跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 手仔腳仔現形o係肚皮?

我隔一兩日先去一次囉, 老公就日日去, 因為我出入都唔係咁方便,出入都要拎水泡, 行路坐車都要慢慢, 仲有怕吹風. 最煩係去洗手間. 你幾時email我架, 我無收到呀, 可唔可以再比過我呢 ?

洋房

EMILYYWN 寫道:
HI:dongdong112 妳預產期係幾時呀? 會喺邊到生呢?希望我們都可以好似goofy_bb咁快就生咗bb啦

我預產期本身係22/3,但係10/3已經生左啦,我係pwh生架•

子爵府

HI:dongdong112
恭喜晒, 我睇咗妳嘅詳盡生產過程了,妳好勇敢,
祝妳同bb身體健康,

子爵府

goofy_bb,我已再e-mail給妳了,妳睇吓收唔收到,thanks

複式洋房

dongdong112: 恭喜你 ! 我都想睇下你個過程, 邊度睇度呢?
emilyywn : 你send左去邊度呀, 我岩岩先check過無收到喎

子爵府

goofy_bb:我咪sent咗去妳e-mail給我個e-mail address囉,
無乜特別,想祝福妳同bb身體健康,叫妳乖乖坐月,養好身體呀! :lol:
仲有想問吓妳個blog我唔識開嚟睇呀!剩係見到一張相咋,妳個豬女好得意,好趣緻,好靚女(我無讚出聲,唔怕)
祝妳一切安好
dongdong112:我想問吓妳個走佬袋需要帶什麼,我想update吓 :lol: thanks

複式洋房

最主要都係拎床墊同埋產婦衛生巾, 拖鞋, tissue, 清潔瓶, 水杯, 牙刷牙膏, 洗面巾, 手機, 我入去果時好似拎好大袋野咁, 但係d巾拎多左去, 最後都要拎返屋企, 另外我bb因為未出得院, 所以都無拎到佢d野去

子爵府

THANKS goofy_bb :lol:
但我唔知點解拎了很大袋,我有拎bbd嘢,尿片,和尚袍,紗巾,等又重又大袋,我驚俾呀姐話我拎咁多嘢做乜,
goofy_bb,點解我見到妳囡囡用奶樽食奶嘅,係咪要補奶粉呀?

子爵府

goofy_bb:
知道豬女已經出院,恭喜晒
豬女手仔無咩事 我見到佢瞓得好"林"呀
妳現在一定很忙了,有無人幫妳手呀
妳自己都要小心身體呀
:lol:

複式洋房

bb嘅野最好遲d先拎去, 佢出院果時先要用嘅, 不過如果你一袋可以袋晒就入埋落去囉, 因為你入院時, 唔知邊個同你一齊, 加上你又要拎埋自己d野添.

佢一餓就勁囉, 用盡晒力喊架, 一食就要食.
我無bf呀, 因為初時喺醫院可以用手揸, 但後來我出左院, 又唔可以日日去睇佢, 所以未無餵囉.

係呀, 最慘就係一早起身餵奶, 好彩佢無食夜奶喳.
我老公仲放緊大假, 而且我mom同dad日日都會黎我家煮野比我食. 我身體ok啦, 傷口癒合得幾好.

你近況又如何?

子爵府

HI,goofy_bb,
我距離預產期還有7日,星期四覆了last一次私家,bb大概有6磅半,醫生話現已差不多定晒了,不用再覆診,我應該夠位生的
我昨天開始水腫兼不退(之前會退的),同埋下體會發大,唔知係咪就生得呢,妳之前有無ga 因我唔想31-3生,所以無再食綠豆沙了, :lol:
睇返之前同妳的留言,原來妳從無緊張過喎! 乜妳唔驚咩 可唔可以講d心得俾我聽,等我無咁緊張,我現處於誠惶誠恐狀態,真係無用

