跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

Re: 手仔腳仔現形o係肚皮?

原來妳都係咁夜瞓GA 嗰本書仔講乜GA 係醫生抑或姑娘俾GA,傻瓜,係妳自己嘅BB就會係全世界最好嘅 :lol: 本身有份工,本來諗住請工人,點知老公現反口,佢一路都唔鍾意多個陌生人喺間屋度,而家兩頭唔到岸 :-( 如果到時諗唔到辦法咪請住半日嗰D先,有時都唔明佢諗乜

複式洋房

係呀, 平時我會聽埋收音機 0300 左右瞓 (多數未完已經瞓著左架啦) :lol:
果本書仔係你一開始喺政府產檢嘅record, 所以一定要隨身携帶囉, 到你預約時, 姑娘會比你 (或者幫你做booking果位人士比你) 我一開始已經無做野安心養胎, 因為我之前間公司得幾個人, 老公同我都怕有時有d野 (例如搬下野)避唔到要做埋影響到bb, 所以未無做囉 (不過我未有bb之前, 而又喺planning有bb後無做嘅), 我老公一個養 3個都幾辛苦架, 所以我都有諗過bb出世後, 可能會做番幾年野, 比我mom湊, 或者請個人, 請工人唔係咁放心, 但佢可以做埋家務, 如果叫mom湊, 唔通叫佢做埋家務咩
我尋日發覺個肚好似落左d, 少少, 我諗我都係近edc先會生, 完全無動靜, bb 都好似之前咁踢出黎, 如果好似我姑奶咁 (佢都係早左兩三日) 就近我老公生日嘞

子爵府

咁妳們一家有二人同一個月慶祝生日囉 嘻!呢二日唔知做乜,總覺得全身唔知係肥咗抑或水腫,已經食緊營養餐啦,千祈唔好再肥落去, :-( 今日去覆診眼科,好彩話角膜開始有好轉,如果唔係又要我担心多一樣嘢! :-P 產檢記錄一直KEEP喺威爾斯,無俾我自己KEEP喎 不過就有份入院需知俾我

複式洋房

我屋企都有幾個係3月生日的, 我阿哥係11, 可能隨時都會中, 你營養餐係食乜野架, 死啦, 呢兩日我都有食雪糕添, 忍唔到口, 我估我要10號左右先會生, 因為bb而家仲周身郁無時停, 食飯時仲頂住晒, 因為到左佢落晒位時, 我唔會咁頂架啦, 不過就好明顯係落左d, 硬嘅時候又多左, 右邊唔知係patpat定係佢嘅腳仔仲成日撐出黎添, 真係洩 ~
你講嘅入院需知係咪好耐之前已經比左你架啦? 講d咩架, 到你36週果次產檢佢一定會比你架, 放心啦

子爵府

入面講如有見紅,穿水,有規律性陣痛就需入院.另入院用品:所有產前記錄(如有),夫婦身分證,產婦日用品(衛生巾'可用黏貼十網衭',沐浴及清潔用品,拖鞋,內衣褲,胸圍,清洗傷口用膠盆或膠樽,嬰兒用品(初生紙尿,清洗糞便用綿塊或濕紙巾,清潔眼睛用綿花,紗巾或紙巾等) :-x 我聽日覆診(政府),自己喺屋企度肚就大咗1CM :lol: 營養餐早餐食一碗肉碎粥,或二塊無皮麵包加一塊芝士,2小時後飲一杯牛奶加二塊梳打餠,2小時後午餐菜或瓜任食,飯5湯匙,肉類一隻手掌份量,3小時後二塊梳打餠,3小時後晚餐同午餐份量一樣,4小時後一杯牛奶加二塊梳打餠 :lol: 盡量少油,不可甜,多菜,午餐及晚餐後可加一個迷你橙 千祈唔好食太甜,不過間唔中一次無問題嘅,妳都就快見到BB,忍吓啦

