跳至

首頁
23456...28

尾頁

男爵府

睛靈勳章

Re: 有club house 的媽咪, 想一起搞 Playgroup 嗎?

rebeccah,

我係waiting list no.10 - winkylee

我已email 資料比你, pls check.

洋房

Re: 有club house 的媽咪, 想一起搞 Playgroup 嗎?

Cathychoi 話禮拜六1 group(12/8) ..禮拜日(13/8)1 group, alternative week ..時間1~4 pm. 唔錯, 唔錯.....
大家快D比意見啦

但連續兩星期都到藍灣半島, 我要問問管理署, 可能有D困難.
我想有很多住新界的媽咪都會怕遠, 如果住新界又有Clubhouse 的媽咪, 快D Reply啦, 我可以入去的

其實我初步構思是一個約兩小時的Playgroup,
首20分鐘:--- 介紹BB的名, 當天bring的玩具(warm up);
1小時:--- 兩個遊戲 w/background music (e.g. baby gym, 牙仔餅sharing), 唱兩首歌
10分鐘: --- 護理常識Sharing
40分鐘: e.g. Tea Time / mini Birthday Part
之後再玩波波池 (optional)

藍灣半島的Clubhouse, 我想可以容納50人行下都得.

有clubhouse 的媽咪, 可盡快回應, 以便我們安排Comming 的Activities. At least, you are the first piority in the Special list. You also can directly joint our function at your clubhouse.

**Special list is a list for the mama with clubhouse, who can organize our comming activities. each time 3 of them can be at the top of the waiting list for replacement of our unavailable mama.**

未sent contact information 的 Member, 請盡快 PM or E-mail 你們的資料比我, 以方便我們Design games, select songs & grouping.
1) Your real name (真名 e.g. cecilia wong)
2) How old is your BB? Boy or girl? (BB幾大,男/女)
3) Your E-mail address
4) Do you have clubhouse? (有無Clubhouse)
5) If yes, where is the clubhouse?(有,在邊一區就OK)
6) If no, where do you live?(或住邊一區就OK)

Dear Angfun, Kathychoi, tabo6508, Applecarey & Kitna, I will E-mail you the contact list once I ready

Thank you so much.

Rebeccah

洋房

Thank you for your support

Waiting list update:
0) Maysum?
1) 柑桔
2) kat923
3) wingyee_ma
4) YuetYan
5) dk486
6) yoey
7) Angelbaby
8) Lionly
9) Princess_Royal
10) winkylee
11) gegemok
12) angela88

男爵府

Rebecca

I have email the info to you. My email address: [email protected]

Duckmum (Wing)

大宅

唔知可唔可以wait list埋我呀??? 我屋院都有clubhouse架... 如有需要我都可以check下架...

rebeccah 寫道:
Thank you for your support

Waiting list update:
0) Maysum?
1) 柑桔
2) kat923
4) YuetYan
5) dk486
6) yoey
8) Lionly
11) gegemok
13) godivachoc

大宅

大家 o既 bb 現已 9 個月, 玩 playgroup 時已 10~11 個月, 佢地開始聽我地講野, 可以加插講故事時間, 講 d 益智故事又可以教做人道理. 書話用潛移默化方式教做人道理好 work.

大宅

i have some CD and DVD for our child. Besides, i hope i can learn some game from the 潛能班.....and i can help to hold some
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

男爵府

agree
mandywan00 寫道:
大家 o既 bb 現已 9 個月, 玩 playgroup 時已 10~11 個月, 佢地開始聽我地講野, 可以加插講故事時間, 講 d 益智故事又可以教做人道理. 書話用潛移默化方式教做人道理好 work.

別墅

10個月左右的小朋友參與兩小時的playgroup,實在會有點累啊~~~

要是多一點音樂,多一點freeplay時間會更適合幼幼兒。

還有可多留意playgroup的人數,試想小朋友要等10幾個之後先到自己,大人也未必有這能耐啊!

小朋友多接觸人,可增加社交機會,mama又可多多交流,現在的家長更會自己組playgroup,實在好啊!

努力!
小朋友是可愛的!

洋房

有道理, 我有幾個布公仔(可伸手入去的), 如有需要, 可以用來吸引BB. 公仔有Mickey, Mini, 小飛象,Tiger

洋房

唔該晒呀 rebeccah !!!
我都好贊成有媽咪話潛移默化去教小朋友, 其實佢地係一張白紙, 你比咩佢佢就會接收d 咩, 所以我好贊成講多d野比佢地聲, 當然都要睇下佢有咩反應啦, 哈哈!!

我個 login 係 Maysum

洋房

rebecca
我問咗將軍澳廣club house,最多容納20-30個人,
收費60/hr,如果大家都覺得地點ok,你再联絡我!
thanks!

