自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

請樓主交待一下是否拿香港身份證,在哪個地區做該手術和是否身處香港,因為這與理解你的難題有關。已有jm表達香港身份證性別是跟香港出世紙 性別,但這裏很多jm叫你跟身份證性別去生活。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

小談心 發表於 23-1-27 18:30
洗碗都可以好高人工
你肯唔肯捱啫
我熟人承包餐廳洗碗,5皮一個月,自己包嚟做,有星期只放一日假就揾散工

做變性手術後
體能方面(尤其男變女)有大幅度衰退
遇過類似個案, 連攞兩三公斤既野都好吃力

子爵府

canies 發表於 23-1-28 18:11
跟返法定嘅性別, 其實身份證有冇顯示男定女?

如有足夠證明文件
入境處會更改變性後既身份證性別
為免將來會做成不便, 更改身份證性別時, 職員會提醒更改其他身份證明文件(例如護照等)

子爵府

Kwonglyk 發表於 23-1-27 21:31
唔好意思題外話。

我想問是香港身份證嗎?請饒恕我孤陋寡聞,如果冇記錯香港身份證個性別係一定跟出世紙, ...

出世紙係跟當時出世既性別, 無得改
更改身份證性別要有相關證明後審批, 核准後會更改身份證性別

子爵府

身體同身份都係女性,你就係女性。同人相處又好,介紹自己又好,咪就係女人囉,根本冇需要同人交待你以前係男性。
日常鍾意咩打扮咪咩打扮,又冇人話女人一定要著裙,打扮一定要女性化,你著上身自己覺得舒服咪得囉。香港大把TB,除咗喺街去廁所麻煩啲之外,邊有人理你。
你自己都唔接受自己係女性身分嘅話,其他人都唔知點同你相處。

大宅

其實唔係好明,d人覺得係女仔就要長頭髮著裙搽鮮紅唇膏?咩係女仔打扮?好多女仔出街都係衛衣牛仔褲運動褲,返工咪西褲boyfriend style 寬鬆西裝褸

大宅

返工正常打扮,其實有乜人會在意你係女仔定男仔?
除非你返工日日魚網絲襪濃妝艷抹標奇立異,又或者去參加女子長跑贏晒其他人先會有人理姐?
你而家情況唔容易,識你既人可能唔接受疏遠你都唔難理解,一步步建立返自己既生活,認識新朋友,再認真諗下自己想點

男爵府

Kwonglyk 發表於 23-1-27 21:31
唔好意思題外話。

我想問是香港身份證嗎?請饒恕我孤陋寡聞,如果冇記錯香港身份證個性別係一定跟出世紙, ...

變性後身份證係可以更改性別
出世紙就唔可以

侯爵府

2024年龍年勳章

蝦米豬 發表於 23-1-28 18:32
請樓主交待一下是否拿香港身份證,在哪個地區做該手術和是否身處香港,因為這與理解你的難題有關。已有jm表 ...

根據香港現行政策,若要更改身份證上的性別,必須切除原有生殖器官、建構異性生殖器官。
如果做咗成套變性手術,HKID係改到性別的。樓主話佢身份證係女,即係「完全變性」。

子爵府

yauchuchu 發表於 23-1-28 23:08
根據香港現行政策,若要更改身份證上的性別,必須切除原有生殖器官、建構異性生殖器官。
如果做咗成套變性 ...

其實唔係好明,如果在香港以外做變性手術,回到香港同入境處講我變咗性 , 要更改與出世紙有別的性別,show張外國發出的證明就信你?應該有驗明正身的步驟吧?
很多變性人身份證無改性別,是因為未行出最絕嗰步,樓主年紀輕輕已作這樣的決定,破財達到這目標,他當年的損友唔簡單,也很另類(通常損友是教你偷呃拐騙嫖娼吸毒入x社會,教人變性仲要做盡算是第一次聽),不知是如何結識的,讓我們做父母可引以為鑑
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

努力面對將來啦,你都知錯,努力去承擔,有心唔怕遲,加油!

子爵府

蝦米豬 發表於 23-1-29 00:52
其實唔係好明,如果在香港以外做變性手術,回到香港同入境處講我變咗性 , 要更改與出世紙有別的性別,show ...

如變性手術响外國做
除左要提供醫生證明, 仲要有香港醫生既專業評估, 證明生理上達到變性既要求
之前有新聞, 因手術未達到要求而不審批更改身份證性別

提外話
近年多左變性人既帖
之前除左轉載新聞之外就好少聽聞

侯爵府

寫封信寄比媽媽先, 同佢講好掛住佢好愛佢之類, 女人多數心軟

而家好多人打扮好中性, 余琤, 蘇絲黃, d 菲印 tomboy..你入洗手間冇人會理你, 你亦可載個大D既眼镜, 不需要向同事或吾熟既人講過去, 如經濟吾好揾社工幫手申請公屋, 揾工 food panda 之類最快又可獨立做野. 加油!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

二十幾,仍然好後生,努力工作,搵到錢後讀啲課程增值,政府呀勞工處都有資助既。無論你外表是男是女,不是問題。考個車牌,工作選擇更多。

水晶宮

milkylok 發表於 23-1-27 23:07
係囉!
係咪膠post呀

其實唔知點解大家咁認真

公爵府

樓主你而家做咩工?有無諗過做社福機構的工作?一般NGO,大部份同事係專業職級,社工、護士、治療師等,佢地較易接受。你試下搵福利工作員的工,一般中五畢業,5pass就ok。而家大把請人,仲有吾錯的晉升機會,當然要加上進修啦。你住平斜,大西北有好多機會,加油,吾好放棄。

子爵府

BKsquare 發表於 23-1-29 14:20
其實唔知點解大家咁認真

未係

伯爵府

BKsquare 發表於 23-1-29 14:20
其實唔知點解大家咁認真

如果人哋係真人真事,咁講可能握殺一個正在身心煎熬,想搵人傾訴,想取意見的權利。變性條例,條件,佢哋嘅世界唔係個個清楚同體會到。真又好假又好,呢度答嘅JM自己會衡量,反正佢哋又冇損失。但一句說話就可能握殺真係需要嘅人。

男爵府

你最辛苦個地方, 係自己接受唔到自己.

大宅

蝦米豬 發表於 23-1-29 00:52
其實唔係好明,如果在香港以外做變性手術,回到香港同入境處講我變咗性 , 要更改與出世紙有別的性別,show ...

我都想知,樓主可唔可以分享下損友點樣令你去變性?

首頁

尾頁

跳至