跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

牛年勳章

原帖由 little-noon 於 09-11-25 00:33 發表
To:Carol999 媽媽

我因遲交報名表, 先要等第二輪才有机會面試, 所以好想問下你整個interview形式是怎樣? 有無問家長乜問題, 好等有個準備. 現在做人媽媽真緊張!
多謝您!^^ ...

你考慮下喇~ 小朋友究竟跟自己多d定老人湊多d, 好影響到你揀學校架, 畢竟佢仲咁細個... 有時朝早返工見到d小朋友要同大人迫地鐵過海返幼稚園, 都鄧佢辛苦
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 little-noon 於 09-11-26 00:37 發表
多謝你給我詳盡interview的資料, 但九龍剛收到我心儀kinder offer, 所以仲十五十六去吾去in, 因同日仲有培正要in, 祝大家好運in到心目中的kinder啦! 三年後又再戰鬥小一入學, .......!!Thanks a lot !! ...

如果培正有得in, 就緊係去培正la, 吾駛再煩小一.

從我今年考小一經驗, 揀一間有聯系的幼稚園都幾重耍.

別墅

回覆 1# chunheimama 的文章

講關係我覺得迦南未必比上書房差... 主要睇個B 表現吧!

但聽講今年上書房唔憂收, 內部已經內定哂優先學額(事實佢地都唔多學額), 所以至會interview 得咁hea, 係咁夷收幾個, 家長除非有熟人推薦或本身有哥哥姐姐讀過, 否則應諗多條路了。

子爵府

好媽媽勳章

oh, 其實我講有聯系的幼稚園是指, 例如 - 聖心, 聖保祿, St Joe, Pui Ching, Mansaung, 基督堂 or 北角衛理堂, 此類.

別墅

回覆 39# Carol999 的文章

-

別墅

重覆!

別墅

重覆!

別墅

同樣地, 其他學校都可以開心及愉快呢, 至我兩個B 都讀得好開心。

其實上書房一直有傳想去邊間小學有邊間, 如基灣, 聖米及港同, 就算麻麻地表現都得, 係咪真係咁犀利呀?

都係果句, 住得近既就好囉, 但要搭校車的, 某D 私校都會包校車保持競爭, 但我同事去interview 時, 真係覺得佢地老師好似hea 左d, 冇咩心... 可能唔志在啦.

別墅

有人係"談糼稚園"果邊貼左最近期的升小一結果啦, 大部份係直資/私立小學黎架, 家長的投入/投資都唔少架, 所以估計家長/小朋友/學校都要好努力, 好進取先得架, 各人的想法都唔同的.

原帖由 CreativeAccount 於 09-11-29 08:26 發表
同樣地, 其他學校都可以開心及愉快呢, 至我兩個B 都讀得好開心。

其實上書房一直有傳想去邊間小學有邊間, 如基灣, 聖米及港同, 就算麻麻地表現都得, 係咪真係咁犀利呀?

都係果句, 住得近既就好囉, 但要搭校車的, ...

別墅

-

別墅

你誤解了, 我沒什麼偏見, 只是以事論事而已, 正如有家長話上書房大風, 冷天時別的幼稚園也是大風...

同樣, 你說上書房的小朋友快樂, 那讀別的幼稚園也可以快樂, 也只是事實...

我論點很簡單: 我用上書房比較其他如迦南, 康傑等, 的確後兩者比較闊敝, 上書房主要強項是英語較好, 但其餘兩間較均衡發展。

明我係明顯一些谷得犀利的, 辦學理念我想與上面三間不同, 不宜作比較, 而在這一年的討論(請翻舊帖), 很多版友都覺得上書房升學會比較好, 康傑會較差... 我也只是說一個事實, 小學面試只會睇學生表現作準。

但我同事去面試後, 真的滿肚怨氣, 她也去IN 過幾間幼稚園, 如康傑, 迦南, 以及衛理堂等, 佢覺得上書房真係有點快刀斬亂麻, 幾冇heart, 可能佢小朋友有玩play group, 以及佢地兩公婆成日同小朋友講英文, 果日表現應該係滿意

不過, 佢地覺得d 老師好似唔係想揀學生咁, 好敷衍咁in 左兩三分鐘, 小朋友用中英語答哂佢問題(如顏色), 拎完紀念品就走得... 出到去同其他去in 既家長傾過, 大家都有呢個感覺, 有家長話聽內定都收左唔少人, 所以係咁夷揀下咁... 但總括大家都覺得, 既一場來到, 你都帶人參觀下校舍, 以及講下辦學理念嗎?

