自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

December_baby 發表於 24-5-20 18:06
咁係咪即係讀band 2,都起碼要band 2A 、B ,仲要考好前,先穩陣入8大?

呢排聽到個YouTuber, Band 2C入到港大醫科

寶石宮

2023年兔年勳章

December_baby 發表於 24-5-20 18:06
咁係咪即係讀band 2,都起碼要band 2A 、B ,仲要考好前,先穩陣入8大?

日校考生2023年五科18+人數
與聯招八大學位數目相若
如B2A校開四班有一班精英班
入到八大基本上來自精英班

日校2023年最佳五科積點分佈 #499
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49258579

大宅

Poyau 發表於 24-5-20 20:12
與聯招八大學位數目相若

咁Band 2唔係精英班嘅,升學去邊?非8八?

寶石宮

2023年兔年勳章

December_baby 發表於 24-5-20 20:15

升讀什麼大學/課程重點是本身成績
精英班考得唔好 可能與大學無緣
非精英班考得好 可入三大
B3校上年有間升讀中西醫各一人

https://www.cpc.edu.hk/awards-activity/12/1317

https://www.cpc.edu.hk/awards-activity/12/1316

大宅

Poyau 發表於 24-5-20 20:12
與聯招八大學位數目相若

寶石宮

2023年兔年勳章

December_baby 發表於 24-5-20 20:15

對比日校達33222人數與學位數目
達33222唔入八大可考慮SSSDP
另有自資學位 達22222已有機會

子爵府

朋友個仔讀band 1c 級5左右,中四轉band 1a,一開始成績中下游,不過學習氣氛好好,推動到更認真讀書,今年中五keep到中游。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

借用猴子爸统計數字
肯公佈中英數5以上都唔會差(差嘅學校根本唔會俾5以上數字你睇)
不過唔等於無公佈=一定差

你睇吓肯公佈/唔算差嘅47間學校,dse中英數水平可以幾大分別
attach1/tmp/phpzoqAvR

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

December_baby 發表於 24-5-20 14:29
有冇例子?
例如中英數程度

好很遠!朋友個女b1,英文功課深到我都唔肯定答案,升中一個暑假開學前要交一份英文的3年生涯規劃project。我仔b2,各科課程正常,有拔尖。朋友仔b3,中一都俾佢哋用計數機計普通數。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女學校係1A
對佢哋嚟講,aim三大係常態,讀得一般aim 8大,當然亦有拔尖補底學生,但一般心態係咁
我女算係社交圈子好廣,識一d band 2 band 3嘅朋友,佢哋覺得「阿學霸」至會以大學為目標嘅啫,我哋正常人點會諗㗎

心態真係有分別

大宅

虎到金來勳章

Band 1學校學生去Band 3學校體驗同上堂,再返到本身學校,整個人的學習同情緒都有影響。都要一星期先可以重回正軌,但個學生唔覺自己有問題,所以我覺唔同Banding學校對行為有比較嚴重影響,反而學習就好睇個別學生,Band3學生都有叻同俾心機學習

珍珠宮

December_baby 發表於 24-5-20 20:34

大部分會去讀副學士、文憑、自資學位、去外國留學、重讀或者出嚟做嘢

子爵府

December_baby 發表於 24-5-20 20:34

副學士囉!

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-5-20 20:59
我女學校係1A
對佢哋嚟講,aim三大係常態,讀得一般aim 8大,當然亦有拔尖補底學生,但一般心態係咁
我女算 ...

無錯!我同仔學校老師講,話想入港大,佢既反應:「港大唔係好難啫!」

大宅

2024年龍年勳章

子爵府

回覆樓主:

如果係間band 3讀到書,間學校真係傾盡全力支持你

子爵府

liverpool2023 發表於 24-5-20 21:56
無錯!我同仔學校老師講,話想入港大,佢既反應:「港大唔係好難啫!」
...

B1A學生目標係考國外名牌大學、本地大學目標要入神科,會為呢個目標裝備自己,心態眼光唔一樣

子爵府

Band 3既中二中三學生可以連英文顏色如orange, yellow同水果名都串唔岩既,即係低小程度都未必有。係我朋友兒子情況, 不過佢係考好後個d...

子爵府

Adiezz 發表於 24-5-20 22:25
B1A學生目標係考國外名牌大學、本地大學目標要入神科,會為呢個目標裝備自己,心態眼光唔一樣
...

係呀!所以我哋呢啲想入港大文科,真是「不思進取」

大宅

傻太 發表於 24-5-20 20:03
呢排聽到個YouTuber, Band 2C入到港大醫科

我知你講邊個。
計返數,接近十至十二前中一入學而叫band 2C的,同而家叫band2c的比較,可能都跌咗好多。

而有留心每條片,都感受到片主極力向上的心嘅。佢分享的點滴太。。。。。唔評價喇,但佢強調band2c都升到入似標榜自身能力多些。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