論盡家傭

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

咁既然工人可以有工會幫手, 我地依班外傭僱主又可唔可以成立一個組織黎對付佢地呢? 睇完依個case都好擔心自己會變成下一個受害者

複式洋房

睇完真係覺得冇可能, 個官咁做係變相縱容班人渣, 反正如果多少都一定有得賠???

複式洋房

睇完都覺得好離譜.有無搞錯?? 這不只是金錢的問題,真是太太太離譜了,俾著我,真的激到嘔血.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我睇完都覺得好離譜,明知係個工人扮野,D官都叫你地賠錢和解架?!咁即係再長呢D衰人屈僱主o者?! 有冇搞錯呀?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我8月個工人完咗約,我都係越嚟越對佢地冇信心,所以決定唔再用,因為近呢2年真係越嚟越多呢啲case,就算你對佢點好,又或者佢表面都好滿意,但一轉頭就咩都做得出,學agent講真係唔駛對佢地有感情,因為你對佢越好,你對佢既警惕亦會小咗,到時就會好易俾佢玩番轉頭.所以agent都叫定我如果個工人打電話嚟問我呢樣個樣一定唔好係電話到答佢,呢2年啲工人真係嚟香港唔係為搵錢,係嚟搶錢

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

其實可吾可以投訴個官同調解主任? 佢地依家係恐嚇

大宅

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-5 04:28 發表

我都忍唔住寫左封emai比特首...我能做到的就這麼多

特首辦回了我的電郵~

先生/女士:

九月五日致行政長官的電郵,我獲授權認收,謹此謝謝你提出的意見。我們亦已把你的意見轉交勞工及福利局參閱。
行政長官私人秘書

轉交左之後又點呀

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

意見接受, 態度照舊

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-7 16:27 發表

特首辦回了我的電郵~

先生/女士:

九月五日致行政長官的電郵,我獲授權認收,謹此謝謝你提出的意見。我們亦已把你的意見轉交勞工及福利局參閱。
行政長官私人秘書

轉交左之後又點呀 ...

大宅

畀面勳章

我最憎人屈我, 我當日既case同你差吾多, 個PK要求三萬幾帛金, 最終我只係賠番張回地府既機票. 我由勞工處去到勞資審裁處都無屈服過!

勞資審裁署既9官同無Q用既調解主任都係十分希望事主/僱主比$=息事寧人=佢地做少好多嘢. 佢地係吾會用個腦同你分析案件, 疑點係邊吾會理! 總之你比錢啦, 佢地就會包保好快會同你搞掂單CASE.....

D9官好識捉一般僱主既心理, 尤其打工一族:
1) 一開始就大你, 同你講一單CASE可以審足半年!
2) 引用乜Q"案例"加強對僱主既打擊
3) 官司輸左僱主要比堂費
4) 好浪費僱主既時間, 精神, 得不償失.
5) 知你係打工仲要腰多句"吾知你老闆介吾介意你請咁多假?
6) 仲要大埋你老公同個仔可能要出庭
7) 臨尾仲要維護番你, 賠錢吾等於認罪, 你吾會被起訴.

我由勞工處到正式SETTLE單案足足搞左半年:
1) 我有時間!
2) 告到終審法院我都吾會屈服!
3) 我一定會輸咩? 除非9官同PK夾埋屈我啦! 最後根本就無人會追堂費, 分明想大走你!
4) 輸乜都得! 就係吾可以比人屈!
5) 我一年十四日大假全部送哂出來, 夠未?!
6) 我個仔得6YRS. 你夠資格咪叫佢來庭囉!
7) 既然無做過, 做乜要比$?! 做乜要妥協?! 個PK仲夠膽話少過一萬都吾得! 卒之咪得個桔! 我依家先知勞資審裁處判既罰款吾交吾係刑事, PK收吾到$只可循民事追, 早知我玩大佢!

當然, 果半年我出出入入法庭六七次, 真係好Q煩! 連個翻譯都話未見個D僱主咁頑強, 打足咁多堂佢都話第一次見!

希望如果有人咁吾好彩比人屈, 吾好輕易屈服=助長PK繼續屈.

原帖由 小百合mama 於 09-9-4 21:50 發表
我俾一個月通知個工人,上AGENT到當面賠錢(俾足工資、假放足、機票買好)俾佢走,我送埋5個旅行袋俾佢收拾野呀!!
點知惡夢開始啦!!!5月尾突然收到佢寄返機票俾我。收到佢告我。我就上勞工處啦!!去到調解主任問佢野,佢又認 ...

