自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:爸爸走了, 我釋懷唔到

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

AndrewMami 發表於 16-7-27 15:22
當時我問得好清楚, 插喉會唔會對佢有幫助, 佢好直接話無, 最好係延長少少時間 ... 只會令佢更辛苦因為年紀 ...

我爸剛剛走了一年,去年今天係佢設靈。

回想醫生都有問我搶救問題,不過佢引導我說不,感覺無咁難受。
醫生話如果搶救會做心外壓同插喉,但先父係癌症入骨,如果做心外壓有機會斷胸骨,即使救返條命仔,佢都係難受。
至於插喉,係腦部一度缺氧,會令到腦部嚴重受損,即使有返氣,都只係吊命,腦部受智都唔會話好清醒

與其咁辛苦,不如等佢好好咁走

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

HongV 發表於 16-7-27 16:03
對唔住,我知你而家好傷心,但我想問你爸爸脾氣有暴燥嗎?會蠻不講理嗎?
其實我爸爸有肺癌,已經轉移了肝 ...

有沒有驗埋腦?

我爸由肺癌,擴散去骨,淋巴,之後上腦,之前未知上腦時,佢一直都ok,仲好堅強,亦唔想我擔心,扮到自己無事。係醫院亦好有禮貌。
但之後上腦後,成個人變晒,但果陣未confirm係上腦,因為佢唔肯去照。之後捉到佢去,再比類固醇佢食黎控制。之後又ok d...

大宅

我好明白你感受,我同我公公的感情好到好似父女咁,由佢有事、住院、離開,都只係個幾月的事,我當時雖然大緊肚,都盡量隔一、兩日去睇佢,但到最後佢入左寧養院一星期,因為太隔涉我只係探左佢一次,第二日佢就走左喇
我都唔開心左好耐,直到依家已經3年,我偶然想起都好掛住佢。最記得上年暑假我帶左阿仔去荔園玩,我同阿仔一齊坐叮叮船,我一邊坐一邊喊,因為我公公以前成日帶我去荔園坐船仔,我真係好掛住佢!不過我相信佢依家係天堂睇住我同曾孫仔一定好開心!
俾d時間自己啦,要傷心就傷心,但你們之間的愛會永遠存留在心中!支持你

侯爵府

我愛Corina 發表於 16-7-27 19:03
有沒有驗埋腦?

我爸由肺癌,擴散去骨,淋巴,之後上腦,之前未知上腦時,佢一直都ok,仲好堅強,亦唔想我 ...

沒有,醫生無安排,我又唔敢刺激佢話佢點,佢有幾次話腳好腫,呼吸困難,我話同你去急症,死都唔肯,話無用,話醫生都話無治療可以做,去醫院無用,我已經無辦法了。

珊瑚宮

BK Milk勳章

HongV 發表於 16-7-27 19:19
沒有,醫生無安排,我又唔敢刺激佢話佢點,佢有幾次話腳好腫,呼吸困難,我話同你去急症,死都唔肯,話無 ...

我爸果時都係咁,佢全日都瞓係張床度,無胃口,有時叫佢無反應,失禁(癌細胞係尾龍骨位置),叫極都唔肯入院,終於有晚叫極都無反應,call白車送左去急症要留院,醫生check到有腹膜炎,本來要開刀放膿,但因為身體太弱唔做得手術,吊左幾日營養水+鹽水(吊果時係精神架),話無其他嘢做到,要我地出院,淨係開左嗎啡水。

出左院後一星期又係失禁無反應,再call白車送左北區,醫生勸佢去療養院,但我爸唔肯去,經大伯游說下,終於轉左去沙田白譜理療養院,一星期後就走左

男爵府

佢一定不想見到你不開心的, 你要加油

大宅

Tare care

珊瑚宮

BK Milk勳章

HongV 發表於 16-7-27 19:19
沒有,醫生無安排,我又唔敢刺激佢話佢點,佢有幾次話腳好腫,呼吸困難,我話同你去急症,死都唔肯,話無 ...

仲有一樣,老一輩係好拒絕入醫院,成日覺得入左院返唔到出黎。

我爸走前一晚,兩個姑姐話帶佢返大埔打麻雀,佢9秒9落床入廁所換衫(但佢係療養院咁多日都係瞓床,唔落得地),嚇到姑娘醫生衝入黎問咩事,跟住話唔出得院架,兩個姑姐即刻話講笑咋。我爸發皮脾話要瞓覺,跟住就無再醒過

所以陪得到就陪,忍下爸爸既脾氣,有時佢都好難受

侯爵府

jessica0768 發表於 16-7-27 20:21
我爸果時都係咁,佢全日都瞓係張床度,無胃口,有時叫佢無反應,失禁(癌細胞係尾龍骨位置),叫極都唔肯 ...

你有長輩幫口,但我始終沒有人幫口

珍珠宮

我知你一定好傷心,但你要撐住,代爸爸照顧媽咪

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

AndrewMami 發表於 16-7-27 12:34
雖然我知道佢去咗一個唔駛打針, 唔駛食藥嘅地方, 又可以周圍去, 唔駛坐輪椅用拐杖 ... 媽媽又唔駛再辛苦照 ...

保重

公爵府

回覆樓主:

子欲養而親不在

take care

侯爵府

jessica0768 發表於 16-7-27 20:28

仲有一樣,老一輩係好拒絕入醫院,成日覺得入左院返唔 ...

明白

子爵府

伯爵府

回覆:爸爸走了, 我釋懷唔到

完全明白,我都好遺憾!

伯爵府

take care

男爵府

AndrewMami 發表於 16-7-27 12:34
雖然我知道佢去咗一個唔駛打針, 唔駛食藥嘅地方, 又可以周圍去, 唔駛坐輪椅用拐杖 ... 媽媽又唔駛再辛苦照 ...
完全明白你感受,好多年前嘅一日我爸爸因病突然離世都令我好心痛,我爸爸仲要係單親照顧我,同我感情好深厚,我冇兄弟姊妹,佢離開後果種天地只有我孤單—人嘅感覺好難受,頭2年每逢有咩開心事都想同佢share,但—想到佢唔再係度,又即刻變得好失落,但係曰復日,慢慢開始會習慣,亦開始重回自己要走嘅路,偶然想起佢,心仍會痛,眼流仍會流,但我相信佢會好高興見到我堅强活下去,我亦相信對佢最大回報係我有愉快嘅人生,我現有巳有自己嘅家庭,我相信佢好欣慰見到我現狀。樓主,報答父母養育之恩就係好好活下去,眼淚流完就要重拾軌道,你—定做得到。

首頁

尾頁

跳至