自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係戒買雜物,無謂野,即係非必需品。
衣服或鞋,若不合適,可捐就捐,若太殘就棄。夠著就算。
定期就執下櫃,清理。

禁止訪問

子爵府

斷捨離了三年,仍有很多物品,好後悔之前買咁多

子爵府

我成日都咁同自己說, 買一件要丟一件

子爵府

回覆 KTKTKT5 的帖子

我都係呀,係2-3年前就開始執,
依家買野會停一停、諗一諗 ,免浪費

wcpcelia    發表於 20-9-9 11:36
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

子爵府

2024年龍年勳章

KTKTKT5 發表於 20-9-8 13:12
特別係衫, 袋, 書, 執左三日真的覺得要醒覺了, 除了儲蓄和食物, 其它的用品真的買得太多, 有點物資過剩, 浪 ...

認同,環保好緊要。有閑置嘢可轉手或送俾有需要嘅人。。

我依家買嘢都會諗多陣係未真係有需要,或者使用頻率,屋企是否有替代品。。

大宅

特別係衫, 袋, 書, 執左三日真的覺得要醒覺了, 除了儲蓄和食物, 其它的用品真的買得太多, 有點物資過剩, 浪 ...

我出年3月搬出去住,我而家望住房d雜物,諗起執嘢,就就好煩

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

自從要用環保袋之後,相信我屋企有過百個

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

之前屋企裝修都掉左好多舊衣物,掉果刻都仲好唔捨得,成日覺得我會有機會著,俾老公串我,你係咪真係會再著先,結果篩選後掉左好多,不過掉得果d大部份係cheap野,我覺得買名牌有道好,例如呢樣野我已經有個係名牌,同一樣物件我唔會番轉頭買番d平價野,又唔會買多幾個,夠用就算,咁都算係控制左我既購物欲既
唯一忍唔到手係眼影囉,真係幾年都唔使再買,仲有好幾盒都未開未用過,上個禮拜知道有個牌子話撤出香港,忍唔住又買左兩盒。。。

男爵府

斷捨離 加油

男爵府

贊成,不過有時真係忍唔到手

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

因為疫情,已經沒有shopping,當然除了必需品!

珍珠宮

我成日買衫褲鞋,後來發現自己原來著來著去都係兩對鞋,衫都係嗰5件tee(放喺櫃最面),牛仔褲又係嗰3,4條

珍珠宮

有一期都試過成日網購,然後啲衫又唔靚,質料又不好,自此之後,買野謹慎咗好多,因為太嘥錢。

水晶宮

MariaTsui 發表於 20-9-8 13:55
因為疫情少出街,無shopping,整個夏季都是舊衣服鞋襪,原來真的夠用,真的要戒shopping
...
我清左好多存貨,食品、日用品;找舊同殘的衫狂穿,穿到換季會問下工人要唔要拿回鄉下。
而家煮食習慣都改左,而家成日望下冰箱有咩先。有時根本都不需要買太多食物。我早餐同午餐都係負責清廚餘的。冰箱都係用一半空間度。但一個屋企點都要有後備食物,萬一天氣惡劣都可以係屋企煮飯。

子爵府

April_B 發表於 20-9-8 14:10
我識好多人屋企超多口罩同搓手gel,應該夠用幾年

口罩出不同顏色,洗衣波波(之前買)用極都用唔完

侯爵府

最無謂係某某人送嘅禮物...掉又唔係, 唔掉又阻訂.

珍珠宮

講就易做就難,我都唔係多衫,掉好多,有時覺得著來著去都幾件,心思思又買,唯一手袋忍到手

首頁

尾頁

跳至