大宅

睇完真係好嬲,同時都好驚,唔知自己會唔會係下一個。法律原來唔係公平架,無野可以保障我地。最好原來係唔請,自己返去拎綜緩!

大宅

原帖由 晟媽 於 09-9-7 17:08 發表
我最憎人屈我, 我當日既case同你差吾多, 個PK要求三萬幾帛金, 最終我只係賠番張回地府既機票. 我由勞工處去到勞資審裁處都無屈服過!

勞資審裁署既9官同無Q用既調解主任都係十分希望事主/僱主比$=息事寧人=佢地做少 ...

你好型呀

而家最驚都係d堂費,
講到萬萬聲,
係咪真係唔駛比呢?
如果大家都唔妥協,
最後係邊個定案? 堂費又係邊個比?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-7 16:27 發表

特首辦回了我的電郵~

先生/女士:

行政長官私人秘書

轉交左之後又點呀 ...

send 去傳媒又有無用呢?

我一年大假多的是

如果個pk工人同d 9官甘玩野, 我一定同佢玩到底

吾會屈服

堂費, 吾係輸左果一邊比既咩?

大宅

我都係咁話! 千祈不要屈服. 各位受害人, 加油! 企硬!
原帖由 晟媽 於 09-9-7 17:08 發表

勞資審裁署既9官同無Q用既調解主任都係十分希望事主/僱主比$=息事寧人=佢地做少 ...

大宅

畀面勳章

我單CASE最終無判實邊個輸邊個贏! 只係我點都要比機票$個PK返歸(西)!
其實大部份去勞資審裁既CASE, 我無聽過要萬萬聲$既當費. 我上足六/七當, 一個仙堂費都無比! 個9官更加無要求PK比.
所以我覺得個官只係想大走你, 想你比$$$.
如果真係要比堂費, 咁拉我去坐都好過比人屈萬萬聲!

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-7 17:22 發表

你好型呀

而家最驚都係d堂費,
講到萬萬聲,
係咪真係唔駛比呢?
如果大家都唔妥協,
最後係邊個定案? 堂費又係邊個比?

民房

回覆 1# 小百合mama 的文章

正PK,比起佢地係印尼做野,人工起碼高10倍啦,D衰人都唔知足!
我重想炒我個工人添,睇黎真係要小心D呀!

大宅

畀面勳章

呀! 仲有點解我會叫佢地做9官呢! 係因為佢地兩個9官(一個過堂一個主審)聽到我吾肯比$都好大反應, 態度好串!
尤其個主審9官, 佢第一堂叫我同PK落樓下搵調解主任講數, 下午再返上來見佢. 我話吾駛講, 我一個仙都吾會比. 佢好慶咁話我無誠意傾, 我同9官講要比已經比左, 為乜我要比多次? 我無可能同佢傾...(當日我以為會即日開審).
點知換來個9官玩嘢, 串我吾好教佢點做, 佢係都要我花半日時間同個PK傾(我唸係程序上佢要做既嘢).
果個9官好串, 成日係我作供時打斷我, 話我吾好重覆, 咁人地第一次上庭, 好慶好激動嘛! 邊記得乜我講過好多次咩? 正賤人!
卒之, 一次過堂, 三次提訊, 三次審訊! 我咒佢祖宗十九代!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

晟媽, 你好型呀. 好彩有你呢個成功case比我地參考, 咁睇黎我地只要賠足同企硬就唔使怕佢.
不過D狗官真係好鬼賤, 為求早日close case咁黎幫D衰工人屈僱主都有既 :;pppp:

大宅

可唔可以blacklist呢條友呢?

大宅

原帖由 晟媽 於 09-9-7 17:47 發表
呀! 仲有點解我會叫佢地做9官呢! 係因為佢地兩個9官(一個過堂一個主審)聽到我吾肯比$都好大反應, 態度好串!
尤其個主審9官, 佢第一堂叫我同PK落樓下搵調解主任講數, 下午再返上來見佢. 我話吾駛講, 我一個仙都吾會比 ...

咁請問最後有無結論, 個FILE closed左未架?

因根據樓主個case, 佢上到審裁處本來都係打死唔比, 不過個官游說佢若果唔比, 個工人有可能申請法緩告佢, 事主因擔心最終要付龐大既費用而妥協....

即係我地要搏....若o係審裁處唔肯比錢工人, 工人會唔會要告到我地上庭呢? 唔會就無事, 如果會...我地都要承受呢個風險? 我有無理解錯

首頁
23456...8

尾頁

跳至