論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

初頭都覺得個僱主好離譜, 咁樣對待工人, 但呢兩日聽新聞, 就越聽越唔對路, 我覺得個印傭好有問題,好多事情都唔合邏輯, 擺明係屈個僱主, 我都係僱主, 請個工人番嚟, 梗係想幫自己做家務, 照顧小朋友, 點會無端端就去虐待個工人, 仲會得閒諗方法去對付個工人, 令到自己身心疲累. 我唔會信個工人講既野, 一定係想屈錢博賠償.

chanchanboy  同意, 又要去買紙尿片, 又要去買咁多鹽, 個僱主咁得閒, 駛咩請工人啫.  發表於 13-8-29 21:17

大宅

我諗兩夫婦被人屈,冇可能會這樣對工人, 冇水冇野食都唔報警?
都係衰工人作怪.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

吹到離晒大譜, 話唔比衫佢著, 睇佢肥c大隻, 有邊個想見到個肥滕滕女人係屋企行黎行去, 重要'壓'住塊尿片~
明天會更好~~

子爵府

覺得果工人有好多野都作大左, 唔會信

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:大家認為真定假?我就唔係好信,會否僱主被屈?

越作越大, 如果個官判印傭勝, 咁之後就大把同類案件, 因為有案例可以屈吖嘛!

別墅

連我屋企印姐姐都話個工人講大話,3日吃1餐,都可以肥斯大隻,搵鬼信咩,佢真係當香港人弱智,

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔可以穿著衣服,只許著尿片?仲花費$$$$$搵螷鬼信都得

洋房

好想知道佢叫咩名同埋個樣

公爵府

醒目開學勳章

回覆:大家認為真定假?我就唔係好信,會否僱主被屈?

我估顧主係有打佢,而工人本身亦可能作大左D,因為出糧對佢地黎講就大作天

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

別墅

夫婦被指兩年多來虐打家中印傭,案件今早在區域法院續審。30歲印傭Kartika早前供稱,去年逃離兩被告寓所時,只在垃圾埇拾來一些糕點,沒有帶走任何東西,但辯方今早在庭上播放屋苑大閘閉路電視錄影帶,拍得當天印傭穿著合身的衣服、孭著背包離去,指印傭講大話,但印傭則指不記得當天情況。

之前覺得係誇張,而家覺得根本係老作!呢D 人一腳踢佢返印尼啦,咁都申請到法援,浪費香港人的$!

別墅

ahlingc9 發表於 13-8-28 14:52
好想知道佢叫咩名同埋個樣
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130828/51680183

有影到佢身型呀…… 三日食一餐,淨係食鹽都肥過我…

珍珠宮

carol878 發表於 13-8-27 17:36
被告夫婦不在家時,她的手腳會被綑綁。

辯方律師隨即質疑,如何照顧在家中的被告3歲女兒,事主回答,女童 ...
咪係囉!我地渣頸就命話佢地 d 公主都唔敢大聲都只係求個寶貝無穿無爛唔餓親o乍!唔使靠佢,仲每個月俾 4k + 供佢食住用睇佢面色,除非僱主兩公婆都一齊係傻o架啦

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

個大話印傭話每星期只可洗澡一次, 還要去公廁洗, 咁即是要個顧主去公廁等她洗澡, 以防她逃走, 個顧主真得閑。

男爵府

好媽媽勳章

唉佢地真係冇個好,我屋企果件咪又係同個agent講話我晚晚要佢做到點幾鐘先訓,講到自己好慘,全部大話連編,個agent 好同情佢咁同我講番話個工人話唔想係我度做原因就係,激到我死,佢返假番嚟我咪問佢我幾時日日要你做野做到點幾鐘呀,十點半你都沖涼啦,12點個廰都黑晒啦,佢即時扮頭痛,又話好辛苦俾我話完佢講大話佢仲夠胆死話agent 應允唔同我講

大宅

回覆:woodywoody 的帖子

最好係工人因比假口工坐牢,等佢地知道掘人要好大代價,以後不准到香港,警惕下d工人!

YYcar    發表於 13-8-29 17:52
小小bb  好呀好呀  發表於 13-8-28 23:32

男爵府

回覆 woodywoody 的帖子

已經愈吹愈大所以唔信
世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

別墅

回覆:angelhobo 的帖子

agree!

大宅

引用:最好係工人因比假口工坐牢,等佢地知道掘人

原帖由 angelhobo 於 13-08-28 發表
最好係工人因比假口工坐牢,等佢地知道掘人要好大代價,以後不准到香港,警惕下d工人!

...
我希望結果係咁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:最好係工人因比假口工坐牢,等佢地知道掘人

原帖由 angelhobo 於 13-08-28 發表

...
係囉!我都唔信個工人。樓上jm都話:冇飽飯食會咁肥獅大隻。另個顧主都唔夠醒去先發制人

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至