洋房

Waiting list update on 15/6:
0) Maysum?
1) 柑桔
2) kat923
4) YuetYan
5) dk486
6) yoey
8) Lionly
11) gegemok
13) Joann
14) godivachoc
15) jovyw

洋房

通告no. 1 ----- 5-element Playgroup Payment Method 付款方法

今天得閒打字, 等我詳細D講埋個付款方法
因我平時少上BK, 今次亦是第一次自己搞Playgroup, 好多媽咪都未見過, 所以payment方都想簡單D;

租場費是$180 for 1小時, 會租3小時, 共$540; 已報名的member, 請開一張Postdate cheque $50, 日期是playgroup舉行後的第4日, (如playgroup 在12/8舉行, postdate cheque 就請開16/8);

Postdate cheque 可以郵寄或速遞去我公司, Attn. Rebecca Ho 收, 公司地址和fax no. (傳真號碼)會E-mail 比各位 (因為E-mail 較方便, 我唔會PM); Post date cheque 背面請清楚寫上:
1)Login Name-登入BK名號,
2)real name-真實姓名,
3)Contact No.-聯絡電話,
4) BB姓名,
5)e-mail address-電郵地址

各位在張cheque寄出前請自行影印和fax個copy比我, cheque copy 亦要寫上以上5個item ; 舉行playgroup當天請備$50和Postdate cheque copy以交換已寄出的Postdate cop original. (因人手和時間不足,當天不設找換)

各位交的$50, 在扣除場租後, 會用來叫外賣(當天的食物), 唔夠再夾 (夾錢方式是以每個家庭為單位)
場地最少人數: 12個BB(b), 12個大人(a)
場地最多人數: 24個BB, 48個大人
如各家長需要同12歲以下的小朋友(c)來, 請必須個別預早E-mail我, 會因參加人數而定
Postdate cheque 銀碼的計算方法:
1a1b=$50; 2a1b=$50; 2a1b1c=$80,2a1b2c=$100

如果寄了Post date cheque比我, 而當天又不能出蓆的媽咪, 要在活動舉行的20日前通知我,
所有家長注意: 如在活動舉行的19日前才通知我和活動當天缺蓆(Absent), 所有Postdate cheque都不獲發還, 會如期入銀行過數, 所有有關款項都給我本人做行政費. 如未能過數的Postdate cheque, 有關家長會被Backlist和在網上公尺姓名(包括網名和真名)和e-mail.

如果大家决定Playgroup 在其他媽咪的Clubhouse進行, 就要寫那個媽咪的名.
致於各位家長幾時開始可寄出Postdate cheque, 請留意我下次的通告 ‘重要日子 (Important Date)’

如有查詢, 可E-mail to [email protected] or PM me (有我電話的媽咪可call我)

感激各位的熱誠

Rebeccah

別墅

我個仔8月中出世的,大過你地小小。 唔識爬都令我擔心過,昨日佢真係向前爬啦! 個身雖然仲拖住個地咁! !

真係突然間識果隻!!

子爵府

rebeccah~
我有問題..我依家小市民無cheque 架..咁點算
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

洋房

通告no. 2 ----- 5-element Playgroup other Payment Method 其他付款方法

Kathychoi講得對, 有媽咪會無cheque book的, 如果真系咁, 有關媽咪可以試吓找其他朋友或家人開cheque, 如果都冇, 就唯有入數落我的bank accout, 但都以fax入數收據比我, 等我check 了銀行有入數才能作準,作準後我會E-mail 個確認入數號碼比有關媽咪; 個別要入數的媽咪, 請sent E-mail 比我, 我會回覆我的Bank Account no.
各位請自行影印和fax個入數copy比我, 在上面亦要記得寫上以下5個item ; 舉行playgroup當天請備正本效對
1)Login Name-登入BK名號,
2)real name-真實姓名,
3)Contact No.-聯絡電話,
4) BB姓名,
5)e-mail address-電郵地址

如果確認入數號碼, 而當天又不能出蓆的媽咪, 要在活動舉行的20日前通知我,
所有家長注意: 如在活動舉行的19日前才通知我和活動當天缺蓆(Absent)的家庭, 所有已入數的款項都不獲發還, 而有關款項都給我本人做行政費.

如果大家决定Playgroup 在其他媽咪的Clubhouse進行, 就要入數比那個媽咪的bank account.
致於各位家長幾時開始入數和入數的Deadline, 請留意我下次的通告 ‘重要日子 (Important Date)’

其實今次是大家的第一次Playgroup, 所以嚴謹D, 大家見多幾次, 交流多D, 自然有D更好的付款方法

謝謝提點

Rebeccah

洋房

有媽咪覺得小西灣太遠, 想有近九龍的選擇, 有冇媽咪幫手呢?如果有,請快D post出來和備註說明地點和每小時價錢, 等大家選擇啦.

正如我之前話: 我都好同意Angfun話一班12人就夠, 不如我們分2班, Alternative Week, 其他大家都系親力親為Playgroup, 邊班都一樣, 當然如果有地方夠兩班人(約72人走動), 咪joint埋一起玩分組遊戲; 如果分兩班, 大家又可抄另一班剛開完班的活動 idea, 有經驗, 互相交流, 就會輕鬆D

See you later

Rebeccah

複式洋房

我都想參加呀!可唔可以比我參加? 唔該

大宅

rebeccah, 剛pm咗你d info, 睇下有咩要我followup... 但我唔可以成日上bk, 所以有咩就call啦!!!

rebeccah 寫道:
有媽咪覺得小西灣太遠, 想有近九龍的選擇, 有冇媽咪幫手呢?如果有,請快D post出來和備註說明地點和每小時價錢, 等大家選擇啦.

正如我之前話: 我都好同意Angfun話一班12人就夠, 不如我們分2班, Alternative Week, 其他大家都系親力親為Playgroup, 邊班都一樣, 當然如果有地方夠兩班人(約72人走動), 咪joint埋一起玩分組遊戲; 如果分兩班, 大家又可抄另一班剛開完班的活動 idea, 有經驗, 互相交流, 就會輕鬆D

See you later

Rebeccah

首頁
23456...28

尾頁

跳至