自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

回覆 Candysung 的帖子

但係我又唔明,我近來有個fd結婚,我同佢share,
佢問我:你個fd同佢男友dating左幾耐?
我話2年到啦.
其實係咪dating既意思都可以係拍拖?

珍珠宮

畀面勳章

引用:回覆 myaisha0435 的帖子睇見你地既回應..

原帖由 shirley10212004 於 14-11-24 發表
回覆 myaisha0435 的帖子

睇見你地既回應..我愈來愈擔心
要有心理準備定,慢慢學抽身

我之前都有ex係咁架,識冇耐無名無份無情情暗示自己好想結婚,打算同你結婚咁

佢地好肯鍾意講呢d,第一個咁講果陣我好信架,。。。一年唔夠佢有第二個,仲要搞出人命帶個囡仔去落仔

之後果d.....我發現越鍾意暗示結婚果d跟本得個講字

曬鬼氣,5個月喇都無名無份,連佢朋友都冇見過。。。

除非佢呢個人跟本冇朋友囉。。。

如果唔係。。認真嘅可能性低左d囉

侯爵府

回覆:同外國人拍拖

你地比多D時間大家,吾好咁快結婚,如果大家中意大家,工作可否轉一轉變,大家調適下,最緊要比到大家安全感,睇定先

複式洋房

回覆:puppydingo 的帖子

大19年真的太多了,分分鐘佢有好多次這種關係的經驗,加上未過熱戀期,等自己情緒平靜咗先再諗下佢是否Mr right;不過我偏見上都覺得揾過個好啲,青春有限~

珍珠宮

畀面勳章

引用:回覆 Candysung 的帖子但係我又唔明,我近來

原帖由 shirley10212004 於 14-11-24 發表
回覆 Candysung 的帖子

但係我又唔明,我近來有個fd結婚,我同佢share,
一係你試下佢同朋友出去你又一齊去,

睇下佢比唔比跟,

比都有機會。。。。唔比就

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

既然你鍾意佢, 首先停左sex關係先, 如果佢叫係上佢屋企, 你就推佢話有事上唔到, 過多一排, 比時間大家睇清楚個關係, 再表明自己係點, 如果佢唔再搵你就由佢啦, 咁拖落去你會好傷架

侯爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:同外國人拍拖

我唔識英文,我只覺得dating 係約會,咁親密都係dating 咁好牙煙

老餅會員上科林只求開心!

公爵府

回覆 shirley10212004 的帖子

sp = only physically

relationship = + emotionally

男人係可以唔投入感情, 但"partner'' 呢個term好多人只會一跳去到"sp"

我同我朋友都有煮飯出街食野, etc...係local角度我係佢女朋友, 但係我地只稱呼大家為朋友.

Dating: come on! 唔date又點識到人?

順其自然啦, 如果你覺得婚姻先係你終極目標, 你又覺得同佢係好無安全感, 請斬纜

水晶宮

Dating?! 我覺得佢根本無想/或者READY 對你呢段有任何既責任...
我知兩個朋友佢都既另一半都係外國人,
都唔會當你地呢D半同居關係係Dating...
如果你想結婚, 佢未必係你對象...
我相信咩種族都好, 對朋友/女朋友/老婆既觀念都唔會差好多,
除非佢地係落後地區三妻幾妾都OK果D啦...
如果唔係無理由囉...
對方未係舊痛走出黎, 你又岩分左手...
不如坐低傾下啦

大宅

回覆 熱狗媽 的帖子

其實我見好多jm叫我走人,話佢係玩家但我問自己,佢係有用心經營我地既關係,我係感覺到,
佢年紀大,但我地真係一齊真係開心,書服,我想keep住落去
其實所有野都好好,只係一個名份問題..
我唔明白,如果一齊開心點解唔係認定
我都幾重視呢樣野,我感覺到佢都開心
我土生土長香港人
從來冇試過dating..完全唔知咩黎...

大宅

回覆 myaisha0435 的帖子

你意思你ex係外國人?

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

你自己醒定D,學抽身啦

佢無講過你係girlfriend,仲係 "dating" not "in a relationship",無介紹過你俾朋友家人同事識,大概櫃筒都無俾個你放下野,一定唔係中國人既男女朋友拍拖中,no commitment at all
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

回覆 Chirley 的帖子

就係傾完後佢話係dating....我覺得傾完仲唔開心

大宅

回覆 yin-ting 的帖子

唔會結婚啊,依家連女友都未係啊...唉

伯爵府

shirley10212004 發表於 14-11-24 16:25
回覆 bubu7 的帖子

好啦,我試下, 講真啊...5個月時間,我投放左唔少感情,抽身唔容易 ...
如果佢緊你在意你, 佢到時一定會問你地之間發生什麼事, 會搵方法去改善或去做一 d 野增加你對佢o既信心. 我地呢度o既 sis 唔係想你同佢散, 係想你睇定 d 先姐.

公爵府

回覆 shirley10212004 的帖子

呢度大部份的都係已婚, 你仲要識鬼佬, 無耐就有關係, 梗叫你走人

男嘅年紀大, 唔代表佢就需要婚姻. 不過樓主應該好喜歡佢吧? 可以同佢傾下, 甚至問佢有無考慮結婚.

鬼佬唔洗咁婉轉, 我初初成日唔敢講自己想法, 佢話: you need to say what you WANT. I am tried to guess what's in your mind.

如果佢話無諗住結婚, 咁樓主可以死左條心啦.

不過同外國人一齊, 真係唔好咁上心.

大宅

回覆 熱狗媽 的帖子

呢個都係我要學習既野..我成日收埋自己...始終唔夠直接!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:一睇就知呢個係食家喇,即閃啦

原帖由 myaisha0435 於 14-11-24 發表
一睇就知呢個係食家喇,即閃啦
Agree

大宅

其實總括咁多JM意見, 都係叫你先同佢唔好再有SEX關係先, 停止同居關係! 只係同他保持拍拖關係, 再係呢段時間試下他, 睇他是否認帶他見佢的朋友, 家人! 認定你是另一半先再講!

大宅

回覆 bubu7 的帖子

我明白...我知道...我為左呢段感情...喊左唔少次...完全唔知自己做緊咩

首頁
23456...13

尾頁

跳至