自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

引用:我有佐唔係好見肚時,但係又超辛苦,我都要

原帖由 may273815238 於 15-05-18 發表
我有佐唔係好見肚時,但係又超辛苦,我都要專登谷大個肚先夠膽坐關愛座(架車無其他位)。啱有佐未係好見肚時 ...
agree,我覺得大肚最需要坐係頭三個月同後期。但初期未見肚,好易比人啤。

珍珠宮

回覆:唔想上鏡……千其咪坐關愛座……

e家d人將自己權利放到無限大!

坐近門口d位有時好難見到婆婆時唔讓座!所以盡量坐上層,免麻煩!

男爵府

好多港女 做左 港媽 再養 港孩
只諗到自己

29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

水晶宮

BK Milk勳章

引用:其實我覺得坐唔係問題,但當有需要既人係到

原帖由 koey_0611 於 15-05-18 發表
其實我覺得坐唔係問題,但當有需要既人係到就要讓囉

大宅

引用:Quote:原帖由+Carrot媽+於+15-05-18+發表坐

原帖由 pooh仔 於 15-05-18 發表
但並不是用“老馮”態度要人讓囉. 影人相就一定缺德. 仲要公審簡直喺欺凌.

坐地鐵都唔會太長喇. 有轉車站. ...
有左三四個月真係唔知點好?原來位小姐係肥或者産後未修身咪好𤓓。

珍珠宮

viviencwc 發表於 15-5-18 11:03
唉! 有d 需要唔係外表睇到的,影相的人有幾sure人地無需要呢?

好似女友人,OL look, 但整親條腰,腰骨歪 ...
外表睇唔到既人, 我地又點希望人地讓座呢?? 點知佢係身體壯健定有內傷??
倒不如如果自己有需要, 禮貌地問一問坐在關愛座既人, 可唔可以讓座, 咁會唔會仲好??

大宅

試過有一次俾一個台灣女人叫我讓俾佢坐,其實我已立刻起身比佢,佢仲不停駡我話喺台灣邊有我呢個年紀的人坐,blablabla.....其實我坐低時仲未full, 如果我見有有須要人士我一定會讓,不過我唔想同佢嘈。回想嗰陣香港人真係冇宜家咁意識到關愛座的用途,自此之後我都唔敢坐呢個位。

男爵府

禁止訪問

侯爵府

titankaine 發表於 15-5-18 10:18
係Facebook 啲媽媽會,又見公審………
其實……何必呢
大肚唔係大晒,
係而家太多人將自己放大晒,自己有需要人哋就一定要讓,唔會諗吓坐緊既人可能都係有需要。
BTW,依D惡人都好成功既,起碼我依D多一事不如少一事既人搭地鐡已經唔會坐,有位都會令願企。

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

titankaine 發表於 15-5-18 10:18
係Facebook 啲媽媽會,又見公審………
其實……何必呢
大肚唔係大晒,
除非攞住好多嘢唔方便, 否則一定上上層.

珍珠宮

mrschocolate 發表於 15-5-18 11:44
agree,我覺得大肚最需要坐係頭三個月同後期。但初期未見肚,好易比人啤。

...
我唔明點解d人淨係夠膽啤人, 又無膽問人地可唔可以讓座
人地可能真係累, 合埋眼養神, 又話人地扮訓覺

禁止訪問

男爵府

引用:我之前有咗但未見肚,+坐關愛座比個C9鬧,+話

原帖由 T.Tra 於 15-05-18 發表
我之前有咗但未見肚, 坐關愛座比個C9鬧, 話呢D位唔係比我"呢D人"座喎!!
自此我就唔敢再坐關愛座 ...
我都試過,我個肚都大㗎,不過我攞住袋嘢,遮住左個肚,玩緊電話,跟著比個阿婆話我:呢d候生雷雷,頭duck duck掛住玩電話,都唔讓人坐

子爵府

既然bk甘多人都認為關愛座人人可以坐,包括什麼攰、頭暈、腳痛ect(什麼肉眼看不出),甘多人需要關愛,不如廢左個關愛座佢啦,作用等於零,仲更多爭拗。

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:viviencwc+發表於+15-5-18+11:03+唉

原帖由 小歪仔 於 15-05-18 發表
外表睇唔到既人, 我地又點希望人地讓座呢?? 點知佢係身體壯健定有內傷??
倒不如如果自己有需要, 禮貌地問一 ...
我意思係我果兩位朋友都係坐左俾人眼超超,而唔係話無人讓位,我這兩位朋友都因有不安的經歷,頂得順都情願唔坐呀!
d人唔知人地需要就先入為主覺得人地霸佔座位,問都無問一句就公審的確唔啱

所以我都覺得,有需要人士問係最好的,至少可以俾人一個機會答是否都有需要,而且出左聲左鄰右里都可能有人會讓位,而家好多低頭族如果唔留意,真係見唔到有無需要人士係附近架,出聲會好d, 而唔係下下上網公審!

子爵府

真係病到腳軟都唔敢坐,唔想俾人話後生細女唔讓座

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章

歸根究底個問題係:好多人當自己係法官,仲要係無證據、無證供下判決。
有需要時,想人地讓,好聲好氣講一聲唔該、唔好意思,有禮貌既話,好少人會唔讓既

翡翠宮

見到大肚婆, 推BB車, 抱住小朋友既; 我有咁遠避咁遠; 怕左佢地

大宅

第一胎,未座過關愛座。觀塘上車,座幾個站又轉TKO線,企多2-3個站又落車,好在身體都支持到,企係度最多係腳痺,轉吓腳運動吓好快就到啦~

就算而家第二胎,仲未到3個月,初孕反應真係好辛苦,不過自已知唔舒服就應該即刻落車,搵位座留係車箱仲驚!

首頁
23456...9

尾頁

跳至