自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

引用:你個朋友用職業黎揀老公,我只可以講祝佢好

原帖由 C.Humphrey 於 13-10-27 發表
你個朋友用職業黎揀老公,我只可以講祝佢好運
仲要係生意仔,遲下結左婚先識到做大少少既生意就咪要同佢老公

大宅

marry for love

not for $$$$

男爵府

namnamnamlolo 發表於 13-10-27 09:58
朋友一向鍾意有事業心既人 有打工仔但事業haehae地追求不接受 覺得佢無上進心 但月入都三萬左右 最後同咗個 ...
呢個故事證明搵伴侶要搵個最愛你既,而唔係用職業黎決定。

大宅

I love him and he loves me is the concern lor..
結咗婚有仔女後你想嘅係老公放工回家,放假有family day..

伯爵府

回覆:情願嫁俾打工仔定生意人

我只會簡我鍾意既、而佢又錫我、比到時間我同小朋友既人。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:朋友一向鍾意有事業心既人+有打工仔但事業h

原帖由 namnamnamlolo 於 13-10-27 發表
朋友一向鍾意有事業心既人 有打工仔但事業haehae地追求不接受 覺得佢無上進心 但月入都三萬左右 最後同咗個 ...
嫁比自己鍾意嘅人

珍珠宮

唔係 佢唔係貪錢 只覺得事業有成好似好吸引咁啫,佢完全無諗過會同個打工仔一齊 只係諗返轉頭 又好似同普通打工既人會較輕鬆 因佢現任男友都頗為大男人 總之人無十全十美啦

珍珠宮

大廚勳章

回覆:情願嫁俾打工仔定生意人?

揀個鍾意嘅

珍珠宮

如果我愛佢,話之佢係打工仔定生意人,踏實工作就足夠了

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+namnamnamlolo+於+13-10-27+

原帖由 eeb 於 13-10-27 發表
鍾意邊個多d咪同邊個一齊囉。

simple is the best~

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

咁佢到底想嫁份工? 定嫁個人呢?

瑪瑙宮

畀面勳章

生意人

大宅

你朋友仔咁想咁問,睇嚟佢心態係選條件多過選自己同對方有幾適合同幾愛。

就算今日佢個生意人佢,他朝佢會覺得另一個生意大啲的生意人仲好。又或者同呢個十萬的打工仔時,有一個十五萬追佢佢就心癢癢了。

過去佢未試過同生意人一齊。好,算。當你未體驗不到黃河心不死。現在佢兩種都試過,佢又想轉呔。佢應未想清楚自己想怎樣。睇嚟,佢都要睇多幾陣才搞清楚。

子爵府

朋友一向鍾意有事業心既人>>佢自己揀,唔岩,唯有再搵過生意人,不吃回頭草

大宅

就咁分打工vs 生意太superficial and general

我願意嫁一位有眼光又上進,最重要係以我俩家庭為先的人,當然我自己亦一定要有同樣心思意志

了解自己強項,又分析清楚眼前狀況去決定打工定做生意的人。有啲人無能力分析,只係為左做老細果份身份上成功感而所謂「放手一搏」的人,最後失敗累埋老婆仔女,只能怪自己唔識睇(睇自己及睇老公)。

老公由打工轉左小生意,收入多左,雖然無咁穩定,但都計到數有著數。我結婚後亦換左份穩定,收入上升同可見加幅(因為跳point) 的工。樓係幾年前上車盤,只靠是但一個份收入都供得到。

雖然唔係大富大貴,但感覺好安心

多謝老公

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aquamarine1030 發表於 13-10-27 10:04
我會揀打工仔,放咗工就係自己時間啦!做生意好境就話,唔係嘅話分分鐘死得。。。

...
唔好景, 要成日搵生意仲頭痕

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

9527 發表於 13-10-27 11:21
做生意太困身,太勞心勞力但滿足感同成功感又難以抗拒,好多女仔都鍾意有上進心好誘惑,至於打工仔穩定都好 ...
有D 女人係咁, 太忙又話冇時間陪佢, 有時間陪佢又話人地無所事事

寶石宮

namnamnamlolo 發表於 13-10-27 16:04
唔係 佢唔係貪錢 只覺得事業有成好似好吸引咁啫,佢完全無諗過會同個打工仔一齊 只係諗返轉頭 又好似同普通 ...
唔係呢個人吸引佢, 係D 生意吸引到你朋友O者

又....佢男人做乜野生意先

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

特首都係打工仔.

公爵府

生意人就變數多,隨時為錢而煩又或破產都有可能!打工仔就最多失業,但可以搵過第二份工!

但如果講到結婚,我會揀彼此真心相愛嗰個,呢様先最重要,用外在條件去揀,過一段時間就會好多問題出現!

首頁
12345...6

尾頁

跳至