自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

海洋 發表於 22-10-21 23:33
法庭其實判決幾公正,醫生未判有罪怎可能决定醫生紙失效呢?今次是醫生監管問題!我看日後醫生監管會好嚴,佢 ...

係呀!我反而覺得今次嘅判決係好公正、希望放返嗰幾個拉咗嘅公務員.根本唔應該未審先判、唔通以後所有嘢都係局長司長話事咩?

公爵府

cattz288 發表於 22-10-21 21:20
就算上訴,唔係應該當時人先有權咁做?成兩萬幾人都無say,點解係亞9588伯出頭?
...

根據香港法律,未必一定要當事人才可以提出司法覆核

男爵府

1107king 發表於 22-10-21 21:28
針紙有限期,睇下用得幾耐。

咁D人又再買假免針紙law,又冇人check,唔洗負法律責任!講真今次真係笑大人地個口。假嘅都有效⋯咩世界。法律依家野真係死咕咕!

珍珠宮

海洋 發表於 22-10-21 23:33
法庭其實判決幾公正,醫生未判有罪怎可能决定醫生紙失效呢?今次是醫生監管問題!我看日後醫生監管會好嚴,佢 ...

我絕不認同買賣針紙,但若法庭的判決係依法,我亦樂見香港係一個法治的地方。
如政府汲取教訓,以後修例填補返呢個漏洞就可以啦。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 22-10-21 23:54
最大法律漏洞係有人自以為為官,完全無視+跳過法律程序。幾個係有牌醫生,法庭未審判點可能取消有牌醫生發 ...

同意

子爵府

回覆樓主:

本身拎咗個啲醫生針紙嘅人,最多去打針或者真係有病就去睇另一個醫生再攞,依家全部要調查並進入法律程序,唔係話你比錢去睇醫生拎就一定無事的,全部關個醫生事

子爵府

amazing 發表於 22-10-22 08:19
係呀!我反而覺得今次嘅判決係好公正、希望放返嗰幾個拉咗嘅公務員.根本唔應該未審先判、唔通以後所有嘢都 ...

法律公正。不過呢單嘢五仟元一張針纸醫生輸硬,咁你又同不同意律政司將來要遂個控告針纸人行駛虛假文書。誓要佢地坐監?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

alicego62 發表於 22-10-22 08:22
根據香港法律,未必一定要當事人才可以提出司法覆核

咁同包攬訴訟有咩分別?一班9588既人用納稅人告政府,贏同輸呢班人都只有gain
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MMVV 發表於 22-10-22 08:34

法律公正。不過呢單嘢五仟元一張針纸醫生輸硬,咁你又同不同 ...

咪傻喇,整假安心都只判緩刑,駛鬼坐監
放下自在

珍珠宮

半生緣 發表於 22-10-22 06:44
你假設錯晒啦!免針紙係唔犯法㗎!係政府夾硬話佢犯法咋!而家比法官質疑啦!毒品就任何時候都係犯法呀! ...

又係你話 : 責任在醫生度!唔明話病人買針紙犯法有乜理據?

如果醫生證實有罪,而病人主動要求假針紙,咁即係買針紙嘅人就有機會同醫生一同合謀使用虛假文書啦!而你所講係假設只係醫生一方,全自動波出張假針紙。
我諗野係快你幾步,高層次左,所以你吾明我講乜,真係吾好意思

大宅

幸福花海 發表於 22-10-22 07:01
咁又唔明,如果大學有職員做假畢業証書比人去揾到工作,佢一日未判罪,係咪間公司一日都唔可以炒用假學歷 ...

依我看那要定何為假,如依正手續有校長簽署及所有人同意發出,你話真定假,如由職員冒簽或騙得簽名發出當然假,只能定校長簽署無效才能決定真假道理一樣

伯爵府

Kittymummy 發表於 22-10-21 23:54
最大法律漏洞係有人自以為為官,完全無視+跳過法律程序。幾個係有牌醫生,法庭未審判點可能取消有牌醫生發 ...

大宅

白毛毛 發表於 22-10-22 08:28
我絕不認同買賣針紙,但若法庭的判決係依法,我亦樂見香港係一個法治的地方。
如政府汲取教訓,以後修例填 ...

喜是法治地方,但悲是居然會犯此低級錯誤,

大宅

loved 發表於 22-10-22 08:45

我係病人!我緊係信醫生啦!請問你點證明醫生唔係憑專業,去判斷我適唔適合打針?我諗有排打官司!你去葯房買葯,如果成份有問題,你係咪會比人拉?定係拉葯房負責人?

男爵府

睛靈勳章

oiyau2005 發表於 22-10-21 23:03
證明香港仲有法治,仲有公義,仲有正義嘅法官

大宅

海洋 發表於 22-10-22 09:00
依我看那要定何為假,如依正手續有校長簽署及所有人同意發出,你話真定假,如由職員冒簽或騙得簽名發出當然假 ...

而家政府就係話校長出嘅証書係假!即係學校同校長都係犯法!你要去罰學生! 真係求其揾個律師都打得贏!

大宅

loved 發表於 22-10-22 08:45

重點在醫生有權力發免針紙!你只可告佢濫發同專業失德!

珍珠宮

海洋 發表於 22-10-22 09:10
喜是法治地方,但悲是居然會犯此低級錯誤,

之前應該未試過咁,第一次。
又唔知係咪政府/有人太大安旨意。就算問過DOJ咁多年見DOJ被人challenge然後推翻的事例都有。我都見識過DOJ的律師可以好流。
算啦,掛萬漏一,要修正的事總有,你我都係咁。最重要係之後的跟進。

公爵府

cattz288 發表於 22-10-22 08:36
咁同包攬訴訟有咩分別?一班9588既人用納稅人告政府,贏同輸呢班人都只有gain
...

包攬訴訟係另一樣野

大宅

半生緣 發表於 22-10-22 09:17
而家政府就係話校長出嘅証書係假!即係學校同校長都係犯法!你要去罰學生! 真係求其揾個律師都 ...

我咪話咗要先定醫生罪才可判醫生紙失效囉,

首頁
23456...8

尾頁

跳至