自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

theclacheng 發表於 19-1-26 07:13
朋友推介我nova 4(因為我話預3、4000左右),但好似吾支援NFC和冇得放SD卡

我朋友壞機,急換,Budget同你一樣,今日同佢去咗深水埗福仁1樓買咗Honor V20水貨,$3840,比内地官方價貴三百幾,無計,内地都供不應求。呢部CPU用麒麟980,有NFC及Supercharge快充,好過Nova4好多。

即場開封檢查,佢會幫手裝埋Google play,過資料就自己搞,喺舊機(佢三星A5)裝Phone clone,掃新機Phone clone個QR CODE就可以揀過啲乜。鋪頭包7日換新,之後去深圳華為保修,唔洗單都查到保修期;可以預約維修,一般一粒鐘内修好;或者去返間鋪代送修都得,付100蚊車馬費。

翡翠宮

ANNAFRIEND 發表於 19-1-26 16:31
一直用三星Note系列,用緊Note 8, 好用,用開所以都會轉Note 9, 反而大陸機從不考慮,個人覺得唔值。
...

同價位,大陸機強好多,我幾年前已經開始玩,慳唔少架。以前大陸機食中低端市場,但而家喺高端市場,iphone、三星都開始被蠶食

男爵府

青青河邊草 發表於 19-1-26 13:59
我爸用華為投訴要寫繁體字先認到手寫字, 佢有時只記得簡體筆劃,訊飛呢個app幫到嗎?
...

我用訊飛輸入法,粵語語音輸入又得,寫簡出繁又得。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

lyh80115 發表於 19-1-26 18:27

我朋友壞機,急換,Budget同你一樣,今日同佢去咗深水埗福 ...

我部8+128喺天貓買,已經內置有Google play
不用自行安裝

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

tumpling 發表於 19-1-26 09:46
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2256570/用華為
上%20Twitter%20遭自動刪除下載圖片%20網民懷疑 ...

仲用 Twitter 咁老土 ?

真係你用埋佢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

jonwu 發表於 19-1-26 18:42
我用訊飛輸入法,粵語語音輸入又得,寫簡出繁又得。

Google原生個Gboard輸入法都好用呀

我以前用觸寶➡訊飛➡Gboard
反而好少用跟機內置嗰個

翡翠宮

小倩 發表於 19-1-26 18:46
我部8+128喺天貓買,已經內置有Google play
不用自行安裝

唔知呢,可能批次問題啦,又或者第一水趕唔切删除就出廠 ,不過店員只花一兩分鐘就裝咗。

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

theclacheng 發表於 19-1-25 21:17
華為nova 4好吾好?

華為!我老公鼓起勇氣換咗,我嚟緊都會換

伯爵府

lyh80115 發表於 19-1-26 18:40
同價位,大陸機強好多,我幾年前已經開始玩,慳唔少架。以前大陸機食中低端市場,但而家喺高端市場,iphon ...
唉~比唔倒信心我,無法說服自己用大陸手機

男爵府

theclacheng 發表於 19-1-25 21:17
華為nova 4好吾好?
咁快出nova 4 啦!
我老公11月才出3。
佢話好用,佢budget只是三千幾所以冇考慮啲高階機。

翡翠宮

ANNAFRIEND 發表於 19-1-26 19:22
唉~比唔倒信心我,無法說服自己用大陸手機

我用機從來唔講信心,用咗先算。你睇下81樓部機,三千幾用到旗艦級CPU,同價三星只畀中階U。學下睇spec就基本知道邊啲抵玩。

可以上京東睇下内地啲手機,好多牌子,好多設計,多姿多彩架。
m.jd.com

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我用p20 pro超like 任跌唔嬲又唔壞用左九個月舊電都係勁襟用
感激遇上你~

大宅

lyh80115 發表於 19-1-26 19:30
我用機從來唔講信心,用咗先算。你睇下81樓部機,三千幾用到旗艦級CPU,同價三星只畀中階U。學下睇spec就 ...

係你先甘好气仲講落去

禁止訪問

大宅

牛子 發表於 19-1-26 19:51
人地係對内地乜嘢都無信心,唔單止手機

呢個我當然知道啦

翡翠宮

有大食大 發表於 19-1-26 19:36
係你先甘好气仲講落去

哦,解釋下啫,我身邊好多人都係咁架,完全唔識睇Spec,又一錯再錯去大鋪搵sell屎介紹,買埋啲又貴又渣嘅機,佣金高呀。

大宅

lyh80115 發表於 19-1-26 20:10

哦,解釋下啫,我身邊好多人都係咁架,完全唔識睇Spec,又 ...

吾識Spec當然歡迎慢慢講啦,但係對住個d有大陸恐懼症既, 講多句我都吾想

大宅

回覆樓主:

mate 20 pro 用家,硬件絕對一流,但軟件感覺上有少許瑕疵,但唔嚴重,影相拍片一流 大勝 iphone

大宅

回覆樓主:

仲有一個超好賣點,連睇4,5套劇居然一啲都唔熱,電又耐用

琥珀宮

畀面勳章

牛子 發表於 19-1-26 16:18
嗰個話華為delete twitter相的會員,之前係另一個華為post都見到佢,貼埋同一段說話,似係見到有人推薦華為 ...

成日話華為有打手,佢呢d又唔知係邊度請番黎既打手啦

首頁
34567...8

尾頁

跳至