複式洋房

你無去睇政府架? 我同姑奶一樣, (本來fri覆診, 但thur生左 ) dr有無話幾時生得? 佢睇得到架, check個baby頭位落左幾多.
水腫我唔覺有呀, 手腳都係, 但生完後諗番起未生時, 小腿係有少少緊 (肌肉), 下體係咪指陰道呀? 我又唔覺呀, 因為我個肚大度睇唔度, 我連小便完清潔都有困難架 , 不過我最後一次同dr講, 話行路果時好墜同埋有少少陰陰痛, 佢話我應該會早生囉 (後來我同老公講: 果時都37週幾, 都差唔多啦), 你都幾搞笑,咁你想幾時生呢?
咩無呀, 我未生之前最怕無人喺我身邊, 因為老公有時返通宵架, 佢返工果日我會自己搭車去我mom家 (最怕就係果時作動), 好彩果晚就係喺我mom家作動...不過一切順利所以無緊張, 加上一切黎得太快, 所以......

最最重要提你嘅 : 任何緊張時候一定要注意呼吸 *****
我開到3 度果時 (其實諗番起都算係幾痛架, 要用手揸實床單 -- 待產床) 可能自己忍得, 但當時我都提醒自己要注意呼吸, 一來可以分散自己注意力, 二來無咁緊張, 神經都會鬆弛d

好期待你baby出世, 一齊分享下

我mon會幫baby拎出世紙, tue&wed要覆診

我有預感你baby會喺黎緊個week出世呀 (點算)
你係咪想佢4月先出世呀? 免稅quota? 哈哈, 不如遲d啦, 兒童節先啦 :lol:

子爵府

goofy_bb,妳做乜仲末瞓ga,妳應該休息多d喎 bb瞓咗未呀 :lol:
我係指陰唇呀!直頭腫晒呀(凸起晒)好彩唔痛嘅! :-(
我無上過產前課程,聽人講姑娘係咪會教呼吸ga
乜拎出世紙可以搵人代拎咩
其實我都覺得bb會早出世,但妳點解會有呢個預感啊 :lol:
一來可免稅quota,二來我覺得愚人節出世幾特別囉,不過係咁諗"姐",呀b要出世都無辦法ga,最緊要平平安安,待產期間發吓牢騷"姐" :lol:
另外,可唔可以教吓我呼吸方法呀,THANKS
我有睇開政府及私家,私家知道我會去政府生所以話唔駛再返去覆診喎
:lol:

複式洋房

我無留意有無腫呀, 因為果時大住果肚都幾辛苦, 我諗用鏡都未必睇到添. 係呀, 初時都覺得無乜用架, 但真係用果時真係幾洗得架, 你都試下, 得下練習下- 口呼鼻吸.
出世紙? 我或者老公是但一個去都得.
唔知呀, 感覺唧, 你咁近edc真係事事小心d, 去洗手間留意一下.
呼吸同平時差唔多架喳, 不過係大口d, 或者你而家試下, 心呼吸 5 下.......
回想番你頭先呼吸果時, 果腦有無諗過野?
咁樣可以令你分散埋注意力, 可以忘記痛楚添.
仲有教分三種呼吸 for 生產時用, 可以簡略教你
1) 低程度呼吸 2)中程度呼吸 3)高程度呼吸
1 - 慢慢用口呼氣, 感覺腹部下沈, 然後由鼻吸氣, 將空氣慢慢吸至肺的底部, 感覺下半胸及腹部擴張.
2 - 用口輕輕吹氣, 感覺胭中部下沈, 然後由鼻吸氣, 感覺胸中部擴張.
3 - 用口輕輕吹氣, 好似輕輕吹舫蠟燭上的火一樣, 由鼻吸氣, 擴張肺部的上半部.

生產時就要用高程度***
有時間你練習下啦, 好有用架

子爵府

昨天到政府覆診,醫生度肚後要我即時入院照超聲波,佢話BB SIZE大咗D,好彩照完無事,即晚出院,至到2/4都未生的話再返去覆診 :lol:
威爾斯無上次1月份時咁多人,但大陸人依然佔4,5成,

複式洋房

咁好有免費ultrasound, 其實都好架, 可以睇下bb有乜進展. 不過你都有睇開私家. 咁有無話bb而家有幾大呀, 會唔會影響到順產, 係咪要減食先? 我後期都有食少d野, 因為dr話 bb 超左size, 同埋我增磅得多. 到第二次產檢就正常番先無咁驚
生仔真係一時時架, 我入果時未又係爆晒床, 到我出院 (3日後) 成間病房靜晒, 連姑娘都係咁講架

