自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

我like加拿大溫哥華

FJmom    發表於 16-8-7 06:51

子爵府

vespa 發表於 16-7-19 07:41
澳洲多烏蠅!

比較邊度多?

男爵府

小寶貝兒 發表於 16-7-18 20:12
尋日老公先問我, 第時送個女去德國讀書好唔好~我覺得個女都似係理科人, 去德國讀梗好啦~
...

但有親戚德國讀完書返嚟好難搵野做,因德文始終唔及英文普及

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

厚多士 發表於 16-7-19 01:15
在Gold coast 超市,店員跟前面排隊的外國人都很友善,有講有笑。到我同朋友俾錢,立即木口木面。我買了兩 ...

我響度住左幾年都無試過啊

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

我愛Corina 發表於 16-7-19 03:32
係咪要德文好流利?
睇讀咩科啦~ 而家有D科已經可以用英文讀~ 不過我諗如果真係有咁既打算, 可能而家開始比佢接觸下德文, 睇下佢吸唔吸收到啦~
其實德國/澳洲都係我首選, 德國教育比較好, 但澳洲又有我細佬係度(就過去), 而且我女都鐘意, 所以真係要揀, 好難揀~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

agnesmama 發表於 16-7-19 07:58
但有親戚德國讀完書返嚟好難搵野做,因德文始終唔及英文普及
咁又係, 呢個都係要考慮既地方....... 但我諗, 如果佢去外國讀書, 好有可能留係當地工作架啦, 都冇咩所謂, 我預左第時個囡去邊, 我地2老又去邊度生活架啦~ 希望個囡唔會嫌我地煩啦~ (我地又唔會要求一齊住, 同一個國家容易D見到已經OK)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

446688 發表於 16-7-17 17:44
主要考慮小朋友上學

前題係:係咪想去邊就可以移? 而且每個地方都有佢嘅問題,一方面好咗,另一方面就要承受。 hk係我出生地,可見嘅將來都唔會離開。 若日後子女想移居其他地方,佢自己安排。

公爵府

ChloeMa 發表於 16-7-19 08:08
前題係:係咪想去邊就可以移? 而且每個地方都有佢嘅問題,一方面好咗,另一方面就要承受。 hk係我出生 ...
你講得好啱,每個地方都有佢嘅問題,好睇各人嘅取態同生活方式,冇最好只有最適合

移民唔係一個簡單嘅決定,要移居一個地方之前,要做足功課,去實地體驗過,唔係去玩幾日咁簡單,而係真係住落一段時間,好好睇清楚地方同民情,係唔係自己鍾意嘅,先再作決定

大宅

回覆:有小朋友 . 移民會考慮邊個國家?

之前係倫敦超市買野、個cashier 對前面自己人會say hello, 一到我就冇表情,幾次都係咁。不過我一見到佢,我會排佢隊

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

英國。我親戚本身加拿大籍,返去讀書可以平d,但佢選擇在英國讀書。
,

伯爵府

jump.jump 發表於 16-7-19 06:49
咁唔好彩,我住咁耐成日落 gc 真係未試過呢種不禮貌待遇,我諗你撞到既係 bogan

bogan是土駐嗎?

伯爵府

回覆樓主:

首選加拿大,因為有親友圈子,而且環境、政治和種族都適合小市民。
其次英國,教育唔錯。
澳洲、美國不考慮。種族歧視是比較起以上兩國嚴重好多。
但現階段仍會留在香港,始終最有歸屬感。

大宅

請問可唔可以講多D德國讀書的資料,我家姐往德國柏林,想接我女去讀書,現在香港讀中一,今年會學德文。
謝謝

伯爵府

vespa 發表於 16-7-19 07:41
澳洲多烏蠅!

仲有肥婆同醉酒佬,合稱澳洲三寶

Ms.wendy    發表於 16-8-25 11:18
greenpea    發表於 16-8-5 15:12

伯爵府

厚多士 發表於 16-7-19 10:54
bogan是土駐嗎?

唔係,bogan 係白種流氓,書讀得少又無教養果種,又名 white trash
優悠在澳洲

複式洋房

都係鐘情加拿大, 其次先揀美國

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:德國 btw 有親戚係果邊 讀書真係好好

原帖由 momoakira 於 16-07-17 發表
德國

btw 有親戚係果邊 讀書真係好好
唔驚 isis?

象牙宮

2024年龍年勳章

俾我揀,澳洲或美國西岸大城市

大宅

VivL 發表於 16-7-19 11:19
請問可唔可以講多D德國讀書的資料,我家姐往德國柏林,想接我女去讀書,現在香港讀中一,今年會學德文。
謝 ...

可以簡單講少少關於德國讀大學嘅資料比你聽,我家姐係德國住左超過10年,佢話德國讀大學係基本上咁講係幾百蚊歐元學費一年,但你必定要通過德文嘅考試合格先再找學校收生

侯爵府

我個女舊年15歲考IGCSE 德文A•, 老師話如果再考大學入學德文試要考多兩年,亞女唔係理科人,放棄咗lu。

首頁
23456...7

尾頁

跳至