跳至

首頁
23456...32

尾頁

別墅

原文章由 catherineleungg 於 08-9-2 13:05 發表

我住怡雅苑, 想同阿囝搵近屋企嘅幼兒園, 我剛剛睇過安仁個網頁, 價錢同明雅差唔多, 請問點解你揀安仁? 有咩嘢好處呢? 我會今個禮拜去安仁問下先.

想問下安仁o向邊架?學費貴唔貴呢?

別墅

原文章由 catherineleungg 於 08-9-3 11:39 發表

個校長同我解釋國際班係無測驗考試同默書, 只會做評估, 全部以英文和活動教學為主, 因為由外籍老師任教, 個小朋友讀得比較輕鬆, 所以將來主要讀直資, 國際或私立學校(我見只有賽馬會小學係活動教學, 相對主流學校 ...

想問下係學校決定個小朋友讀國際班/主流班,定家長自己決定呢?

男爵府

勁吖!!一個人湊3個!! 好勁吖你!!我湊一個都有時會發脾4,頂多可以生多個, 你個小b係米男仔吖??
原文章由 ho69591011 於 08-9-3 20:04 發表
hi~

我都係全識媽咪做了4年半

大女4歲半細女2歲仲有小b8個月~

男爵府

我之前有想過俾囡囡讀安基司,但我去完佢個度之后就打消念頭la!!:;pppp: 個度d人好"狗眼看人低"(特別係d嬸嬸),見你着得普通就想睬吾想睬甘,又十問九吾答.又話學校裡面吾隨便俾人入去look!! 我吾睇過點知好吾好??又啱啱我個小朋友呢?? 我朋友過左几日再去過,衫着名牌,袋亦係,我個朋友話準备入大門揸,個接待处的人就好熱情甘行埋黎問咩事??又作介紹!!!

男爵府

原文章由 viviendumbo 於 08-9-3 23:28 發表

想問下安仁o向邊架?學費貴唔貴呢?

安仁喺大埔富善邨(明雅苑停車場側), 學費如下:
預備班 (N1): $2,510
幼兒班 (K1): $2,510
低 班 (K2): $2,510
高 班 (K3): $2,510
(包括膳食費)
(2008-2009年度學券扣減的學費,08年9月為 $924,08年10月至09年8月為 $916)

我今個禮拜或下個禮拜去睇下先.

男爵府

原文章由 viviendumbo 於 08-9-3 23:29 發表

想問下係學校決定個小朋友讀國際班/主流班,定家長自己決定呢?

由家長自己決定, 因我唔知有咩分別, 咪問校長, 校長只係講兩者之間嘅分別, 最後要家長自己決定架.

男爵府

原文章由 chu87377 於 08-9-4 09:39 發表
我之前有想過俾囡囡讀安基司,但我去完佢個度之后就打消念頭la!!:;pppp: 個度d人好"狗眼看人低"(特別係d嬸嬸),見你着得普通就想睬吾想睬甘,又十問九吾答.又話學校裡面吾隨便俾人入去look!! 我吾睇過點知好吾 ...

嘩, 乜安基司咁狗眼看人低嘅, 大把有$人都係打扮得平庸啦, 我哋俾咁貴學費去讀, 仲要睇阿嬸面色, 真係離譜, 我都要諗下先.

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

原文章由 chu87377 於 08-9-4 09:39 AM 發表
我之前有想過俾囡囡讀安基司,但我去完佢個度之后就打消念頭la!!:;pppp: 個度d人好"狗眼看人低"(特別係d嬸嬸),見你着得普通就想睬吾想睬甘,又十問九吾答.又話學校裡面吾隨便俾人入去look!! 我吾睇過點知好吾 ...

really? you know me lah! i am always in T-shirts and jeans no brands at all and they are always nice to me and i ask lot's of questions and they have been very very nice to me, must be an misunderstanding?

男爵府

哦!!其實吾止我係甘,我識得好几個mami都話係甘的態度,上年我己經聽講過,宜家到我自己試過就明la!!
原文章由 jellybaby 於 08-9-4 12:43 發表

really? you know me lah! i am always in T-shirts and jeans no brands at all and they are always nice to me and i ask lot's of questions and they have been very very nice to me, must be an misunderst ...

