親子旅遊

跳至

首頁
23456...17

尾頁

子爵府

daisy17772 發表於 16-10-5 22:43
多謝 你的回覆 我會留意ㄧ下。 另外請問可否gold coast 租車,brisbane 還?thanks
...

異地交還無話唔得,但咐加費都好嚇人.何解咁安排?

子爵府

potpot 發表於 16-10-6 12:38
咁遲好有難度,留意吓惡哂航空個毎星期個fanfare,睇吓有無買剩票推出來

好,等我睇下。

子爵府

2018復活節勳章

大宅

兩間自助餐店名是什麼, 我PLAN 左出年復活節去

大宅

回覆 potpot 的帖子

多謝分享!
會留意air asia 機票promo。

11月頭我會和父母跟團到gold coast + cairins。

希望下年7月可以和另一半自由行去sydney!

請問sydney service apartment 有無推介?想搵月租既holiday house。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:去澳洲自由行原來都可以幾平~平民花錢實錄

子爵府

地道早餐-Pancakes on the Rock HK$95

那天晨運走到滑浪天堂市中心, 一場來到就趙個地道早餐. 10蚊澳紙個早晨全餐好吸引, 但腸仔蛋很行貨.行過小小見到間網上熱捧餐廳~石破熱鬆餅(照譯)唔多人一試無妨.

子爵府

原來唔止鬆餅, pizza都有.花多眼亂,

點個乜都有點的, 大包圍無蝕底果真非港式麥記那種, 厚厚的甜度合我囗味. 食完飽足大半天, 雖早餐來説唔便宜, 但當它是lunch就是市價了.

子爵府

地中海餐廳-三人行共消費約港紙450
呢間地中海style的餐廳位於滿歐洲氣息的黃金海岸效區(呢度都值得講吓,等等我後補), 聽說澳洲都有幾間分店,呢間門面都唔錯, 好配合這裏歐陸氣氛. 室內佈置就直有點希臘色彩.

餐廳外表好, 但不及內涵重要.食物如何?

我滿意給它打80, 呢種格調的餐廳,想來係香港每人無2舊水唔落得樓

子爵府

邊睇表演邊食餐-HK400 per person

睇Show 其實興趣不濃, 但見尼個Show可以邊食邊看又幾特別, 幫襯地膽agent仲有特價平成截,兼送四大樂園消費9折coupon,買野,食野幫補吓都好。

入場前人人派個帽,分觀衆為紅籃兩組,各為表演隊伍打打氣,搞搞氣氛.進場前老慿ー貫老外食野文化,先聚集大堂bar枱飲beer,吹吹水.

有人幫你影吓相(梗唔係free lunch 啦), 飲得咁上下先放你入場. 表演當中唔比影相,只開場前快影了幾張做做記録.所以食物寫真欠俸

食物質素如何?阿仔叫個雞肉餐,就鞋到上心厚,我份牛扒就是鍛錬牙カ最街食材.但見老外食得津津有味,可能他們比較投入睇show,話哂個show環繞澳洲文化歴史, 食物如何對本地觀衆只是次要.

我個人comment是用400蚊睇show,尤其個馬術表演(騎完馬方知人馬配合何其難),又唔駛諗去邊處食野, 領略吓當地文化, 還是値得推介的.

子爵府

Andrewbaby 發表於 16-10-6 12:38

Where is that seafood buffet?

我有寫架,加咗線睇睇個層header. 實情佢係Crown Hotel個度。

子爵府

linda0818 發表於 16-10-6 16:17
兩間自助餐店名是什麼, 我PLAN 左出年復活節去

盡在個層header中。

子爵府

cttms922 發表於 16-10-6 16:35

多謝分享!

我都想知Syn有乜好住宿,揾人開個帖聚聚交流吓。

大宅

Air Asia ok嗎?

男爵府

回覆:去澳洲自由行原來都可以幾平~平民花錢實錄

侯爵府

畀面勳章

potpot 發表於 16-10-6 12:41
異地交還無話唔得,但咐加費都好嚇人.何解咁安排?

因為我唸緊Brisbane入,gold coast 走,再飛Melbourne. 因我只留四晚,所以想one way, save 少許時間。 約aud 25 per one way charge.

想請教,我們只打算去sea world or dream movie world, 另外去動物園抱koala, may be whale watching. 應不出島dolphin feeding, 因august 去,太凍。 只咁安排, 應4 nights 係哂gold coast, 或是 1 晚brisbane 加3晚gold coast? 好似有個好大wildlife park or zoo 係Brisbane 北面,所以才打算住一晚brisbane.

any comments? thanks very much.

珊瑚宮

potpot 發表於 16-10-4 12:31
ー直無乜点認真計過毎趟旅行花了多少銀兩,今天趁有空ー於盤点吓有無駛大左,警惕吓自己都好。咦!計算下來, ...

拍得好靚呀

珊瑚宮

potpot 發表於 16-10-4 23:01
我諗去黃金海岸算是去澳洲入門級, 唔揸車市內交通去主要景點也很方面. 遠些join local tour包埋車接送唔駛 ...

呢part正(黃金海岸)

複式洋房

potpot 發表於 16-10-4 18:21
係要早買.上個月空氣航空又BigSale,又買了二仟幾蚊暑假去澳洲....騎騎....
留意下回BigSale,無記錯 ...

早d 睇到你個帖就好喇, 尋日先頭痛緊未出發已洗左好多$$$$$$.. (酒店一年前訂都要$1200 起)
剩係由Brisbane 機場坐 airtrain 去Gold Coast 來回已經$700, 都未計go card.. 如果自駕咁平, 仲有去旅行社整visa 都$750, 睇完你個帖充滿返希望, 下次再去一定要學你咁上網格好價先!!

子爵府

飲茶-HK400

是時候計計數食物支出多少,噢! 還有一餐忘記了. 沒有什麼特別, 就是去澳洲飲茶. 沒法, 食得多fish and chips 真係要搵翻餐中菜中和吓. 那天行過Harbour Town, 見到有間港式飲茶, 門口有個小鮮肉待應用廣東話問我幾位, 咁親切都等到你有位.

只等一會就可以入座, 完全港式的點心, 义燒包, 牛肉,腸粉等, 叫了個炒飯炒麵, 算唔錯足夠慰寂. 再叫幾道點心燒味,都扁向點點老外囗味, 但在外國有如此水準也OK了. 埋單約港紙400元, 跟香港飲茶都唔差好遠
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]

首頁
23456...17

尾頁

跳至