自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

劣獎修都有

珍珠宮

回覆:真係好多裝修公司呃人

我諗第日搬屋裝修都唔怕人呃,因為c6已經係裝修佬,平時都有聽隻佬講開d客既,裝修公司就一定係要賺錢,手工就要睇好唔好彩搵唔搵到個好既師傅,唔係個個師傅都手工好,手工好既少之又少

侯爵府

Locherry1215 發表於 16-10-6 10:20
3xx呎,3-4人單位,整半間屋地台。

咁衣櫃又幾呎,幾高幾闊,用咩料?收吾收口?電視櫃係地櫃定大型組合櫃。如果係香港傢俬舖訂一般吾包收口,問過一間老字號地台就230/呎,八呎高衣櫃就1300/呎,用六分夾板。問過一d細既裝修公司,連收口就貴d,地台床270-300呎,衣櫃1600-2000/呎,也是用六分夾板。所以,真係吾同用料、收吾收口,都吾同價,要計一計先知抵吾抵
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

吖B 發表於 16-10-6 10:27
哇,邊個裝修師傅?有無介紹吖

你派邊到?都係x達邨?定蘇x?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

公爵府

+4熱血勳章

大宅

SaBB 發表於 16-10-6 13:50
你派邊到?都係x達邨?定蘇x?

水泉澳

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

BREADWING 發表於 16-10-6 12:23
我諗第日搬屋裝修都唔怕人呃,因為c6已經係裝修佬,平時都有聽隻佬講開d客既,裝修公司就一定係要賺錢,手 ...
點手工好都好啦,手作嘢仲會有唔完美的要求超完美個D真係自己做好D

一單工程包咁多嘢,點可能保証到全部工人都係PERFECT

我自己就會鍾意靚設計+手工可以

都唔會要老土+所謂手工好好

因為我知道手工點好都會唔係完美

其實去下商場酒店都會見到,好靚但一樣有瑕疵

子爵府

kaman813 發表於 16-10-4 12:12
今日報紙嗰單,其實都係冰山一角,我自己間屋揾親戚裝修,都係爛尾收場,情形同今日新聞嗰單,有七八成相似 ...

邊單新聞呀?有無link?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

SaBB 發表於 16-10-6 07:58

報價13.8萬米貴羅,我親友又係32x新公屋,全屋剷底+用立邦油, ...
可能人地D嘢靚好多呢.唔係咁比較的要平承辦商都非常平

D套餐只係$28888 $38888 坐小巴見到

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

裝修行業真係好為人詬病

複式洋房

kaman813 發表於 16-10-4 12:57
妹夫,公屋,反晒面,鋁窗漏水,冷氣壞左,膠地板d底膠反晒出黎,間房用的牆紙透底,睇到一撻二撻膠水積, ...

wa⋯⋯好惡啃啫

公爵府

引用:今日報紙嗰單,其實都係冰山一角,我自己間

原帖由 kaman813 於 16-10-04 發表
今日報紙嗰單,其實都係冰山一角,我自己間屋揾親戚裝修,都係爛尾收場,情形同今日新聞嗰單,有七八成相似 ...
無錯唔熟唔食本來我都認為爛尾,但見到人地個d就覺得自己個間都唔算好衰

別墅

之前間屋又係搵左老公嘅中學同學做裝俢,佢係自已開設計公司的,個櫃佢自己度錯size格硬要我地啃,床size 又係錯,攪到放左床肉上去突左幾寸出泥!最後又係反左面!!

之後有個親戚介紹左個師傅,價格平過佢,跟得好,仲估唔到會出埋設計圖!最後滿意地收貨!

所以話呢個世界真係唔熟唔食!

大宅

kaman813 發表於 16-10-4 12:12
同感

珍珠宮

回覆:LedTV 的帖子

咁當然有瘕疪,只係嚴唔嚴重,比如有d為求快求其痴塊磚上去,分分鐘會甩返落黎,如果係手工好既一定唔會出現咁既情況,我亦有個例子,有個親戚屋企靜係個廁所用左幾萬蚊裝修,d磚材料都係自己揀自己設計,就係唯獨幫佢裝修果個師傅有問題,將d磚痴得好埋,唔夠半年成幅牆卜起晒,變左孤形,隨時冧落黎,親戚搵返果間公司,間公司緊係唔認數啦,隔左咁耐,靜係話最多介紹個好師傅比佢,咁親戚緊係唔制啦,最後搵我老公,但冇辦法我老公長期比老細mark實左,所以都幫佢唔到

珍珠宮

回覆:kaman813 的帖子

早幾日咪有個新聞講對情侶用11萬裝修間公屋既,我c6都話貴,如果係同佢一樣咁裝,最多都係4萬蚊,不過當然裝修公司點都要賺你,計埋人工料等等

男爵府

裝修就算比你遇到熟人做, 佢都要外判, 一個人只會精一樣, 一個裝修工程需要水泥, 油漆, 水電, 木工等技工, 以及一般清拆工人等, 是但一樣搵到個差既師傅做衰左都唔出奇

我果時都搵親戚做, 佢專做油漆冇問題, 但重鋪地板要水泥師傅, 市面最缺就係水泥師傅, 第一次搵到個親戚唔熟既, 做地台做到唔平, 鋪磚鋪左幾塊已經好有問題, 結果直頭趕走佢, 要再搵另一個水泥師傅重做地台先掂...

所以只能夠睇實 d, 最好有熟人跟跟

瑪瑙宮

引用:早幾日咪有個新聞講對情侶用11萬裝修間公屋

原帖由 BREADWING 於 16-10-06 發表
早幾日咪有個新聞講對情侶用11萬裝修間公屋既,我c6都話貴,如果係同佢一樣咁裝,最多都係4萬蚊,不過當然 ...
40000乜都唔賺呢個應該係本黎喎

咁人地裝修接工程跟工程一定要賺錢架喎

如果係40000做到

我開60000 ,掉比你老公接都好

珍珠宮

回覆:LedTV 的帖子

咁佢4萬蚊係自己做姐,因為人工就緊係冇計啦,如果計人工就唔只喇4萬蚊內只係計間屋傢俬材料,裝修公司收11萬,應該都係賺好(少)姐

珍珠宮

回覆:gm147 的帖子

泥水係最難搵,而且冇乜人入行,所以我c6係獨食喇,加上佢手工好,好多人搵佢做都唔得閒做就算開高1倍人工都唔得,好多客都向佢公司要求比佢做,但確實做唔黎,頂到盡一日最多起到間2,3百呎左右地台,如果廁所盤,廚房又要用一日時間,所以根本就更加難搵

首頁

尾頁

跳至