烹飪搵食

跳至

首頁
23456...11

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 syc204 於 08-1-21 12:50 AM 發表

http://f20.yahoofs.com/hkblog/__DOT__cR__DOT__4FWBCRQJiW6__DOT__Yh0-_5/blog/ap_20080121124941352.jpg?ib_____DQAy9DAG9
唔駛想像,不如睇相,呵~呵~

wow~
面面金黃呀!

妳焗得好高好厚喎!果然好糕!(咁咁厚駛唔駛焗耐d架?)
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-21 01:53 AM 發表

果然係我darling,妳睇下新一輯雙"豬"相愛呀^^

好豬呀!
係唔係橙溝紅架?

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-1-21 02:14 發表

好豬呀!
係唔係橙溝紅架?

~:loveliness:

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-21 01:53 發表

果然係我darling,妳睇下新一輯雙"豬"相愛呀^^

對豬好攪呀!我昨天都買了,大/小豬膠盒... 等星期四玩完影相先!

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

子爵府

原文章由 vane 於 08-1-21 08:29 發表

對豬好攪呀!我昨天都買了,大/小豬膠盒... 等星期四玩完影相先!

fdd:lol dla~:loveliness:

大宅

原文章由 召藥師 於 08-1-21 02:13 發表

wow~
面面金黃呀!

妳焗得好高好厚喎!果然好糕!(咁咁厚駛唔駛焗耐d架?)

recipe要焗30mins,我以為我個糕好厚所以焗夠45mins,但個糕底燶咗d,我諗35mins或糕面夠色就ok,再睇返原創,佢嗰個都係厚身。
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

男爵府

原文章由 syc204 於 08-1-21 10:29 AM 發表

recipe要焗30mins,我以為我個糕好厚所以焗夠45mins,但個糕底燶咗d,我諗35mins或糕面夠色就ok,再睇返原創,佢嗰個都係厚身。
syc204,
你用咩盆焗架

知足常樂     平凡是福 

大宅

原文章由 vizzi 於 08-1-21 10:49 發表
syc204,
你用咩盆焗架

我整馬蹄糕、蘿蔔糕嗰個長糕盆,大過莎莉蛋糕少少22cm x 11cm x 6cm

超級版主

原文章由 syc204 於 08-1-21 10:29 AM 發表

唔該哂!
咁妳放中層焗嗎?

別墅

Happykklam

請問金魚點樣做2隻色? 有食譜可以提供嗎?

原文章由 happykklam 於 08-1-21 02:06 發表

慶祝我地成功整到黃金糕同場加映麻:lol 204頭先話唔夠色,我咪整多幾隻色俾佢歎下囉~

子爵府

原文章由 多士姊姊 於 08-1-21 11:20 發表
Happykklam

請問金魚點樣做2隻色? 有食譜可以提供嗎?

d204bloglook look lalook~

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 happykklam 於 08-1-20 00:34 發表
個食譜係用為食貓adaw個個,thx~另外我將個過程影低左,同埋將整既小小心得話俾大家知,希望大家都成功做到呢個黃金糕~
材料
椰汁
1 1/2罐 (共600毫升)

1/2茶匙
木薯粉
500克
雞蛋
8隻

400克
牛油
40克
乾酵母 ...

請問 木薯粉 係邊度買 ? 我响裕記只見到薯粉, 唔知係咪一樣呢 ? 乾酵母係咪可以响超級市場買果種呢 ? 唔該.

子爵府

原文章由 rolandbb 於 08-1-23 16:17 發表

請問 木薯粉 係邊度買 ? 我响裕記只見到薯粉, 唔知係咪一樣呢 ? 乾酵母係咪可以响超級市場買果種呢 ? 唔該.

()""~

男爵府

硬琳,

我整左黃金糕喇!我可能打得唔係甘好,入面唔夠氣泡,不過我媽咪都話好好食,新年前我會整多次

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-23 16:35 發表
硬琳,

我整左黃金糕喇!我可能打得唔係甘好,入面唔夠氣泡,不過我媽咪都話好好食,新年前我會整多次

la15mins7mins4~

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-1-23 04:46 PM 發表

係,有無相睇下呀?有氣泡都成功la,妳有無照我方法每15mins用高速打7mins,重複4次喎~
今晚比相你睇!我有照你甘講打幾次7分鐘,不過最後發酵我又唔覺佢有發大到囉

子爵府

原文章由 vizzi 於 08-1-23 16:59 發表
今晚比相你睇!我有照你甘講打幾次7分鐘,不過最後發酵我又唔覺佢有發大到囉

~

大宅

原文章由 vizzi 於 08-1-23 16:59 發表

快d啦,我又想睇!

男爵府

原文章由 syc204 於 08-1-23 10:52 PM 發表

快d啦,我又想睇!
等多陣,整埋d野就post比你睇 不過要家長陪同先好睇

大宅

原文章由 vizzi 於 08-1-23 23:32 發表
等多陣,整埋d野就post比你睇 不過要家長陪同先好睇

哦 ~ ~ 兒童不宜??

首頁
23456...11

尾頁

跳至