自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

引用:回覆 moniko 的帖子未去到超級富豪, 問題

原帖由 gf92295 於 14-11-25 發表
回覆 moniko 的帖子

未去到超級富豪, 問題系佢地之間有社經地位既差距,我家姐好天真好傻覺得要就下老人 ...
男嘅人工幾多? 咩學歷? 是否獨子?

如果一個月搵到十萬八萬,碩士博士/外國名牌大學畢業,就會溝通唔到。如果只是月薪三五萬,本地大學本科畢業,社會地位唔算好高。

樓主家姐作為一個sales, 應該識睇人眉頭眼額,和唔同人都有話題,唔會和男友溝通有問題,除非係以上所講的搵得多又學歷強勁的人。

但如果是獨子,便不要嫁了,婚後還要和奶奶住,一定家無寧日,而且樓主家姐會係唯一目標(冇其他新抱)。如果個男人係咁本事,同佢講要搬出去住先至可以結婚,怕同奶奶相處唔到。同埋如果奶奶本身是白鴿眼,唔會淨係對未來新抱係咁,平日實有蛛絲馬跡,男友冇理由完全唔知,如果唔知,咁蠢唔好要。

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:你家姐都抵d丫..有d夫家唔算有,新抱唔算差

原帖由 我愛Corina 於 14-11-25 發表
你家姐都抵d丫..

有d夫家唔算有,新抱唔算差,都比人白鴿眼

幸福可以好簡單

子爵府

回覆:家姐既白鴿眼未來99

可以的話,講掂數(堅決唔同住)至嫁;
同99住呢單嘢,無論男家家境嫌何,
都係要絕對避免的!!

大宅

gf92295 發表於 14-11-25 01:01
佢仲要比說話我阿媽聽,話佢吾識教女勾引佢個仔,我阿媽林善c9一名比佢搞到好自卑 佢系個仔面前會收 ...
嘩, 你媽同家姐咪俾佢洽死???!!!

吳得喎咁, 以後如果做佐襯家成日見架喎都.............

你可吳可以同你未來姐夫講下件事呀,

如果個男仔真係要靠屋企既, 你家姐吳嫁俾佢好過喎

大宅

當佢結得婚都有返咁上下年紀,應該識獨立思考啦,如果結完婚仲要聽阿媽指點,叫佢行就行企就企唔比錢就唔比錢,呢咁嘅男人唔嫁都擺

翡翠宮

畀面勳章

除非愛到非君不嫁,或者呢個男人係超級富二代,否則呢個男人嫁唔過,你家姐搵到錢人又靚,大把選擇,唔好委屈自己。
日日是好日

水晶宮

我自己覺得嫁唔過,除非真係好愛或真係為錢。個男人未結婚都幫阿媽,要你家姐受,又要同住,9成婚後磨擦多,你話你家姐係靚女,話唔定識個好相與d呢

大宅

引用:佢仲要比說話我阿媽聽,話佢吾識教女勾引佢

佢仲要比說話我阿媽聽,話佢吾識教女勾引佢個仔,我阿媽林善c9一名比佢搞到好自卑 佢系個仔面前會收 ...
老實講就咁睇個未來家婆食住你女家個邊,你家姐又林善,嫁過去唔會開心,仲要一世,如果佢未來c6肯企你家姐都還好,如果唔係,叫你家姐諗清楚先嫁啦

伯爵府

呢d99作狀,如果係裙腳仔,呢段婚姻唔會有運行。一定唔好一齊住,如果唔係你家姐俾佢踩到一文不值,會好辛苦。就算俾說話外家聽,聽過就算,少見面就ok,不過妳家姐未來生活岩開始都唔會容易過,但係兩個人相愛就唔好理佢,左耳出右耳入

Ruph出世啦,2010

男爵府

引用:你家姐都抵d丫..有d夫家唔算有,新抱唔算差

原帖由 我愛Corina 於 14-11-25 發表
你家姐都抵d丫..

有d夫家唔算有,新抱唔算差,都比人白鴿眼
講得啱

伯爵府

我99想當年喺我阿媽面前話我無家教

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我舊老闆係有錢家族(未至於成日上電視咁堅果d),住山頂。個仔娶個日本女仔。女仔本身都唔弱,阿爸係高管住過美國,輕井澤有別墅果d。但99就睇死佢吼住夫家d錢。阿仔醒呀,堅持分開住。日本妹婚後每次在公司出現都烏wear到不得了。唔見夫家人至扮靚

伯爵府

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+14-11-25+發表

原帖由 joeyleong 於 14-11-25 發表
我就係例子,當初受盡佢氣,但其實我吾駛靠佢,而家有左小朋友,我同C6拍住上買左幾層樓收租,現在我直頭當 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gf92295 發表於 14-11-25 01:26
回覆 芝芝吉 的帖子

5洗不過佢未來99想一起住,因為系大仔

咁真係要諗清諗楚....日後可能相處上有困難的

侯爵府

回覆 gf92295 的帖子

唔識
不過我係你家姐(有樣有物材),一定會將佢個手玩弄於股掌之中,令到個男人冇左自己唔得,再飛左佢,激到佢亞媽唔死都要返轉頭求我要返佢個仔

珍珠宮

最好喺大家仲係如膠似漆嘅階段撕破個老虔婆嘅面具

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 gf92295 於 14-11-25 發表回

原帖由 joeyleong 於 14-11-25 發表
d人把口真賤格,駛鬼理佢講乜,我有前有后我奶奶也話我肥同對腳吾靚,我生b用了兩個鐘,佢生b用了兩日機乎 ...
d 奶奶咩都可以拗一餐,用咗幾耐生仔都有野講

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:回覆 joeyleong 的帖子最弊我家姐好林善好

回覆 joeyleong 的帖子

最弊我家姐好林善好好蝦同埋我擔心家姐同姐夫如果學歷見識不相若會5會有 ...
一定要硬淨先掂!

放下自在

珍珠宮

引用:回覆 joeyleong 的帖子最弊我家姐好林善好

回覆 joeyleong 的帖子

最弊我家姐好林善好好蝦同埋我擔心家姐同姐夫如果學歷見識不相若會5會有 ...
老實呀,冇學歷呢樣就牙煙d囉!冇家底但苦學成材都仲可以令人另眼相看,咩都冇即是冇任何優勢啦,咁何來説服力?唔好講基唔基因,母親冇學識對子女支援都差d啦,5通比$人,人就會用心教任你個仔咩?

翡翠宮

畀面勳章

我有個朋友真係嫁入豪門,家族係香港好有地位,佢99又係睇佢唔起,婚前數佢數到婚後,婚事全部男家話事,搞到女家好唔開心。我朋友當年已經做到director級,生得靚,名校出身,中產家庭出身,但佢99都當佢係妹仔,覺得佢係高攀。好彩佢老公唔係裙腳仔,婚後搬開住,所以一直相安無事。

如果偶然見下,扮下野忍下氣冇所謂,但一齊住,分分鐘賤過地底泥,三思。
日日是好日

首頁
23456...8

尾頁

跳至