自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

抹枱阿姐 發表於 19-8-6 20:57
係人民幣票據,債劵!
即係?
Bye

禁止訪問

侯爵府

小小郭夫人 發表於 19-8-6 20:58
今日國務院新聞發佈直播,好多人即時留言叫阿爺比返4000億香港,仲比嬲嬲豬表情 係咪反到咁低智 ...

救命,呢單革命已被外面笑香港蠢人多,仲要整多單

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ASJ2008 發表於 19-8-6 18:16
係喎! 我越來越懷疑香港人的民智呀,陰功

其實做假新聞的人是犯法嗎?
有冇辦法拉?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

轉:美國總統特朗普上周突然發難,再向中國貨品加徵關稅,令離岸人民幣兌每美元曾直插至近6.98水平,距「七算」僅咫尺之遙。今次狂人發動「晒冷式」攻勢,背後真正動機恐是策劃一場金融戰,務求以極限壓榨手段迫使中國讓步,投資者實須提防短期市場大波動。
據悉,有美國參議員近期已提交議案,擬立法加強監管於美國上市的中國企業,令華爾街極可能成為中美新戰場。若法案獲通過,不但代表中美貿易戰升級至金融戰,衝擊全球資金流,更會嚴重影響全球資金買中國相關股票,因美國政府可禁止當地基金投資中國企業。由於美國金融市場認受性鶴立雞群,若中資被趕出去,即使能在香港上市,也會備受質疑,中國亦必然反擊,對世界帶來的損失恐難以想像。
上述法案原本仍欠「東風」,但上周形勢似乎有變。一來聯儲局已落實減息,以及在八月起停止縮減資產負債表(俗稱「縮表」),即當局不會再在市場上減持美債,大大削減中國拋售美債的可能性及威脅程度;二來特朗普「晒冷」對華加徵關稅,使人民幣貶值到達「七算」底線。一旦短期「穿七」,市場力量已足夠為特朗普「打氣」,這或許是他豪賭中國不能再透過貨幣貶值,來抵銷關稅衝擊的原因。簡而言之,人民幣貶近「七算」及聯儲局不再收水,已為美國發動金融戰創造條件!
特朗普或許亦掌握到中國一些現狀,讓他覺得金融戰有機會獲勝。事緣中國外匯局在七月底披露,中國的外匯存底中,以美元計價資產的比例已在一四年削減至58%,低於65%的國際平均水平,且與○五年相比大幅下降。由於該數據只顯示○五年至一四年,讓人質疑目前比例會否更低,尤其一五年中國股市大跌後,外儲損失一萬億美元。由於美元是全球最被認可的貨幣,一旦比例過低,將需要付出損害資產流動性和安全性的代價。
與此同時,有媒體統計,中國去年家庭債務佔可支配收入比率升至120%,即不少家庭入不敷支,甚至較不甚儲錢的美國人多出20個百分點。回看上世紀八十年代日本經濟處於泡沫時,剛好與上述比例差不多,令人擔心中國銀行業的貸款風險,以及政府再透過放水谷內需的能力。
無論如何,特朗普突然再發惡,市場難以揣測背後真正原因,與其說他心急要在明年大選前有成果,倒不如說他可能看到某方面時機成熟。面對眾多不明朗因素,投資宜避險至上。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔蠢唔黃,愈黃愈蠢

男爵府

meow~meow 發表於 19-8-6 22:54
即係?

即係多咗人民幣,少咗美金,個Balance 一樣!

男爵府

meow~meow 發表於 19-8-6 22:54
即係?

呢單嘢講咗成年,不是最近才傳出黎,你上YouTube search吳明德教授,佢有解釋成個過程係咩!仲有郭文貴,不過好鬼長我怕你無時間睇得曬!

子爵府

I9528 發表於 19-8-6 19:34
黑衣暴徒中,有人講英文
咁咪係美國海豹部隊?

代表 讀屎片,最錯是納稅人每年俾900億落教育,養班上腦教師,同埋津貼班 亂港的大學生!
最最最大白象!是每年900 億

子爵府

那些花兒 發表於 19-8-6 22:55
其他唔講,中國唔敢挪用英國新加坡,係因為人地都有自己嘅政府,但香港政府?埋聽大陸政府話。兩者根本無 ...

你先搞清楚互換協議 係乜先!
大陸是美國第二大債主,係都拋售美債啦

子爵府

978212 發表於 19-8-6 23:55
轉:美國總統特朗普上周突然發難,再向中國貨品加徵關稅,令離岸人民幣兌每美元曾直插至近6.98水平,距「七 ...

有可以中國 是刻意 減持美債,等日本仔啃,因為國際一向有聲音,減低美元作為國際結算貨幣的影響力!而且美國應該好快,走回舊路,狂印美元!

伯爵府

ASJ2008 發表於 19-8-7 07:22
有可以中國 是刻意 減持美債,等日本仔啃,因為國際一向有聲音,減低美元作為國際結算貨幣的影響力!而且 ...
你真係自信,今次可能刻意,下次未必係,特朗普嘅操作就係要啲係中國嘅資本外流,大陸要被動減持美債,所以文章中話好似美國睇到啲嘢。十年前就有個講法,美國睇住中國數據嘅經濟學家冇千個,都有幾百個,你哋個個比美國經濟學家犀利。

子爵府

978212 發表於 19-8-7 07:36
你真係自信,今次可能刻意,下次未必係,特朗普嘅操作就係要啲係中國嘅資本外流,大陸要被動減持美債,所以 ...

咁你記住揸多D 低息美元!

伯爵府

ASJ2008 發表於 19-8-7 09:22
咁你記住揸多D 低息美元!
使咩我揸多啲美元,全球上半年資金流入最多嘅就係美國十年期國債。

珍珠宮

john23195026 發表於 19-8-6 20:35
呢個時候無人會同中國換人民幣
而家人地瘋狂貶值
就算還到錢 香港帳面都蝕左百幾億啦
哈哈,我呢幾日都入咗人民幣, 屋企附近最好rate既找換店排長龍

子爵府

好媽媽勳章

RelaxHippo 發表於 19-8-7 22:43
哈哈,我呢幾日都入咗人民幣, 屋企附近最好rate既找換店排長龍

多謝提醒,真是wo。我換定些人仔。

侯爵府

回覆樓主:

咪睇到班暴徒最鍾意老作,但係個大話又好低B,係班連登仔同無腦先會信。

男爵府

Wing070605 發表於 19-8-6 18:18
只要係對佢地有利既消息就會完全相信架啦

只會唔信暴徒放火、行兇!

侯爵府

miffyumiffy 發表於 19-8-6 23:44
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/business-48688573

美國先係最大債仔喎

香港人睇邊班啦,暴徒同個二百幻就難講喇。

首頁

尾頁

跳至