興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

請問咩叫 wide angle ?? thanks ~

原帖由 clpapa 於 09-7-14 15:19 發表
Focus 唔到, 有好多可能, 多數係
1. 太近, 每支鏡有最近拍攝距離, 太近係冇法focus,
2. 唔夠光, 太暗冇乜對比(例如一幅白牆)都會比較難focus.

有時反而影到個人模咗??? 唔明你講乜.

我應該點較先可以成張相都係清 ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 xeniayuen 於 09-7-14 17:07 發表
請問咩叫 wide angle ?? thanks ~

wide angle 即係廣角鏡, 一般都係指 28mm, 24mm (以fullframe 機計) 或以下的鏡頭

廣角鏡的視角角度大d

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

最終買咗支50mm f1.8 ..發覺分別同效果真係好唔同..我係中原買 $700 .. 不過個sales 都好好人..教我好多野..新手買野真係咩都問下先得...黎緊想入支 55-250mm

原帖由 chloepapa 於 09-7-13 18:19 發表
50mm f1.8, 光圈夠大, 用來影淺景深相片最易, 又平

同支 55-250 又唔同
支 55-250 係中至長焦距zoom, 用作戶外影小朋友 / 影舞台表演都幾好, 又平

一支係定焦, 影企定定的相啱d
一支係zoom 鏡, 影戶外活動中的小朋 ...

大宅

不好意思...再問:
canon 支 70-200 f4.0L 沒有IS, 影時會唔會好易震同濛?

原帖由 chloepapa 於 09-6-23 14:00 發表
better choice 一定有, 不過要better price
e.g. canon 支 70-200 f4.0 L 素質非常好, $5,XXX;
另一支有埋IS 就更好, $8,XXX

又有 70-200 f2.8 , 有IS同無IS 兩個版本

如果係我揀, 平的, 入 70-200 f4.0 ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 chubby2688 於 09-8-28 08:54 發表
不好意思...再問:
canon 支 70-200 f4.0L 沒有IS, 影時會唔會好易震同濛?

無IS, 最好就用時留意快門速度, 用 200mm時, keep 到快門在 1/200 秒就好d

(震唔震, 都要睇埋自己的手震程度)

大宅

我都買左啦~係室內影真係好好,夜晚唔用閃光燈都得

原帖由 xeniayuen 於 09-7-23 01:01 發表
最終買咗支50mm f1.8 ..發覺分別同效果真係好唔同..我係中原買 $700 .. 不過個sales 都好好人..教我好多野..新手買野真係咩都問下先得...黎緊想入支 55-250mm

...

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

50mm f1.8 賣7舊呀? 係咪已經最平嫁喇??

原帖由 xeniayuen 於 09-7-23 01:01 發表

...

大宅

我係百老x買七百二呀~

原帖由 moonychan 於 09-8-29 23:46 發表
50mm f1.8 賣7舊呀? 係咪已經最平嫁喇??

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

但都好小地方有貨?? 定係要出MK先多D貨呀?

我問左九龍灣2間都冇

首頁

尾頁

跳至