我覺得, 唔係話你覺得好, 大家一定要讚, 至叫冇偏見與唔係針對, 我都係講個事實, 我同事都係教徒, 性格都比較溫和, 如果由佢把口講出來, 我覺得有一定可信性, 加上以上我只係以事論事, 上書房環境係細同暗一D, 只係英語班係可取, 我好似都有提過外語老師數目都唔少, 但你偏偏就睇唔到我讚既地方, 咁我冇野好講了...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 lafayette 於 09-11-29 20:11 發表
有人係"談糼稚園"果邊貼左最近期的升小一結果啦, 大部份係直資/私立小學黎架, 家長的投入/投資都唔少架, 所以估計家長/小朋友/學校都要好努力, 好進取先得架, 各人的想法都唔同的.

...

剛剛過去睇咗, 真係好好喎, 而最近我從某 BB 雜誌中看到上書房在 XX舉辦的全港幼稚園數學比賽中拿了季軍, 吾掛得升小成績咁理想.

(申報利益 : 我並不是以上提到任何一間的家長, 我的小朋友只是在一間普通幼稚園就讀, 每天開心返學, 開心放學, 愉快成長.)

其實小朋友讀邊間都一樣, 只要家長及小朋友覺得好就得 la.

別墅

回覆 51# CreativeAccount 的文章

哈哈! 我都申報利害先, 我囡囡上年in 過上書房, 佢係細囡, 收左, 交左留位費, 但係後來某一條龍幼園收左, 所以我放棄了上書房.

回想上年interview, 唔好用個 "hea"字啦, 我覺得地區幼園, 除非個小朋友要特別照顧, 或者interview果日好唔對辦, 否則照收又何妨? 唔需要咁嚴格, spk 咪仲 "hea", 我地入左去5分鐘炸, 上書房都有10分鐘啦!, interview之前, 又做到好似嘉年華咁, 玩攤位遊戲同劃紋手, interview之前果個月, 我地某個週六, 電話要求參觀學校, 都安排到, 當時剛好係學校的家長觀課日, 我地係開始前, 只有我地一家人, 仲有個老師介紹佢地的課程同行過全校, 所以我舊年都寫我對呢間學校感覺良好!

別墅

-

別墅

Thanks for your sharing!!

原帖由 ciao 於 09-11-30 00:04 發表
誤會了你, 真的不好意思.

想更正一點, 本人絕對不是不許他人對此校作出批評, 而且不是我覺得好,就大家都要讚.
而我在發表的言論中, 亦有說每所幼稚園會有好及不好的地方, 上書房當然亦不例外…

其實, 前文亦 ...

公爵府

牛年勳章

原帖由 ciao 於 09-11-28 22:45 發表
上書房的校舍是細了點, 但小朋友讀得很開心, 老師有愛心及很交帶, 是一所很好的學校.

之前, 就是選了一間校舍較大,口碑不錯的幼稚園, 就是給假象騙了, 令小朋友天天都不喜歡上學. 但在上書房, 小朋友很喜歡上學, 還 ...

至於學術或英文程度,不是我選校的重點, 讀書生涯那麼長, 我會選一所令小朋友喜歡上學,讀得開心的幼稚園.

讀得開心,完全係我同C6的目標!

公爵府

牛年勳章

原帖由 CreativeAccount 於 09-11-29 20:52 發表
你誤解了, 我沒什麼偏見, 只是以事論事而已, 正如有家長話上書房大風, 冷天時別的幼稚園也是大風...

同樣, 你說上書房的小朋友快樂, 那讀別的幼稚園也可以快樂, 也只是事實...

我論點很簡單: 我用上書房比較其他如 ...

咦?我地IN上書房時都係咁上下程序,但個感覺OK好喎,又唔覺得HEA(好過啟思,一片混亂,完全唔知自己同阿囡下一步應該做咩野)相反,我覺得IN我地個老師好親切;不過IN隔離果個小朋友果老師就好似冇咁好喇!
可能都係睇老師個態度?

別墅

回覆 1# Carol999 的文章

我同事現在我旁, 佢話: 當然老師唔會話拿埋口臉咁(咁點做生意呢?), 佢in 過迦南, 康傑等, 都會比小朋友入去停留一段時間至會interview, 亦都會有講解, 相比以上咁多學校, carol 你覺得上書房個程序, 會比小朋友表現好d?

我同事話, 如果你很心儀, 很想去上書房叩門, 這是無話可說, 他孩子結果都係waiting list, 但果日表現唔差, 問番其他佢識有去既都係一樣, 佢地懷疑根本果次interview 唔係好多學額剩, 當然好叻既小朋友一定有機會入, 所以佢勸大家心儀上書房都好, 別抱太大希望...

佢住杏花村, 識好多人都係讀上書房出來, 都唔係話一定升得好好, 好理想, 係英語ok d咁...

男爵府

大廚勳章 畀面勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

我都In左三間學校(上書房、聖道明、明我)都係咁上下程序,In 時間都係約5-8分鐘左右,而我亦心儀上書房,囝囝果日表現都唔差,我亦都吾係住係個區,結果都收左(其它亦收左),我覺得係睇你好唔好彩.

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至