婦女醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆 littlehoneymum 的帖子

我都有2粒肌瘤。每粒都有6,7cm。4x歲,未停經。冇大量經血,但成日會覺得頂住頂住,有時按下去時會有少少痛。睇過政府,私家醫生,大部分建議我切子宮同卵巢,但都有醫生建議 keep check 就得。
不過我應該會做手術,因為我有家人生過子宮癌。

公爵府

Patsiu 發表於 21-6-14 21:51

我都有2粒肌瘤。每粒都有6,7cm。4x歲,未停經。冇大量經血,但成日會覺得頂 ...
你會切埋卵巢嗎?
我思考中

男爵府

會。因為已經4X。我唔想做完子宮手術後,又擔心卵巢有事。
不過我同妳唔同,我之前有乳癌,所以我會比較擔心。

公爵府

我好驚,我唔想做手術,我係有五粒子宮肌瘤,10.x cm , 8.x cm , 所以有尿頻, 我冇貧血,冇其他唔舒服, 我諗諗吓…..唔想捱一刀,我好驚

子宮肌瘤係咪唔會爆㗎?其實我有冇必要捱一刀,求大家俾意見

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-21 13:53
我好驚,我唔想做手術,我係有五粒子宮肌瘤,10.x cm , 8.x cm , 所以有尿頻, 我冇貧血,冇其他唔舒服, 我諗 ...

子宫肌瘤一般唔會爆,但除非已收經,肌瘤會越長越大,壓住其他器官,再遲D可能不單止尿頻,也會半夜起身去廁所,因為肌瘤壓住膀胱。
你試下放1個10cm和1個8cm直徑的汽球在肚皮上感受下肌瘤越長越大的感覺,肌瘤越大,手術難度越高,我覺得10cm和8cm已經是要做手術的情況。
如果做到微創最好,傷口細D,少D黏連,快D好返。

公爵府

ccmak2009 發表於 21-6-22 07:32
子宫肌瘤一般唔會爆,但除非已收經,肌瘤會越長越大,壓住其他器官,再遲D可能不單止尿頻,也會半夜起身去 ...
感激你,睇咗兩個醫生,都話做唔到微創,一定要開刀 !
真心唔想捱一刀,怕手術後難康復,又驚提早更年期!

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-22 09:53
感激你,睇咗兩個醫生,都話做唔到微創,一定要開刀 !
真心唔想捱一刀,怕手術後難康復,又驚提早更年期! ...

如果你係擔心做手術有風險,揾個信得過的醫生做罷。個肌瘤越大,手術風險越高,更年期遲早都會來,如有更年期不適可以食荷爾蒙補充。

公爵府

ccmak2009 發表於 21-6-22 20:28
如果你係擔心做手術有風險,揾個信得過的醫生做罷。個肌瘤越大,手術風險越高,更年期遲早都會來,如有更 ...
請問開刀是否一定有黏連?會否不會?
黏連有什麼感覺?

其實冇醫生話我有急切性做手術,但咁大粒,應該做手術嗎?

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-22 22:46
請問開刀是否一定有黏連?會否不會?
黏連有什麼感覺?

其實黏連即係身體入面開刀之後的傷疤,傷口越大,黏連機會越大。
黏連應該沒有感覺,只是增加之後相同位置做手術的難度。
其實子宫肌瘤手術沒有迫切性,但如果等肌瘤再大D才做手術,手術時間會更長,有更大機會要輸血。
如果你決定唔到做唔做手術,可以見多個醫生,例如政府醫生再決定。

公爵府

回覆 ccmak2009 的帖子

多謝你!你講解得好詳細

公爵府

請問手術後,是否要好似坐月咁,盡量唔好沖涼,盡量唔好洗頭?
係咪要搵薑皮洗手?是否盡量唔濕水?

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-23 21:47
請問手術後,是否要好似坐月咁,盡量唔好沖涼,盡量唔好洗頭?
係咪要搵薑皮洗手?是否盡量唔濕水? ...

我做微創,身上得3個5mm大的傷口,所以基本上醫生貼左防水膠布後,出左院已經可以沖涼洗頭。
醫生話休息多D和唔好攞重野就得,沒有特別吩咐唔好濕水。

別墅

Sis, 你好,我下星期六做手術,切除肌瘤同全子宮,好擔心,請問術後又咩要注意?thx

複式洋房

Boobie 發表於 21-6-24 21:16

Sis, 你好,我下星期六做手術,切除肌瘤同全子宮,好擔心,請問術後又咩要注意?th ...

手術後休息多D,不要攞重野,不要踎低,當生完仔坐月差不多。飲食清淡D,可以食多D車厘子補血,都沒有太多野要注意。

別墅

ccmak2009 發表於 21-6-25 22:32
手術後休息多D,不要攞重野,不要踎低,當生完仔坐月差不多。飲食清淡D,可以食多D車厘子補血,都沒有太多 ...

請問"不要攞重野,不要踎低" 係咪指1個月內? SIS, 你而家身體點, 有無後遺症?

複式洋房

Boobie 發表於 21-6-26 10:42
請問"不要攞重野,不要踎低" 係咪指1個月內? SIS, 你而家身體點, 有無後遺症?

起碼一個月,覆診時醫生會照超聲波睇下傷口埋成點。到時醫生會話你知。

複式洋房

Boobie 發表於 21-6-26 10:42

現已做完手術半年,身體恢復得幾好,只是因為最初做手術時打左假收經針,身體有更年期反應如潮熱,現在已經無事。

別墅

ccmak2009 發表於 21-6-26 14:14
現已做完手術半年,身體恢復得幾好,只是因為最初做手術時打左假收經針,身體有更年期反應如潮熱,現在已 ...

便便時仲有無肚痛?

別墅

ccmak2009 發表於 21-6-26 14:09
起碼一個月,覆診時醫生會照超聲波睇下傷口埋成點。到時醫生會話你知。
...

thanks, 慶幸呢度有同路人, 有咁多SIS有經驗, 感覺無咁狐單

複式洋房

Boobie 發表於 21-6-26 14:32
便便時仲有無肚痛?

無。不過因為做手術前和後都有食鐵丸,保持血色素水平,所以做完手術嗰幾日食得好清,因為希望便便不會太辛苦。

首頁
12345...8

尾頁

跳至