自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

湘 發表於 21-3-29 20:24
Zoom之前返學,佢知唔知做咩功課

知,書上仲會有mark重點,例如讀音,圈住老師叫佢哋留意嘅地方

子爵府

口水包包 發表於 21-3-29 12:02
我地有個幼稚園同學仔好乖。 小一果陣數學仲係全班最高分。 小二好少面授,佢變到好反叛,連考試卷,默書 ...

咁似我屋企果件嘅~

珍珠宮

FlowerBoys 發表於 21-3-29 15:00
我仔就係得返10幾20分嘅同學,究竟可以點?

有冇補習?自己睇唔到真係要搵人跟。zoom hea冇辦法,課後補足佢

子爵府

回覆樓主:

樓主,我仔都係3年班,都係咁。可能好少少,可以完成到功課,但成日甩漏,而且做到瞓覺時間先做完。班主任打過比我幾次。由之前有學返考12,zoom教學變左考第尾。我兩星期前決定擺佢去功課輔導班,每日兩小時。功課輔導班既老師話佢好安靜同自動自覺做功課,仲要快手完成。
我諗我仔需要有人從旁指點,唔識隨時可以問,而且遊魂時有人叫番黎。我C6已經無左8成收入,我唔可以放棄份工。唯有交比補習社。 每日做完功課仲有時間做練習。

伯爵府

牛年勳章

最壞打算 假如中英數常 4科都唔合格既話,留級好過格硬升既

男爵府

回覆樓主:

好明白,我仔今年小一,我係ftm但仲有個細既要湊,有時撞岩個細既未起身或者我行開行埋聽到老師講功課,我都快手影低佢,然後share去班gp 到~因為有時啲同學仔聽唔切,又或者爸爸媽媽要返工真係跟唔到咁多!
所以好慶幸我地班其他媽媽個個都好幫手!有咩事都會第一時間係班gp到講或者提點其他家長!
大家加油呀

大宅

回覆樓主:

其實家長可要求送小朋友返學校zoom,當然申請理由寫得合理d,例如父母雙職冇人監管,懶散頑皮老人家難管教.....之類

如想返學校,可以買個cam影住子女zoom的畫面,一搞搞陣就開cam咪鬧。不過大前提爸媽份工要可以時常住個cam。我做文職就用哩個方法,初時扮下嘢,出聲鬧下,阿仔知道媽咪係cam住佢zoom,之後就好乖

男爵府

我仔小二我由得佢自己係房上堂,佢會轉下凳、發下夢、換下zoom既背景、行出行入咁....仲未至於會打機&睇YouTube,間中又聽到佢答問題,所以我唔理咁多了,唔想再勞氣,反而佢想我係房陪佢上堂,但如果我係房陪佢,佢就不斷同我傾計,好似仲唔專心,所以我由得佢自己上。功課就晚晚臨瞓先黎做,復活節假後就返學校考試喇,我而家同佢講明,你肯做功課肯溫書我會輔助你,你唔溫唔做我唔會迫你,我心態而家輕鬆好多,唔想再日日追住佢叫佢做功課溫書,咁樣攪到自己情緒好差影響同仔女關係,好彩我同老公諗法差唔多

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

FlowerBoys 發表於 21-3-29 11:49
有無人放棄狀態呀?我知有好多小朋都學到嘢,所以我只講我屋企呢個,如果有人陪上堂都隨時發緊夢,長老湊無 ...

我女小學都算識坐定上堂,所以都ok。反而大仔中學成日唔專心,偷睇youtube,上完zoom一定要去補習,如果唔係都唔知佢點攪

男爵府

Jandr 發表於 21-3-30 09:12
其實家長可要求送小朋友返學校zoom,當然申請理由寫得合理d,例如父母雙職冇人監管,懶散頑皮老人家難管教. ...

你講得好啱,我事實係父母雙職無人監管,我今日揾班主任申請每日回校上堂,有人提議補習,我當然好希望補習可解決功課及温習問題,但我仔對補習好抗拒,補習社同一對一都試過,佢唔合作到補習老師都唔收佢,今日揾班主任再決定之後條路,但最希望係全面復課,所以事情回復正常就最好,好多謝大家比咗好多有用意見,本來只係呻下,但最後收到好多大家嘅寶貴意見,希望大家一齊加油(emoji)(emoji)

琥珀宮

男仔頭 發表於 21-3-29 18:04
我成曰留意佢地上zoom,有D老師唔知教緊乜,講解唔清唔楚就當教完一課,功課緊係唔識做咪求其做,自己又無本事 ...

其實老師望唔到學生嘅表情,真係唔知佢地明唔明,要等學生主動舉手問先知
所以效果係差好多好多

首頁

尾頁

跳至