夫婦情感

跳至

首頁
34567...10

尾頁

翡翠宮

Re: 介唔介意老公識你之前叫過雞?

youngmummy 寫道:
[quote]
但我可以話你知, 我老公係識我之前, 曾經對所有人表示唔會結婚, 而家係衣個年代, 唔係個個都諗住會有另一半同渡餘生家, 請分享!
[/quote]

係咪無打算結婚就可以放縱自己呢???我honey根本就接受唔到自己叫雞,佢覺得唔為另一半都要為自己呀!!!呢個係道德觀的問題,"潔身自愛"好重要架!!!
我honey未識我之前都諗住會結婚的,只係未遇到自己的另一半而已~~~

翡翠宮

prettylamlam2004 寫道:
介意和否決對方離棄對方是兩回事。我相信大部份的女人都會介意自己愛的男人曾招妓(未認識前),但介意過後又有幾多會選擇用否決對方離棄對方,甚至與對方離婚作為解決事情的方法。

招妓是違道德觀念的行為。同樣,曾犯法也是違道德觀念的行為。問題是犯錯有沒有改過的決心。

我丈夫沒曾有此類的過去,但我也有想過我會因為這些而
離棄他嗎?我也想過我要是有有此類的過去,他會離棄我嗎?

我相信不會,因為我們都承諾過一起走[size=large]未來的路

我理解,每一個人的接受程度不同,但婚姻是要和對方[size=large]創造未來

其實,既然每個女人都會介意,咁介意之餘,問題在於你說唔說服到自己接受佢的過錯~~~
但問心講,依架的我,我說服唔到自己,呢個就係理想同現實~~~
既然自己知道就算繼續係埋一齊個心都會有條刺,兩個人走埋一齊唔係一條心,有何意思呢???感情的野最緊要唔好拖泥帶水,係明知自己接受唔到就無謂拖拖拉拉,對大家都無好處~~~
其實,我覺得某程度上,犯過呢類過錯的男人都係自制能力較低的人,因為呢類行為都係自己可以控制得到既,唔係自己控制範圍的野當然有原諒佢的空間~~~

洋房

介意和否決對方離棄對方是兩回事。我相信大部份的女人都會介意自己愛的男人曾招妓(未認識前),但介意過後又有幾多會選擇用否決對方離棄對方,甚至與對方離婚作為解決事情的方法。

招妓是違道德觀念的行為。同樣,曾犯法也是違道德觀念的行為。問題是犯錯有沒有改過的決心。

我丈夫沒曾有此類的過去,但我也有想過我會因為這些而
離棄他嗎?我也想過我要是有有此類的過去,他會離棄我嗎?

我相信不會,因為我們都承諾過一起走[size=large]未來的路

我理解,每一個人的接受程度不同,但婚姻是要和對方[size=large]創造未來

我也認為婚姻是創造未來,看見我和丈夫的小寶貝自會明白此道理。
該用戶已被刪除

大宅

咦咁我想問如果大家問老公從來有冇叫過,佢話冇都唔代表冇曾經係ICQ呀,酒吧,disco果d地方識女仔有身體接觸或攬攬鍚,叫妓明買明賣嫖客同隻雞都有責任,我覺得單身男人咁做完全好個人無問題,反而扼女上床食免費散餐的男人比叫妓的男人仲衰啦,身邊朋友,老公同事甚至老公有冇,你點會知呢.
我老公案例就比較特殊,佢十分專一的,不過佢未識我前叫過雞,唔係因為佢冇諗將來的另一半,佢係結左婚先叫的,原因係佢前妻兩次勾佬,一次私奔,係好失敗好唔開心的情況下同左一個係ICQ傾左好耐的女仔約出來飲野跟手搞左,事後佢訓左覺個女仔係佢鉋包拎晒d錢唔知幾時走左,你係今時今日既老婆知道後你會點?都過左去啦唔通要問責拷打咩,有時睇BK有人老公同女人SMS,有人第二個女人叫你老公做老公,傾電話又約出街都好多,男人始終都係男人,叫雞只係其中大眾認同的名詞,男女之間大把姦情千奇百怪,你怪得幾多?老公而家愛鍚自己,站在面前已經係一位好好先生,就夠啦,無謂太執著過去.
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

民房

野蠻仔仔:看了你的留言覺得好好笑:『你係今時今日既老婆知道後你會點?唔通要問責拷打咩,真係都過左去啦』

其實過左去的事情懂得一笑至知,才會快樂。事事計較只會自尋煩惱。如果你愛對方多於自己,你會原諒他的過去,要是你愛自己多於愛對方,你計較的事便自然多。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

點解犯呢類過錯既男人就係自制能力低,講真一句,未有前科既人都未必代表佢係一個自制能力高強既人。

我唔介意既原因係我發覺兩夫婦一齊要面對既事情有好多,每件事都比起佢既過去重要得多,我覺得無需要為咗過去耿耿於懷,過去永遠都改變唔到。

如果要對方係貞潔先可以結婚,首先自己都要係一個貞潔既人,再者貞潔都唔可以保證婚後幸福快樂。

你同你honey既貞潔真係值得讚賞,亦都幸運遇到一個同你觀念一樣既人,但係唔係每個人都係咁幸運。

唔好比一粒灰塵係自己副眼鏡度遮住自己既視線,當你用手整開個粒灰塵既時候,就會發現粒灰塵其實係好細。

個粒灰塵就係過錯~

小manman 寫道:
其實,我覺得某程度上,犯過呢類過錯的男人都係自制能力較低的人,因為呢類行為都係自己可以控制得到既,唔係自己控制範圍的野當然有原諒佢的空間~~~

