夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Karencks 發表於 18-5-11 07:49
$2000都唔夠補習
吓! 補習都要咁貴 , 真係因人而定,每人需求唔同囉 !冇計喇 ! 今時唔同往日, 點都要面對環境去改變下, 補少D
生活上唔可以100%滿足 , 凡事必有得有失。

洋房

Karencks 發表於 18-5-10 19:43
我想同C6傾贍養費金額 但我想問一下,除了2個孩子一般日常支出,每年會去一次旅行既錢會唔會計落去?另外孩 ...

要計的,我律師同我逐樣計,前提係小朋友生活質素不變,所以買對返學鞋都要計,問題係對方肯唔肯俾。呢段時間小心佢為左錢搶仔,我果位賤人,為左錢想搶仔,騷擾左我兩個多月,儲存戶口提到得番零蚊,不過我律師話一年內都可以追討的,同埋佢都要同個官解釋點解會咁。

如果你收到佢份Form E,一定一定要睇清楚,必要時搵朋友幫眼,逐條數睇清楚,有問題既就圈起佢,等佢到時同個官解釋。

小朋友生活費照計左先,俾唔俾之後先諗,如果佢係有番咁上下收入,官判佢一半人工都唔係冇可能,媽媽加油(emoji)

大宅

identify 發表於 18-5-16 04:25
要計的,我律師同我逐樣計,前提係小朋友生活質素不變,所以買對返學鞋都要計,問題係對方肯唔肯俾。呢段 ...

謝謝你 我個個又係將銀行戶口拎走晒d錢,本來個戶口係用來出糧的,現在改左。只可以追一年嗎?如果拖下拖下拖多過一年,咪追唔返

大宅

idykawaii 發表於 18-5-11 17:11
想問下如果女嘅搵錢多過男兩倍,小孩跟媽咪,男嘅會否要女俾贍養費?
要,小孩的叫生活費,俾配偶的叫瞻養費

洋房

Karencks 發表於 18-5-16 09:51
謝謝你 我個個又係將銀行戶口拎走晒d錢,本來個戶口係用來出糧的,現在改左。只可以追一年嗎?如果拖下拖 ...

係,你盡快搵律師搞,之後再慢慢申請法援,真係唔好拖。

禁止訪問

大宅

甜心朱古力 發表於 18-5-17 12:47
唔好咁大期望,一半收入,有啲男找5萬俾8千,樓主找律師傾吓先。

不過都睇雙方經濟狀況,我前夫搵6萬俾15000,但我連住都無得住,律師教我先租屋,列晒所有小朋友開支,吾夠可以合理地問對方拎,法庭會保障小朋友為先

禁止訪問

複式洋房

甜心朱古力 發表於 18-5-10 21:10
贍養費唔一定要俾,有啲1、2千蚊又有,有啲1蚊象徵式,等你c6日後發左,你可以先追贍養費,但機會好微追到 ...

唔比得咩?法律唔係話如果唔比贍養費,受款人可以追討附加費咩?會連埋息一齊比曬哦!其實唔比係咪可以去法院告佢呢?女方有權要求前夫補足短付的數目和加上利息,因未經法庭同意下私自更改或短付贍養費,如前妻投訴則可被檢控!

禁止訪問

大宅

甜心朱古力 發表於 18-12-3 18:02
贍養費唔一定係男方比女方,如果女方資產多過男方,隨時女方俾番贍養費畀男方都未定。
而家好多離婚男女, ...

我見有啲 離婚多年,退休金仲可以再分,嗰啲又點計?

首頁

尾頁

跳至