自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

引用:我識幾個都係,欣然接受外父好意,追得千金,

原帖由 EVA222 於 14-11-23 發表
我識幾個都係,欣然接受外父好意,追得千金,都預左人地個女捱唔到世界.

我都話世界變,嫁女要貼樓,以前年代, ...
可惜依家d 奶奶並唔知道事實
仲一味以為自己男家大晒呢

珍珠宮

BKsquare 發表於 14-11-23 14:45
其實唔關我事,純八卦

有個疏堂親戚,女仔30+,屋企有D錢

兩個都唔特別好。

第一個,你可以話佢有骨氣,但同時也可以話佢自卑。女友家比佢有錢,對方父母出首期,佢地供,其實出去租樓,交租條數都一樣啦。唔係要個女人同佢過比較辛苦的生活,先叫有骨氣。有骨氣係,接受外父母的首期後,努力工作,儲夠首期筆數,連本帶利一次過還返比外父母。依家咁樣,我只覺得佢係面對唔到自己不如女友有錢的現實。

第二個,識事務囉,但你講到佢唔只筆首期,仲用靚野,飛去第度結婚(都係外父外母錢?),感覺就好似有D年青人虛榮的通病,唔係好踏實。

複式洋房

回覆:外父外母俾首期

識兩對係咁,一對離咗婚。男人係女家抬唔起頭(外父外母都有說話俾嗰男人聽),好影響夫妻感情。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 EVA222 於 14-11-23 發表我識

珍珠宮

引用:其實唔關我事,純八卦有個疏堂親戚,女仔30

原帖由 BKsquare 於 14-11-23 發表
其實唔關我事,純八卦

比我會揀第一個男仔,莫欺少年窮,最緊要有志氣!

子爵府

回覆:EVA222 的帖子

我反而覺得第一個唔多掂,其實好心現實下,噤大男人主義但買唔起樓之餘,未來外父母想幫下手,咪接受囉,第日搵到錢就還番可以啦,當借住先囉,人地未來外父母都係想自己個女生活得好D, 我係人地未來外父母可以幫到佢地兩個,果對情侶其實也好幸運(當然如果未來外父母好難頂另計)
再者,你為人父母,如果個女嫁左比第一個男仔,真係好擔心個男仔第日有什麼困難都唔出聲,捱死自己個女咩

男爵府

骨氣又唔可以當飯食最緊要睇返外父外母既態度囉, 如果佢地都只係錫個女咁都OK既, 如果佢地帶住恩賜既態度...咁...我考慮下

公爵府

我有個朋友娶個有錢女,外家要求男方買四小龍,揚言唔夠錢出聲佢比。結果個老爺奶奶賣左自己間樓比首期。

子爵府

引用:Quote:原帖由+gigiliu378+於+14-11-23+發表

原帖由 小華子 於 14-11-23 發表
我識得一對夫婦就係咁,外父外母一句話今晚食飯,明明約左我地都即刻要取消,個女發脾氣,外父外母當然偏幫 ...
有個朋友就係咁,女的18歲生日老豆送層樓聯名持有,婚後二人做安樂窩,結婚初期一鬧交,外父外母即刻打電話比女婿,叫佢就下個女,母親節正日一定要同外母慶祝,近年生左個仔,蕉點落在個仔到先好d

大宅

引用:分開係好事,價值觀同能力太大分別!

原帖由 cream090909 於 14-11-23 發表
分開係好事,價值觀同能力太大分別!

禁止訪問

引用:我有個朋友娶個有錢女,外家要求男方買四小

禁止發言

琥珀宮

引用:其實唔關我事,純八卦有個疏堂親戚,女仔30

原帖由 BKsquare 於 14-11-23 發表
其實唔關我事,純八卦

如果間屋名係個女仔,個男仔當交租無攞著數,咪係個老婆個人投資,呢d骨氣可以有,但係咪值咁而放棄一段感情一個相愛伴侶?
如果男女家掉轉,會不會有女方有骨氣堅持唔肯要男家父母出首期買樓?

公爵府

引用:Quote:原帖由 rean_chau 於 14-11-23 發表

原帖由 EVA222 於 14-11-23 發表
兩老賣自住樓,之後住邊?
我無咁偉大,送個仔過你女家,鬼叫個仔無本事。
好似話申請公屋。
我都咁話,嫁又好入聚又好,唔好搞到我無瓦遮頭我話之你點搞。辛苦大半世臨老無家可歸,尊嚴何在。

水晶宮

回覆:mrschocolate 的帖子

Yes...不過我諗第二個同個女夾d,兩個都鍾意用靚野,但預左兩個都係靠外家....

琥珀宮

引用:我覺得第二個好d,+骨氣唔可以當飯食,少少

原帖由 myaisha0435 於 14-11-23 發表
我覺得第二個好d, 骨氣唔可以當飯食,

少少事都同老婆嘈。。
『通常呢d有骨氣都冇咩工作運』

無錯,最怕呢d,好多都係自己無本事,但C牛一面頸懶有原則、得罪人多稱呼人少既大男人!

水晶宮

回覆:木土土 的帖子

又好難講既,如果外父一副買起你咁既款就真係收唔落.....

琥珀宮

引用:我有個朋友娶個有錢女,外家要求男方買四小

原帖由 rean_chau 於 14-11-23 發表
我有個朋友娶個有錢女,外家要求男方買四小龍,揚言唔夠錢出聲佢比。結果個老爺奶奶賣左自己間樓比首期。

...
傻既.........
.
.
個6299

禁止訪問

珍珠宮

有乜所謂?只要唔係唔上進就 ok, 只係個男仔出生輸咗起跑線上

首頁
23456...8

尾頁

跳至