複式洋房

無記錯你聽日係36w產檢呀? 記得問下佢係咪有本書仔比你, 如果無比你, 你係咪喺同一處產檢同生bb先, 因為我喺tyh產檢, 但喺qmh生, 不過佢地都應該會比你架, 萬一你作動時喺hk區呢, 咁你乜野info都無喺身點得呢, 唔通到時先慢慢check番咩, 係咪? 我記得上講座時, 姑娘話本書仔係要隨身戴, 就算我喺kln入院都無咁亂呀.
你bb而家仲有無周圍腳撐撐呀, 有乜分別呀? 我bb而家仲係郁得咁勁, 右邊仲係有隻腳仔伸出伸入, 無時停 ~ 不過子宮位置今晚有兩次抽抽咁痛, 唔知係咪頭仔郁呢, 你記得問埋dr, bb 頭仔落左盤骨未喎. 一切順利啦 :-P

子爵府

係呀!我喺威爾斯檢查同埋生ga :-P 可能咁樣所以無書仔俾我啦!昨天覆完診了,醫生主要睇我的飲食能否控制血糖,佢連bb是否已調轉頭都無講,我剩係掛住問我塊面有少少部位開始隱隱作痛,好彩私家有話俾我聽,仲有下次政府醫生都係約我2w後覆診,今個星期日我都36w了,乜唔係1w1次咩 bb郁的幅度都係差不多,無乜大分別

複式洋房

bb轉頭未, 都係我自己問佢架, last friday, 我話開始下腹有d赤赤同比針剌感覺, 佢話可能會快d生 (但我覺得好癈話囉)同edc都差唔多, 我都識得話自己就快生啦, 你塊面有d痛? 咁佢有無話係咩原因呀 ? 正常係 36週 1星期產檢一次喎, 可能你未到36w, 佢未唔同你做1w1次囉, 你都應該問下佢, 唔好咁被動嘛, 好似尋日同今日bb少郁左 (岩岩有郁) 可能真係大左同落左好多, 無咁多位, 不過夜晚起身去廁所都係硬晒架, 你會唔會架, 好奇怪, 我之前睇書, 佢話差唔多生嘅時候會成日發夢, 我呢排都係, 但係唔知係咪成日擔心呢? 我老公11號開始放大假, 希望bb早少少出世啦, 我d野都搞掂晒啦 :lol:

子爵府

我記得妳好似12/3預產期,係咪開始緊張呢?我塊面痛應該係上次神經線發炎未斷尾,醫生答我番發機會不大,總之如覺得任何不適或惡化隨時入院, 我個肚呢掛都未'林'過 仲有呢二日有水腫,瞓醒教就好D,坐或企得耐都會腫,由大腿腫至小腿, :-( 我預產期31/3,唔知會唔會1/4呢?愚人節 嘻!

複式洋房

預產期係19/3, 有少少緊張啦, 怕佢會隨時出黎又無人喺身邊喳, 本來諗住呢個星期尾會去我mom度瞓, 但我老公weekend都放大假, 不過去我mom度會方便d嘅, 因為有佢煮埋食, 不過瞓就爭d囉 :-(
我仰臥瞓會好d, 如果向兩邊瞓會左右都起晒角硬晒添, 你平時多d提起對腳嘛, 我而家都仲係成日打橫翹腳坐, 個個都話唔好, 但好舒服架 行得多我會massage一下小腿, d肌肉好似緊晒, 按番鬆等d血液運行得好d.
如果真係1/4先出世, 咁你咪可以拎多1萬免稅額? :-P
我就唔想bb遲出世, 想佢早d, 最好11號以後就好啦, 最最想係16號入院 17號生, 同我老公同一日嘛, 哈哈, 可以同日慶祝

洋房

goofy_bb:
乜d書仔真係話差唔多生會成日發夢架,我呢排晚晚都發夢架,但係我預產期係3月22日,唔會咁快呀,驚驚地tim•

複式洋房

dongdong112,
係呀, 好多書都有咁講過, 我而家差唔多晚晚都有發呢d夢, 仲係愈黎愈真, 起身果時真係以為生左咁架. 你預產期都係遲我幾日, 都差唔多啦, 我都有成幾個星期係咁 (不過之前就唔係晚晚發嘅)
放鬆少少先啦 ~ :-P

