住 (e 家 weekday 仲係 stay 係婆婆北角屋企), 所以都唔知轉唔轉番讀 TKO 好....

男爵府

返左咁耐,你地小朋友o既班主任,有冇主動打電話俾你地同你地傾番小朋友喺學校o既情況??
我因為一直都冇咩機會同茵茵班主任傾計,而老師又冇主動同我傾番茵茵上堂o既情況...所以我喺呀女份學習報告度寫左希望同老師多d溝通,今日交左番學校,點知老師頭先8點幾打俾我,但感覺上老師係敷衍我,重重複咁講左幾次:其實有d咩野,可以喺接放學時傾....(我個女間學校係唔俾人入嫁,只可以企喺大門,但通常放學生嗰個又唔係佢)
唉........我係咪好衰呀,要老師收左工都重要打俾我,
我係咪一個麻煩o既家長??
其實我並唔係要求老師要打俾我,只係希望老師會主動同我傾茵茵o既情況(因為茵茵未係好識講野,我都問唔到佢la).....始終都係新生嘛.........
唉........呻完...........

大宅

我果間甘奈以來有好多接觸:
1. 返左1個星期就剛好有家長日,跟班主任單獨見面左20分鐘.
2. 每個學生都有本溝通手冊,每日有任何問題,學校或家長都可以寫上去.
3. 班主任打過幾次電話給我,通常都係大妹返學時暈車浪嘔污糟左件校服,換左衫報告番之類.
Twins 媽咪

男爵府

係呀!好認同妳!妳嘅諗法好正常.
好似我咁,因為我阿女重未適應返學,啲情緒麻麻地,
如果知道佢係學校嘅情況,學過啲咩野,
返到屋企,再問番佢,識答嘅讚吓佢,又或者自己再教吓佢,
可以令佢無咁抗拒返學.
阿女宜兩個禮拜插班,返個半至三個鐘,比其他小朋友早放,
老師送佢出嚟時,都可以交待吓個日佢嘅情況.
但今日開始返全日,放學時大家一齊放,老師未必得閒逐個講,希望阿女嘅老師會主動同我地傾番啦!

原帖由 maggieymh 於 09-3-16 22:48 發表
返左咁耐,你地小朋友o既班主任,有冇主動打電話俾你地同你地傾番小朋友喺學校o既情況??
我因為一直都冇咩機會同茵茵班主任傾計,而老師又冇主動同我傾番茵茵上堂o既情況...所以我喺呀女份學習報告度寫左希望同老師多d ...

大宅

onchai,

我大女之前讀左3年衛理堂, 朝朝都係我由寶琳帶佢返衛理堂返學然後自己返工. 你返工返邊區?

原帖由 onchai 於 09-3-12 14:35 發表

大宅

班主任都有常打比我講當日阿仔的情況.

原帖由 maggieymh 於 09-3-16 22:48 發表
我因為一直都冇咩機會同茵茵班主任傾計,而老師又冇主動同我傾番茵茵上堂o既情況...所以我喺呀女份學習報告度寫左希望同老師多d ...

大宅

我返九龍城, 我老公返沙田呀....

原帖由 littlepig 於 09-3-17 11:31 發表
onchai,

我大女之前讀左3年衛理堂, 朝朝都係我由寶琳帶佢返衛理堂返學然後自己返工. 你返工返邊區?

別墅

maggie, 我湊bb番入課室, 接放學又直接入課室, 所以同班主任好多機會見面, 算多溝通啦! 同埋有問必答, 所以我對學校同班主任都好喜歡! 學生手冊每星期派發一次, 裡面有個column係老師同家長寫來溝通, 我覺得唔錯!
你主動係岩架, 家長緊張d, 老師都無咁鬆懈!

onchai, 原來你都番幾遠喎!

首頁

尾頁

跳至