自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

MsBusy 發表於 15-4-29 12:07
限制BB車的數目? 以荃灣線為例, 20,30分鐘一班, 如果剛好有太太因為BB車問題上唔到車, 又會點? 可能佢無 ...
如果得一架BB車,迫係輪椅位,我覺得OK。但實際上就會發生你所講的問題,所以係唔可行。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:toffeechoco 發表於 15-4-29 11:57

原帖由 newcomer550 於 15-04-29 發表
佢話泊係輪椅位,同埋佢應該會企係前面頂實架BB車。咁樣我覺得係會安全過手抱,但每架車只有一個輪椅位, ...
Bb是傷殘嗎?

你估有事上嚟真係頂到嗎,輪椅的安全帶設計啱用嗎? 輪椅和bb車比例一樣嗎?

男爵府

開心吸收勳章

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

如果手抱都唔安全, 企喺度"頂實"又可以安全得去邊

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆:珀麗灣有居民發起網上簽名

我覺得可行,印象中巴士上有輪椅位,可以放到2-3架bb車,視乎大小。
我覺得無傷殘人士使用的情況下,可以比bb整齊車停泊,鎖好安全碌,唔會影響行車安全。
其實收起的bb車,更容易飛出去,有緊急情況時更容易傷及乘客。
如果下一站有傷殘人士上車,就收起bb車比輪椅泊。
如果同一站有傷殘人士,則可以優先上車。

我覺得有規矩就要跟,但都可以申請改變同優化個規矩,當然成功與否係另外一件事。

chumi    發表於 15-4-29 20:30
Thimble    發表於 15-4-29 12:30

公爵府

果d人除了自私, 仲要連常識同智商都有問題,唔想一下保險公司是否唔包? 不如找保險公司更改條文先啦笨.......

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:要求村巴公士唔好要求居民上巴士收bb車喎。

原帖由 waiyumama 於 15-04-29 發表
要求村巴公士唔好要求居民上巴士收bb車喎。。。
https://www.change.org/p/park-island-transport-company- ...
痴線

禁止訪問

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

Sumyeema1 發表於 15-4-29 11:06
可能係 “keep calm” 夫婦……
90%
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

水晶宮

有人睬佢咩?

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:Quote:newcomer550+發表於+15-4-29+11:53+

原帖由 toffeechoco 於 15-04-29 發表
阻唔阻人我覺得係其次, 有咩意外, 成架BB車飛左出去或成架車埋片落乘客度, 邊個負責? ...
如果基於bb車會飛出去傷到人,理論上bb車唔可以上巴士,因為收起的bb車都會飛出去。
而且如果撞到bb車飛出去咁嚴重,相信站立的乘客,隨身的行李,手袋,買餸車都會飛出去。
可能要取消巴士企位,以及唔准帶大件物品上巴士,才是最安全做法。

vvvir    發表於 15-4-29 14:42
Thimble    發表於 15-4-29 12:30

伯爵府

保險公司唔受呢條條款,就算居民簽乜都無用

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

oooasis 發表於 15-4-29 12:13
我覺得可行,印象中巴士上有輪椅位,可以放到2-3架bb車,視乎大小。
我覺得無傷殘人士使用的情況下,可以比 ...

我覺得摺埋拎實同有轆易動有所分別喎

禁止訪問

大宅

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

oooasis 發表於 15-4-29 12:13
我覺得無傷殘人士使用的情況下,可以比 ...
巴士公司就係怕有乜交通外意, bb飛出bb車, 甘就大獲巴士公司, 要好保障乘客, 由其係bb添
有d人大安指意, 鎖好碌, 扣好bb安全帶, 個大人就閃去坐
bb就一個人係架bb車度, 你覺得危險嗎?

今次就聯名簽叫巴士公司比佢地, 下次出意外邊個負責先????
日本の平安を祈ります

水晶宮

咁都有得簽

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

forgive?forget? 發表於 15-4-29 12:19
保險公司唔受呢條條款,就算居民簽乜都無用
咪就係囉, 根本就係犯法等同於, 新界居民興1夫多妻制, 聯名簽處, 又得唔得呢??
日本の平安を祈ります

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

Sumyeema1 發表於 15-4-29 11:06
可能係 “keep calm” 夫婦……

仲死唔斷氣,歪理當真理,晒氣,收X啦

珍珠宮

開心吸收勳章

blackberry 發表於 15-4-29 10:56
有冇得簽埋生死狀, 有咩意外到時唔好賴人
最怕係影響到其他乘客的安全。

首頁
34567...11

尾頁

跳至