子爵府

我就係奇怪私家一直都話我無問題,可以順產,我22/3睇私家話BB有6磅左右,26/3睇政府話BB有7磅,都唔明4日差咁遠嘅,唔知信邊個
今日依然無乜動靜,不過政府醫生話我隨時生得,因BB頭仔已落入盤骨, :-P
唔知BB係咪聽我話,1/4才出來呢,好緊張呀
我去睇咗妳個BLOG,豬女個名幾好聽呀
妳諗住BB去政府抑或私家打針 我仲諗緊啊
我去睇過妳個BLOG,豬女個名幾好聽喎
豬女點呀!乖唔乖呀!我睇相佢嘴唇有白色泡泡,係咩嚟GA :-
妳坐月坐成點呀!傷口仲痛唔痛呀!祝安好

複式洋房

唔知你而家生左未呢? 因為computer同baby都喺睡房, 所以而家都少左上網啦. 希望你同bb一切順利, 加油呀 !

個名係我自己改嘅, 中英文名都係我一直想用的, 估唔到真係生個女 (不過佢好鬼死倀雞架 ), 我會喺政府打, 除非有特別原因, 或者有d乜野針係政府無得打架啦... 你睇乜野相見到有白色泡泡呢 ? 可能係奶又或者係佢飲得奶多, 咀唇乾d皮, 所以而家有時都會比少少水佢飲下, mom話奶粉都幾躁.
仲有一個wk左右就滿月啦, 唔使再食d難食嘅野, 不過我成日都會偷偷食 (少少drinks) 有次偷偷洗頭, 點知mom同dad早左黎我家, 比佢發現左 (如果唔係要吹頭, 佢都唔知架) 我問過我姑奶同我auntie, 人地都係日日bath架, 而我就一星期一次, 我同mom擴議, 而家隔日沖, 不過洗頭沖涼後都要用薑水過下, 沖完好滾

子爵府

HI:gooby_bb.我喺30/3生咗,2/4出咗院,好忙呀!遲d詳談過程!
多謝妳咁有我心呀!

子爵府

hello,goofy_bb,我係29/3 夜晚9:00開始見紅,但無肚痛,至到零晨1:00見大紅兼陣痛(10分鐘1次),至到3:00(15分鐘1次),喺張床度想瞓吓抖多陣才去醫院,到4:00(10分鐘1次)並且痛的時間開始越來越長,就叫老公車我入醫院,大概5:00到醫院(已開2度)聽肚1個鍾,姑娘話BB無乜點郁,要即刻落產房,(6:50)入產房姑娘及醫生CHECK完後都無特別講乜,(8:15)突然有個姑娘入嚟要種痘,話要落摧生藥及MAY BE 要開刀時用,(8:30)我開始有D頂唔順,要求聞笑氣,一直WING WING吓,知道曾有姑娘幫我穿水(超痛),我要求過打止痛針,中途姑娘幫我CHECK度數,痛了3/4個鍾才開多2度,我知道姑娘前後幫我穿過3次水,我狂聞笑氣(前後換了3樽),到了大概13:00姑娘叫我打俾老公可以準備到醫院,老公15:00左右到,姑娘16:00叫咗佢入產房,而我就開始生,佢一直陪住我,幫我抹汗,(其實佢無諗過陪我,直至最後才決定),產房一直有好多姑娘(10-8人)幫我打氣,可惜至到17:00醫生話唔可以再等要用吸盤幫產,老公要出去,醫生放吸盤時超痛,17:19BB出世了,3.31KG,但胎盤出唔到,最後要半身痳醉攞胎盤,喺8:30才上產後房,姑娘好好俾老公陪多我一陣,因已過探病時間,叫佢買嘢俾我食,臨走時又俾佢喺BB房望咗BB半個鍾,即晚因我要餵人奶可以俾BB見了2次,喺2/4同BB一起回家,現在BB食3安半/2.5or3個鐘,一肚餓就嘈到拆天,好彩老公陪我放產假,輪流湊及瞓,但佢成日抱BB,我真係驚會就慣BB,妳呢?最近如何?BB食幾多奶呀?

首頁

尾頁

跳至