烹飪搵食

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pigmami 於 07-12-6 19:00 發表
啱啱整咗喇,真係好易+好味,兩個仔食唔停口
thanks 月希
請問仲有冇啲簡易麵包、蛋糕食譜呀:loveliness:

有丫..整瑞士卷丫..好易架咋..而且可以自己變化

食譜等我下個week等閒整個實物出黎先post啦

男爵府

原文章由 pigmami 於 07-12-6 07:05 PM 發表
係wor,等我下次都加啲朱古力粒粒,仔仔好鍾意食朱古力
btw,我都要把刀仔幫下手先起到模
記住用入爐個隻朱古力粒粒呀:loveliness:

知足常樂     平凡是福 

男爵府

原文章由 月希 於 07-12-6 07:53 PM 發表

有丫..整瑞士卷丫..好易架咋..而且可以自己變化

食譜等我下個week等閒整個實物出黎先post啦
麻煩晒你呀 :loveliness:

大宅

醒目開學勳章

原文章由 月希 於 07-12-5 22:28 發表

唔駛thanks啦
想問下你係用手搞定係用機搞?
因為之前mickeyeva用機搞,佢跟左我個份量話唔痴埋喎,要加多d牛油先得....
咁我一向用手搞既..都冇問題..想睇下你係點
唔知係咪用機搞就要加多d牛油呢 如果係..我可能 ...

月希,

請問用咩模比較好, 用膠會唔會好"痴" 整到個形唔靚?

大宅

vizzi:

加朱古力粒, 咁其他材料駛唔駛加減? 亞囝都好鍾意食朱古力.

月希:

亞囝今天帶回校請同學食, 個個都話好味.

各位:

亞囝問我幾時整蛋糕? 你哋有無簡易的食譜?

男爵府

原文章由 snow123 於 07-12-6 09:58 PM 發表
vizzi:

加朱古力粒, 咁其他材料駛唔駛加減? 亞囝都好鍾意食朱古力.

月希:

亞囝今天帶回校請同學食, 個個都話好味.

各位:

亞囝問我幾時整蛋糕? 你哋有無簡易的食譜? ...
材料無轉到,因為我唔係落太多朱古力粒粒咋!

珊瑚宮

原文章由 RSP325 於 07-12-6 21:56 發表

月希,

請問用咩模比較好, 用膠會唔會好"痴" 整到個形唔靚?

膠既同鐵既我都有用...我覺得差唔多..
只要唔係太複習既花都唔會整得唔靚架

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 RSP325 於 07-12-6 08:00 AM 發表

召藥師, 你整D COOKIE 好正呀~~ 請問COOKIE 模用膠好定用金屬好D ?

兩樣差唔多,我用金屬為主,因為好多地方都買到,而且都好平。

有時我懶得印模仲會用刀切,唔使有淨要再搌多次印多次。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 pigmami 於 07-12-6 07:05 PM 發表
係wor,等我下次都加啲朱古力粒粒,仔仔好鍾意食朱古力
btw,我都要把刀仔幫下手先起到模

最好撒薄薄一層麵粉係底同面先擀麵團就冇咁粘枱(不過太多會影響味道同賣樣)。
盡我一己之力,發放正能量!

珊瑚宮

原文章由 召藥師 於 07-12-6 22:20 發表

最好撒薄薄一層麵粉係底同面先擀麵團就冇咁粘枱(不過太多會影響味道同賣樣)。

其實要好少就夠..
曬左d麵粉係枱之後..再用手抹走佢..咁張枱就點都會痴到少少粉..咁就夠..之後放麵糰上去壓就唔痴架啦..我次次都係咁

男爵府

原文章由 月希 於 07-12-6 10:37 PM 發表

其實要好少就夠..
曬左d麵粉係枱之後..再用手抹走佢..咁張枱就點都會痴到少少粉..咁就夠..之後放麵糰上去壓就唔痴架啦..我次次都係咁
上次起模起到我cc下 下次我會醒d架喇

男爵府

月希,

我今日試左你個321曲奇啦! 真係簡單又易整又好味呀! 我用兩張保鮮紙包住舊麵團用棍轆, 咁會乾淨好多同唔會痴住枱, 大家都可以試下呢個方法.

別墅

月希,
我第一次整曲奇, 今日用咗你個方法整咗, 買咗雲利拿油整,好方便呀 , 仲好好食 ,真係thx你呀!!
carol

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Hi Vizzi, 我想問朱古力粒粒在超級市場有無得買?? 大概幾多錢?? 因要格吓價, 是否印完模就把落COOKIES面?? 謝謝!
原文章由 vizzi 於 07-12-6 20:27 發表
記住用入爐個隻朱古力粒粒呀:loveliness:

男爵府

原文章由 mickeyeva 於 07-12-7 05:27 PM 發表
Hi Vizzi, 我想問朱古力粒粒在超級市場有無得買?? 大概幾多錢?? 因要格吓價, 是否印完模就把落COOKIES面?? 謝謝!

普通超市應該無得買架,要去d蛋糕材料鋪先有!你個方法都得,不過我係'猜'完粉之後落,'猜'多陣再印模!

大宅

原文章由 月希 於 07-11-30 16:20 發表
牛油 200g  糖 100g  麵粉 300g 雲利拿香油 少許
做法:
1. 先將牛油放在室溫待溶.
2. 將牛油及糖打至奶白色,再加少許雲利拿香油.
3. 慢慢加入麵粉.
4. 麵糰用木棍輾開,隨意用可愛餅乾模印出小花/動物等形狀的 ...

用低筋麵粉得唔得架~~~:mrgreen:

大宅

醒目開學勳章

原文章由 月希 於 07-12-6 22:09 發表

膠既同鐵既我都有用...我覺得差唔多..
只要唔係太複習既花都唔會整得唔靚架

月希, 唔該晒 ~~

[ 本文章最後由 RSP325 於 07-12-8 08:06 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章

原文章由 召藥師 於 07-12-6 22:17 發表

兩樣差唔多,我用金屬為主,因為好多地方都買到,而且都好平。

有時我懶得印模仲會用刀切,唔使有淨要再搌多次印多次。

聽完你地講原來效果係一樣, 咁我買幾個膠ge 試下先 thank you 召藥師~~

[ 本文章最後由 RSP325 於 07-12-8 08:05 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

睇睇睇, 睇完我又想整, 有無人加多d曲奇餅做法?
推呀

子爵府

月希,
我頭先試左你個321Cookie, 好鬆脆呀~
不過我用Winnie the pooh 同 Hello Kitty餅模焗完之後,有啲發脹變形~ 但係仍然好好食!

多謝你分享呀~

[ 本文章最後由 BeautyPinky 於 07-12-9 17:51 編輯 ]

首頁
23456...10

尾頁

跳至