別墅

原文章由 chu87377 於 08-9-4 09:39 發表

咁誇張 !聽聞好似係名校黎架喎!

別墅

原文章由 catherineleungg 於 08-9-4 12:34 發表

安仁喺大埔富善邨(明雅苑停車場側), 學費如下:
預備班 (N1): $2,510
幼兒班 (K1): $2,510
低 班 (K2): $2,510
高 班 (K3): $2,510
(包括膳食費)
(2008-2009年度學券扣減的學費,08年9月為 $924,08年10月 ...

唔該晒你,好詳細!
不過我唔係太明,預備班同幼兒班既分別.係咪每個小朋友都一定要讀預備班既呢?我自己湊小朋友既話,唔讀又得唔得呢?
同埋我都想參觀下d幼稚園,但係咪一定要開放日先去得既呢?
因為我第一次做媽媽,好多野都唔識,唔好意思!mouth:

別墅

原文章由 catherineleungg 於 08-9-4 12:36 發表

由家長自己決定, 因我唔知有咩分別, 咪問校長, 校長只係講兩者之間嘅分別, 最後要家長自己決定架.

明白晒!唔該!

男爵府

睛靈勳章

咁都得!!!人家有無錢又關佢學校咩事 ,比得起學費就得啦!!!不過李嘉誠都係帶精工表同黑膠眼鏡喎,呀誠哥唔好出現呢處啦!!無謂比人睇扁啦!!!

男爵府

睛靈勳章

原文章由 viviendumbo 於 08-9-4 14:18 發表

咁誇張 !聽聞好似係名校黎架喎!

佢就係要人覺得佢係名校,身份高d,:;pppp: 唉帶仔返學者,駛唔駛著套禮服去呀!!!好良好out呀!!

伯爵府

好多都認錢,唔認人

男爵府

回覆viviendumbo

預備班唔一定要讀, 睇下你有無需要. 因為我細B會出年2月出世, 我生完之後會搵工做, 為免湊嗰個咁辛苦, 所以先想大B讀預備班.

唔一定要等開放日去, 你平日都可以去問下資料同睇下. 我都係新手媽媽, 身邊又無人有小朋友, 我都係上網搵資料同請教呢度啲媽媽.

男爵府

哎!!帶仔囡返學啫,我日日都係T恤牛仔褲架,方便嘛,真係好討厭d人,吾通人有$話你知咩??傻的!!!
原文章由 euniceyung 於 08-9-4 15:49 發表

佢就係要人覺得佢係名校,身份高d,:;pppp: 唉帶仔返學者,駛唔駛著套禮服去呀!!!好良好out呀!!

別墅

原文章由 catherineleungg 於 08-9-4 18:33 發表
回覆viviendumbo

預備班唔一定要讀, 睇下你有無需要. 因為我細B會出年2月出世, 我生完之後會搵工做, 為免湊嗰個咁辛苦, 所以先想大B讀預備班.

唔一定要等開放日去, 你平日都可以去問下資料同睇下. 我都係新手媽 ...

原來唔一定要讀既,明白喇!唔該晒!
等我平時去下d幼稚園問下先,都係時候要認認真真幫阿囡搵學校喇!

男爵府

搭訕…

原文章由 catherineleungg 於 08-9-2 13:05 發表

我住怡雅苑, 想同阿囝搵近屋企嘅幼兒園, 我剛剛睇過安仁個網頁, 價錢同明雅差唔多, 請問點解你揀安仁? 有咩嘢好處呢? 我會今個禮拜去安仁問下先.

安仁唔會對d學生大細超~~以前係,依家唔知。

十多年前我個妹因為生得細粒,成日俾d同學「恰」,次次去親明雅接佢放學就好似上演梗「失散至親重逢」咁~~搞到連我都想喊埋!!

不過,好神奇,可能咁o岩佢長大o左~~但我覺得主要係安仁入面d人~~~冇令佢唔開心咁返屋企~~~仲識o左唔少朋友仔添!最近都有聯絡咖~

男爵府

[quote]原文章由 muiskyie 於 08-9-4 23:38 發表

咁即係你阿妹由明雅轉咗去安仁讀?

首頁
23456...32

尾頁

跳至