子爵府

今日覆完診(私家),BB有6磅,而家36W,醫生話頭仔位置低咗少少,有可能早1W出世,嘻!即係唔會係愚人節,其他樣樣都OK,呢二日一行得快右邊大腿條根扯得好犀利,行唔到,要停低大概5至10秒,要行得好慢才會扯少D,再係咁恐防我老公唔俾我出街,咁就慘了,,開始有肚紋了,呢二日凍咗,開始痕,唯有搽多D CREAM啦,

洋房

今日個肚痛左幾次,每次痛親就會好似以前黎M咁樣,仲有d想嘔咁,個衰豬又踢得鬼死咁大力,踢到我鬼死咁痛,咁我咪成日去廁所希望會見紅,但係點知每次去都冇野,而家咁辛苦,真係希望佢會快D出黎,等佢出黎打下佢PAT PAT先•

複式洋房

EMILYYWN & dongdong112 我bb喺 3.8婦女節出左世啦, 比你地嘅email address, 等我send個blog address 比你地分享一下啦....事出都非常突然. 我之前都有諗過3.8出世都唔錯, 幾有意義, 但會早太多(我預產期19.3)..估唔到~
我大概係3.8 凌晨4點幾有feeling, 6點幾入到院, 0度 (未開) 聽bb心跳 (要聽1小時左右), 諗住催生, dr 一check就開3度, 即刻入產房, 瞓上床8 點幾, 要求打止痛針 (要20mins先有料到) 姑娘叫我聞住氣先 (10下唔夠)好似有野飛出黎 (果時high high 地) 一check開左好似6度 (唔太肯定), 立刻call dr, 消毒, 8點半度開始生, 10點bb出世了, 希望你地都順順利利啦

子爵府

恭喜晒!頭先一見到妳報喜有D眼濕濕(戥妳開心) :lol: 真係估唔到會早咁多,都好8/3婦女節容易記,嘩,妳都好快喎!應該話BB錫住妳,咁乖應該錫多幾啖呀 妳同bb出咗院未呀?bb幾多磅?妳餵唔餵到人奶呀?有無人照顧妳呀?無聽妳提過坐月誰人照顧妳?一切要小心呀!陣痛係點ga?妳老公有無入產房陪妳,嘻,我老公唔肯,佢驚喎 我真係戥妳開心,一切平平安安,快d sent 相俾我睇啦!
[email protected]

別墅

Congratulation, goofy_bb.. you're very lucky, your baby came out very smooth wor.. only a few hours.. wish you and your baby all the best

子爵府

HI:dongdong112 妳預產期係幾時呀? 會喺邊到生呢?希望我們都可以好似goofy_bb咁快就生咗bb啦

複式洋房

多謝晒, 我就出左院啦, 不過bb要留院呀, 因為bb隻手仔有d問題, 出世果時比個醫生整親, 而家要觀察住先, 希望豬bb早日康復, 快d返黎屋企 !豬bb有7.7幾磅重, 因為佢未出得院, 所以我都餵唔到人奶, 之前喺醫院我都有揸比佢飲, 我dad同mom每日都黎煮野比我食, 仲有我老公亦都放緊大假. 陣痛呀...我都唔太肯定, 但我係因為有少少野流 (但唔太肯定係咪穿水, 因為好少, 但不自控咁, 個肚有d抽下抽下嘅feeling, 未入院先囉, 詳情你去睇我個blog啦) 老公岩岩趕得切bb出世前入到黎.

子爵府

goofy_bb
咁醫生有無話BB幾時出得院呀?如果BB未出院妳咪要日日到醫院,出入要小心呀 我睇到E-MAIL了,不過有D唔明,我已E-MAIL問妳問題,妳得閒再覆我吧 :-P
祝身體健康

首頁
12345...6

尾頁

跳至