自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ATC+於+15-01-26+發表成日聽

原帖由 hudsonchui 於 15-01-26 發表
冇絕對,個人選擇,但我選擇生了4個

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ATC 於 15-01-26 發表成日聽

禁止訪問

引用:我都覺得一係唔生。。要生就生兩個。。。唔

公爵府

回覆:生一個的好處...

各有各好啦,我自己就咁睇,以前我哋細個年代,父母都要搵食,況且以前啲父母冇依家啲咁緊張,所以多個兄弟姊妹係會冇咁悶。但呢個年代父母四大長老工人姐姐都比較以前著緊啲細路,生多個好易令大仔/女爭寵。同埋今時今日又要俾好多資源落一個細路度,金錢之餘,心機都多好多。所以我揀生一個就夠。

禁止訪問

引用:Quote:lily233242 發表於 15-1-26 10:25 兩

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:yoyo寶貝 發表於 15-1-26 10:30 我生

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得生幾多個...都各有好壞....最緊要自己2公婆傾清楚計劃清楚...

冇論生幾多個都好..唔好期望太多...
得1個..所有資源係一個身上..唔等於將來小朋友一定成材...可能只係普通打工仔...唔好期望將來1個小朋友可以TAKE CARE晒4大長老...生一個的要為自己老年生活做好打算...
生2,3,4個的...唔好諗住將來小朋友一定會和目相處...係BK都見唔少..家家總有一個癈柴而且到佢地各自有頭家時....就唔好期望佢地真係可以守望相助...幾時都係顧掂自己頭家先....不過生得幾個..總可以期望下有1個2個可以比多少資助下自己的老年生活

禁止訪問

引用:本來想生兩個,但一個壓力已經好大,唔係經

侯爵府

引用:成日聽人講話生兩個好, 有個伴...咁只係生

原帖由 ATC 於 15-01-26 發表
成日聽人講話生兩個好, 有個伴...
咁只係生一個係唔係真係咁唔好呢?
最緊要係自己心甘命抵,唔好聽人講兩個好兩個好但根本心態同經濟都唔ready就一味生

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想生2個, 但老公唔太想, 所以便算了

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:ATC 的帖子

唔生,生1個,生2個都有其好處,壞處。 視乎自己同另一半嘅睇法

子爵府

無能力養2個,一個夠曬數

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 ATC 的帖子

都有好處如生一個可免了父母偏心的禍害

大宅

我自己係獨女,唔係別人想像咁寂寞,咁需要有兄弟姊妹。兩個當然好,一個子女我也覺得冇問題。 咩一係唔生,生一定要生兩個的理論我唔buy囉。個個家庭狀況唔同,生多個要顧慮身體狀況,經濟狀況,仲有夫妻感情狀況。唔係別人話生就生,好處壞處只有兩公婆最清楚。

大宅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 ATC 於 15-01-26 發表成日聽

放下自在

大宅

1個夠了。

原因係我老公除左同個囡玩之外,阿囡日常野都係我負責。但其實我自己又唔係好enjoy去照顧小朋友,有點annoying......

所以,我唔想案件重演…

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

原帖由 CHERRYSO2011 於 15-01-26 發表
我生左大仔後,從來無想過要生第二個,覺得湊小朋友好大壓力,成副心機俾曬佢,點知意外有左細仔,發現時同 ...
係呀!睇佢地一齐玩,互動,sharing好满足!

放下自在

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

好處係, 如果我同我老公死咗, 阿女可以一個人繼承所以錢與財產, 唔洗同人share 你睇下有幾多兄弟姐妹為咗錢呀, 層樓呀, 邊個供養父母鬧不和?

首頁
34567...9

尾頁

跳至