在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

大内密探e 發表於 18-5-13 23:29

哈,在我死心反證都再冇機可以做放周日的文職的時係諗著 ...

加油

大宅

princessgw 發表於 18-5-14 22:22
加油

好開心仲有你幫我加油;

我有既係實際工作經驗,同剛DSE畢業 0 分既18歲細佬妹係唔同的!
(係,感謝JM 你明白)

JM 比著你,1) 你會點包裝美化以下「括著」呢個##實際原因薪金低而離職原因,我已經學JM 你修飾改答嗰間公司當日係揾我嚟填產假位了,但HR 仲充滿猜疑我正講作嘢?

##DSE 剛畢業零分已返工8 星期連「快遞單寄件Sender 位,仲要漏空俾我幫佢填,佢地唔理唔問之余,仲要我呢個做坐門口全公司薪金最卑賤的receptionist 的老嬋主動提返佢嗰度要填自己公司地址」,心諗阿妹,細佬,Sender 英文都唔識冇嘢呀,上網查字典都知啦##?

JOB B 離職原因; 對方HR 連我對上份工僱主係因為年紀已76歲快77歲要退休,所以順便把公司結業又沒有仔女肯接手,所以把一眾同事遣散,都仲要唔信?

##JM 前僱主在我離職信就為方便我揾工所以都係話我自己申請離職閃的,咁可以幫我拆解點修飾好一點可以令對方HR 相信呢?

感恩,明天又有一份陪跑工要interview lo

男爵府

你之前啲長工有冇reference letter? 我覺得見工成功率同ref letter 有好大關係。
我好幾年前一直做sales , 幾年前先轉做文職,上一份都做得比較短時間,10個月,又係老細退休賣盤,但佢在ref letter寫得我好好,所以,我好快in 成功現在呢份。

大宅

babywoman 發表於 18-5-15 10:58
你之前啲長工有冇reference letter? 我覺得見工成功率同ref letter 有好大關係。
我好幾年前一直做sales , ...

我每份長工都有推薦信,早兩日 去second in,我都拎埋A份稅單,裡面有顯示我工作時段+職位,A秘書答應做埋我咨詢人。

B 離職我寫老闆榮休結業被遣散。我都有補充,老闆都唔捨得自己公司=自己個親生仔冇咗。

B老闆在推薦信都係用英文寫我在公司擔任秘書角式,協調各部門對内外運作,是難得的細心好員工,讚我返工守時,勤力,盡責。
~而老闆都為方便各同事揾工,都寫我地離職係我地自己決定!
~我得某部份朋友意見,話我寫B榮休結業,人地會覺得你脚頭唔好,怕你會害到新僱主都要結業?
~可惜班HR 都仲唔多信,現剩得份鬼佬PA 有啲機,係鬼佬親自用全英文in我對答,對方唔會咁迷信吧。

男爵府

回覆樓主:

good ,所以話,經驗幾咁重要

子爵府

大内密探e 發表於 18-5-5 13:28
見份普通Clerk位在我全無心理準備下要即場留底考我以下各項包括:中,英投訴信往來,英文對答半小時,全套 ...

恭喜,加油!

大宅

biloveu 發表於 18-5-17 14:37
恭喜,加油!

諗返起,覺得自己勁傻,2月中我send CV 只係申請地盤文員,要求中三,識簡單中,英文的文員,要長駐不同港鐵站戶外,自己都走上去做 group in 兩日)
對方五位西裝男不停彈你,你又唔係讀工程系出身都嚟in 呢個 post, 我地目標係請應界工程大學生,最估唔到會收到你的年齡層的CV, 咪即管約見你,

自己一味怕冇工作冇收入,就死撐人地公司test 乜,就儘做,西裝男轉身偷笑你唔識操作Autocad改圖的, 你咪當睇唔到聽唔到囉! 跟舊同事講起,比著佢地真會立馬轉身爆粗即閃!

之後仲要話基於佢地公司行公平選用新員工法則,所以晏啲有其他行政,人事,營業,會計及工程品理部都會逐一嚟跟你做test.

伯爵府

DHA勳章

見份普通Clerk位在我全無心理準備下要即場留底考我以下各項包括:中,英投訴信往來,英文對答半小時,全套 ...

你識咁多野.好西利

大宅

artai430 發表於 18-5-17 16:15
你識咁多野.好西利

識咁多咪又係冇人收留,我得中五,冇full cert,有咩用! 人地 HR 見你CV 唔係 xx 大學生,next 垃圾筒見。。。

公爵府

好媽媽勳章

恭喜。咩公司咁巴閉考咁多野

大宅

phoebepanpan 發表於 18-5-17 19:56
恭喜。咩公司咁巴閉考咁多野

Phoebe: 换著你,你會起身即係走嗎?

一間上市建築工程公司(香港員工超/近1000人),
其實#1 顯示 test 我的項目只佔當中10份1都冇,每當諗起俾嗰五位西裝男咁嘲諷年紀大,學歷低,真係有苦自己知,甚至我反問自己「點解當時唔自己立馬起身走」!

現在唯有不斷跟自己講,包容呢五個西裝男罷,佢地後生,唔識人情世故姐或者係上帝想磨練我恆久忍耐吧!

子爵府

虎到金來勳章

congratulations!!!!

大宅

princessgw 發表於 18-5-17 22:07
congratulations!!!!

Jm 我心情仲未平伏,對方登勞處中三需略懂簡單中英文,薪金8至9K 要長駐不同港鐵站執行戶外地盤工作的地盤文員職位, 入會議室坐底,HR哥對我id名就call五位西裝男入嚟
五= 五位西裝男
五: 請用英文介紹自己
我: 心諗我見中三地盤文員,要考英文ga,反證我都係整定陪跑,死就死,照講。。
五: 你讀工程系?你識用 Autocad改圖嘛?
我: 冇讀過,抱歉,唔識
五: 咁簡單改圖,盲的都識,你眼冇事丫嘛?
我: 抱歉,我唔係呢辨(見五位已轉身偷笑)

子爵府

虎到金來勳章

大内密探e 發表於 18-5-17 22:46
Jm 我心情仲未平伏,對方登勞處中三需略懂簡單中英文,薪金8至9K 要長駐不同港鐵站執行戶外地盤工作的地盤 ...

當考你EQ

係我既話,我心內唸, 我盲既, 甘五位都應該係一樣, 我cv 都無寫我識, 招聘廣告又無註明要識。5條友cv 唔識睇, 落廣告出街前又睇唔到無列出要求

大宅

princessgw 發表於 18-5-17 23:08
當考你EQ

係我既話,我心內唸, 我盲既, 甘五位都應該係一樣, 我cv 都無寫我識, 招聘廣告又無註明要識。5條 ...

五位西裝男,仲要講 我地目標係應該請應屆機電工程系畢業生,而我地主管最估唔到會收到你的年齡層的CV, 咪即管約見吓你做個interview 。。

超感覺意外基於佢地公司行公平選採用新員工法則,所以嚟緊仲會有其他主要部門行政,人事,營業,財務部,康樂,工安組 及工程品管控制部的主管都會逐一嚟跟你做test. 當日合共做的Test 的内容只包括#1 樓所例出嚟的10分1都唔止

最後comment 覺得我懂得跟唔同年齡層的人仕相處,所以改安排我坐返總寫字樓 負責員工福利及培訓發展部,我自覺得自己呢隻全場最老中五班陪跑馬竟然可爆大冷

首頁

尾頁

跳至