自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

KenChung_FB 發表於 21-1-5 17:14
錯,係香港或外國讀完醫後在香港掛牌醫生通常英語冇問題而且外國認可,但如果非英語國家,例如中國則要經 ...

你先錯, 英語國家如美國、加拿大都不承認本港畢業及有牌的醫生及某些專業人士. (但英國承認, 因香港的大學跟英國課程)
要重新讀當地課程及考牌. 如係醫生, 花差不多7年才有牌. 所以很多專業人仕去到美加去做超市收銀等低下層工作, 只為打發時間, 都費事去讀書考牌. 一拿到外國護照就回香港揾真銀. 在香港做私家醫生, 收入是外國的幾倍, 怎會考牌去做外國醫生, 賺得太少.

但護士反而易找工作, 做番本行. 但人工當然少過香港很多, 税又重

我識的醫護及專業人仕,9成回流香港揾工, 部份人的子女留在外國讀書.

珍珠宮

uns 發表於 21-1-5 16:14
我女在公立醫院睇開的醫生離職,我自己睇開的私家醫生又係最近離職,不知道是否移民?大家有無聽聞身邊的醫 ...

多,我識既有英國,台灣,有d唸住轉行/休息,都無話已經揾左工先過去。

子爵府

KenChung_FB 發表於 21-1-5 18:18
澳洲護士一個只睇八個病人,嗰便都有姐姐架,我就知道醫生不能吩咐護士做事,護士同醫生同一地位,相反香 ...

咁澳洲應該吸引唔到星球人去

男爵府

我愛Corina 發表於 21-1-5 18:19
我住呢邊好歡迎醫護人員,但正常要係醫院工作係要考返專業試。

至於話做老人院health care 都係勁缺人,一 ...

我知道如果護士上門照顧老人,護士收費澳元 $180每小時

珍珠宮

奇奇媽媽 發表於 21-1-5 17:41
身邊有做政府有做私家的醫護人員極黃的但都沒有移民,反而我想佢地快啲走
...

即走其實好少,但大部分都鋪定路賺夠移民展開新生活。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-1-5 18:20

你先錯, 英語國家如美國、加拿大都不承認本港畢業及有 ...

你錯,因為我正在澳洲,我係香港讀書,証書有英國皇家印,像以前出世紙一樣所以認可,但而家只係一朶花才不認可。

Adrio77    發表於 21-1-13 12:13
caryfox    發表於 21-1-11 10:05

大宅

我女在公立醫院睇開的醫生離職,我自己睇開的私家醫生又係最近離職,不知道是否移民?大家有無聽聞身邊的醫 ...

早2日的報導。
相信香港醫學會會長能夠比到答案你

水晶宮

我自己身邊識嘅,多人講少人行動
暫時
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

ahpoo 發表於 21-1-5 18:24
即走其實好少,但大部分都鋪定路賺夠移民展開新生活。

人各有志,隨緣

男爵府

OHIMESAMA 發表於 21-1-5 18:22
咁澳洲應該吸引唔到星球人去

已知有好多香港女仔去澳洲讀護士或正在做實習已取得澳洲永居身份

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

KenChung_FB 發表於 21-1-5 10:23

上門實貴啦。。

不過以前屋企有老人家,我地話照顧唔到,政府有offer 人比我地,政府比錢,但最後都無要,因為老人家同佢地溝通唔到

翡翠宮

KenChung_FB 發表於 21-1-5 18:23

有冇收咁多我唔知, 但不是照顧健康的老人, 要處理埋同卧病在床的老人沖涼、換屎尿片

一個人要夠力“的”起老人才可坐上輪椅或到去廁所專用的輪椅.
唔係人人都有力“的”起一個老人.

子爵府

KenChung_FB 發表於 21-1-5 18:57
已知有好多香港女仔去澳洲讀護士或正在做實習已取得澳洲永居身份

如果喜歡澳洲嘅生活就好,不過好多學生有得揀都唔會想去澳洲。

象牙宮

2024年龍年勳章

可能去幫英美抗疫

翡翠宮

KenChung_FB 發表於 21-1-5 18:38
你錯,因為我正在澳洲,我係香港讀書,証書有英國皇家印,像以前出世紙一樣所以認可,但而家只係一朶花才 ...

我冇錯呀, 我都冇提過澳洲, 我唔知的事我唔會亂講.我只講美、加.

因為我有醫護親友移民過去美、加, 都話冇打算讀幾年書再考牌(護士就不用再讀書).我識的醫生及護士親友一拿到外國護照,就冇一個不回流香港.

我係講我識的人的遭遇及回流的抉擇, 不是講“所有”醫護都回流.

但你話“所有英語國家”都承認香港醫護的牌, 的確不是事實, 除了澳洲, 還有那國家?

加拿大是英聯邦成員都唔承認有香港牌的醫生同藥劑師. 只有護士係例外.

別墅

回覆 Jasmine-4711 的帖子

香港牌在英聯邦國家係認可。美 加不是英聯邦國家 所以要考試好合理另 護士在港 一向都要做埋身嘢的

男爵府

我好多舊同事移民,台灣又有,英國又有。

侯爵府

去英國,人工少很多很多

話走唔走原因好簡單,人工高、地位好,處處高人一等,廢噏無需負責…。 在英國,薪酬唔見一大截 (仲未計繳重稅)👇,又要捱貴物價…

英國國家統計局的調查,更詳列了多於400個職位在2018年的平均年薪,現根據不同行業分類如下:
醫護人員
醫生:£41,494(約40萬港元)
藥劑師:£41,002(約40萬港元)
輔助醫護人員:£37,880(約37萬港元)
政府衛生專業人員:£35,307(約34萬港元)
放射師:£34,592(約33萬港元)
護士:£32,451(約31萬港元)
助產士:£35,348(約34萬港元)
救護員:£23,300(約23萬港元)
教師
高等教育教學專業人員:£49,602(約48萬港元)
教師:£39,388(約38萬港元)
助教/教育支援助理:£16,700(約16萬港元)
法律人員
政府法律專業人員:£69,992(約68萬港元)
律師:£63,771(約62萬港元)
事務律師:£53,100(約51萬港元)
法律合夥人:£29,308(約28萬港元)
法律秘書:£21,206(約20萬港元)
牙醫
牙科護士:£18,755(約18萬港元)
醫療和牙科技術人員:£26,180(約25萬港元)

Adrio77    發表於 21-1-13 12:15
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

Mrs.Chan 發表於 21-1-5 16:35
佢哋有專業技能,申請移民好易,但過到去好多轉做普通工種,香港護士的英文水平唔高,大多數只有中學畢業再 ...

香港護士90年代已經學位化,英文水平已經唔係我嗰個年代,你行入去病房,入面大部份已經係Master,隨時有1-2個Master係手,PhD隨時有幾個,時代變左好耐喇!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

黑醫護走左仲好

首頁
12345...11

尾頁

跳至