自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

響競爭型嘅社會,無論讀書定工作,成績好能力強就有優先選擇嘅權利,sad but true 。

學校嘅精英班.呈分試.升中選校.揀選修科.入大學等... 全部都以成績行先,適當嘅壓力對孩子未嘗壞事,太happy有時反而害了孩子,先苦後甜定先甜後苦,自己選擇。

子爵府

cms8686 發表於 23-10-4 17:28
香港沒有快樂學校,只有少數快樂地學習的學校。通常這些快樂地學習的學校都不是津貼學校,而是一條龍直私學 ...

對的

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mcs74 發表於 23-10-4 16:45
寶校咯

寶校仲辛苦呀,佢哋為咗擺脫寶校仲chur

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

moma1023 發表於 23-10-4 17:04
我覺得我個仔間學校好happy,但又有人話我仔間學校都chur⋯⋯
所以happy唔happy真係因學生而異。
...

我女係傳統小學,但係我女自己都覺得少功課,好輕鬆,但有啲家長又話好辛苦,所以真係好個人

侯爵府

2024年龍年勳章

讀緊大家講既一線小學, 功課少, 活動多, 測驗考試少, 但考核內容我覺得唔容易~
今年只係一年兩考+一次年中評估~默書同小測就一個學期兩次, 但我覺得默書都唔容易~
如. 英默, 考拼音, 要溫兩頁英文課文, 要背默, 要unseen dictation, 中默都係類似模式~
唔知其他學校係咪一樣~
但小朋友讀得開心~

珍珠宮

anna59 發表於 23-10-4 16:44
香港嘅津校,無-間系happy school

寶校會happy d 既

男爵府

我小朋友未上小學,但我諗我唔會揀勁谷嘅或happy school

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

小抹香鯨 發表於 23-10-4 16:43
阿仔下年上小一,已交自行派位選擇。最近睇節目,話小朋友係happy school都可以學到好多野,又有助build up ...

香港有邊間happy school
去到升中是面對分數仲會有happy school

大宅

阿仔下年上小一,已交自行派位選擇。最近睇節目,話小朋友係happy school都可以學到好多野,又有助build up ...

Happy school,時間運用上係唔錯,因爲功課少,多咗好多時間,學校同家長氣氛係幾好,追唔到課業係唔會,都有優秀小朋友、正常表現、都會出現少數好懶散。

我係揀Haapy school,唔使追好多功課係大人身心都幾好,做太多功課唔等於做功課當溫書,冇時間吸收,多咗時間考驗點樣運用。

班上同學出現ㄧ直攞獎,因爲小朋友鐘意數學、跳舞、田徑、畫畫多咗時間去專心投入,其實大個比賽係逼唔到,要小朋友願意參加。

成績唔會追唔到,都講好考驗大人點教小朋友時間運用,多咗時間溫小朋友唔識課業,大家有時間聊天、放假專心玩。
如果小朋友同大人都鐘意被學校谷,Happy school就唔適合。

侯爵府

Angelice-BeBe 發表於 23-10-4 18:33
就算好普通嘅小學,同樣有壓力,因為現實就係現實,一樣要追成績

想要happy school…到升上中學,就唔happ ...

對,上中學又另一個世界。
就算小學band 1 school 讀書叻, 上到英中,又咁多科,真係唔容易,都要好勤力才可.

如果小學happy開,上到中學,就算唔係英中,讀咁多科都辛苦

琥珀宮

黃二少奶 發表於 23-10-6 11:10
我女係傳統小學,但係我女自己都覺得少功課,好輕鬆,但有啲家長又話好辛苦,所以真係好個人
...

傳統名校唔止係谷咁簡單,佢地優勢係有一套升中嘅策略,甚至係揀中學填表前,家長要去上下堂先,交表前班主任睇完,主任再睇,覺得學生可以去更好嘅會勸佢地諗下再填過
而且老師人手資源設施都足夠,可以做到拔尖補底,呢啲寶校做唔到,因為佢地學生人數唔夠,數據都唔足夠,最多就係關愛學生

伯爵府

回覆樓主:

Happy school係咪指較側重全人發展,少啲學業壓力嘅學校?

如果諗住考dse然後本地升大學,就唔贊成揀happy school, 當幼稚園到中學畢業呢15年,當開頭9年happy, 諗住用中學6年追返成績返上黎?除非係天才啦,普通人突然受壓力要追成績,情緒易出問題
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

kaka80 發表於 23-10-6 11:16
寶校會happy d 既
有邊個喜歡寶校,好矛盾

子爵府

我2個仔間小學算係happy school,冇乜功課,冇分精英班。
仔升中去咗區內band1頭中學,可能小學冇谷到佢入到去都跟得辛苦

伯爵府

回覆樓主:

真係想happy,要由幼稚園開始入國際學校,無驚無險直上中學,成個小學冇測考,從不用考插班升中試,到最後兩三年發力,我朋友個仔就係咁,之後仲入咗劍僑

大宅

小抹香鯨 發表於 23-10-6 10:42
你小朋友依家讀小幾?你點知小朋友返學係返得開心?

小五啦,過多年就準備升中,暫時成積aim band 1問題不大

佢放學返到屋企都會share好多學校經歷,感覺到佢係讀得開心,學校教育方式係fit佢個性,而且李陞有好多課外活動玩,例如滾軸溜冰,rugby,佢都玩得好開心,如果中學有rugby校隊會比佢試下join黎玩下

珍珠宮

annie133 發表於 23-10-6 14:47
真係想happy,要由幼稚園開始入國際學校,無驚無險直上中學,成個小學冇測考,從不用考插班升中試,到最後 ...

我就是由幼稚園就開始讓小朋友讀IS,有返個開心童年,避開那些無謂的功課和測考,可以pm你朋友讀哪間國際學校嗎?

別墅

每個家長,每位小朋友經歷不同,不能一言堂

有家長後悔比小朋友讀happy school,但你能否定言不會後悔比小朋友讀谷校?不如倒轉想想,小朋友又是否適合谷校?能否承受壓力?性格是否能接受催谷?咁樣諗可能會容易d搵到答案

大宅

purplekwok 發表於 23-10-6 15:48
小五啦,過多年就準備升中,暫時成積aim band 1問題不大

佢放學返到屋企都會share好多學校經歷,感覺到佢 ...
有朋友個女被傳統私校要她退學,因為成績追不上,於是同細佬一齊轉左去李陞,兩個小朋友都入左B1中學,今年呀女考完DSE,中文作文5**,考25分,入到心儀大學

子爵府

purplekwok 發表於 23-10-6 15:48

佢放學返到屋企都會share好多學校經歷,感覺到佢 ...

中西區嗰間李陞?課外活動好吸引,請問skating, rugby在哪裡上堂?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