大宅

joycemoy:
haha...你講得岩.
其實男人個個都咸濕架啦,男人都係人點都有一次都會把持唔住,未必係叫雞先會同人有一手,有冇睇季節呀?大DEE唔想唔想都同媚媚搞左一次啦,潔身自愛,如果要怪不如怪女人,點解要做雞,點解設計埋咁多冰火五味後花園,行入上海街見到一二百蚊都肯同人執一濟,大陸二百蚊過夜任做有湯飲見到都心寒,點解要勾引人?點解要扮到自己成隻雞咁周圍浦?日抖OL,夜晚跳艷舞大有人在,著到SM裝咁招搖過市既又有,學生妹上網賣底褲都有,你唔賣又點買?呢度同網上好多都有topic見過有老公要求用口吞精又有要求搞屎棍,老婆對呢d雜技的確無能為力,老公只有去"求助",真係破壞唔少家庭,有d男人一講到一望到敏感少少就此地無銀反應出奇大去力保形象,男人越係極力抗拒危險性就越大,當佢感情覺得失敗時,就會"報復"同"死就死"既心態好奇蠢蠢欲試.所以老公肯担白話你知佢有叫過,已經要好安慰,起碼佢對老婆EQ有信心,唔係講左唔驚反晒枱唱到去外家咩.

[quote]
stkyo 寫道:
如果要對方係貞潔先可以結婚,首先自己都要係一個貞潔既人,再者貞潔都唔可以保證婚後幸福快樂。
[quote]

同意!
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

複式洋房

我好同意prettylamlam既講法:介意和否決對方離棄對方是兩回事。但係如果介意另一半既過去,就一定要識得放開,令自己釋懷。吾係既話,呢段關係就好難得以維持。

我老公無呢種過去,但係以前有過一個好心愛既女朋友。他們以前曾經同居,關係亦好密切。我老公好誠實,無對我隱瞞呢段關係。我知事情已經過去左,但我都好介意。可能特別係因爲我以前無類似經驗既緣故,我真係放吾開,搞到最初都幾吾開心。

如果講既係召妓,根本係有違我既道德觀同價值觀,我就更加接受吾到。

不過自從結婚後同老公相處了一段日子,而家仲生埋阿B,我先真正感受要放低過去,迎接將來既重要性。人係吾可以縈繞o係過去,要活在當下先得。

過去係過去,要面對既始終係將來。如果要同另一半一齊既話,就一定要體諒對方。

禁止訪問

民房

小manman:

我覺得你很愛自己,所以有很多的介意,很多的不能接受,更接受不了自己的男人有不完美的過去。
包容不等於麻木的愛,連自己另一半的過去也不能接受,你還稱得上是對方的另一半嗎?
小manman 寫道:

始終犯過錯的男人都會比我一種靠唔住的感覺,點解有得選擇我要選擇一個有污點的男人呢???不過,我都相信"愛"係會令人麻木既,但係咪結左婚就要無條件咁接受另一半從前犯的過錯呢???

大宅

andreaaaa782004:
haha..咁呀..咁咪你老公EQ比你低處仲要低先老實稟告太座啫,講笑咋唔好嬲,你老公唔講邊個知有舊史丫,你張枱到而家都未反啦個老公咪又係咁愛你~仲有把柄得閒拎來呻下怨下食住老公上,至高明係你啦~你咁善解人意,自始之後你老公會加多個名膺比你叫大人,老婆大人
唔好 我呀,hahaha

翡翠宮

每個人的道德觀念、介意or接受的程度都唔同~~~
每個人都會經歷不同的人生階段,而好多的觀念都會隨住年齡同埋經歷而改變~~~
或許我對好多事情都比較執著,我唔單止對我的另一半執著,我對我的工作亦都十分執著,就係因為我愛佢,所以我才介意佢的犯的過錯,相對黎講,我亦都認為我honey應該介意我的過去~~~
每個人對自己的另一半或多或少都會有要求,我覺得最多只可以話我對另一半我要求高,但有何不妥呢???
如果我的另一半係有d我接受唔到的詔錯,我根本都唔會選擇佢~~~

民房

要原諒對方比離棄對方更難,要原諒對方須要更大的愛更大的包容。

很喜歡這一句,要原諒對方比離棄對方更難。

翡翠宮

may_chan 寫道:
小manman:

我覺得你很愛自己,所以有很多的介意,很多的不能接受,更接受不了自己的男人有不完美的過去。
包容不等於麻木的愛,連自己另一半的過去也不能接受,你還稱得上是對方的另一半嗎?
[quote]
小manman 寫道:

始終犯過錯的男人都會比我一種靠唔住的感覺,點解有得選擇我要選擇一個有污點的男人呢???不過,我都相信"愛"係會令人麻木既,但係咪結左婚就要無條件咁接受另一半從前犯的過錯呢???
[/quote]

你講得好啱,我當然愛我自己喇!!!難度有人會唔愛自己嗎???
唔完美的過去唔等於過錯,我雖然會介意我honey以前同女朋友的野,但我會無奈地接受,但依架講緊的係過錯,係另一半道德觀念有問題,叫我怎能接受???

翡翠宮

stkyo 寫道:
點解犯呢類過錯既男人就係自制能力低,講真一句,未有前科既人都未必代表佢係一個自制能力高強既人。

我唔介意既原因係我發覺兩夫婦一齊要面對既事情有好多,每件事都比起佢既過去重要得多,我覺得無需要為咗過去耿耿於懷,過去永遠都改變唔到。

你同你honey既貞潔真係值得讚賞,亦都幸運遇到一個同你觀念一樣既人,但係唔係每個人都係咁幸運。

唔好比一粒灰塵係自己副眼鏡度遮住自己既視線,當你用手整開個粒灰塵既時候,就會發現粒灰塵其實係好細。

個粒灰塵就係過錯~

[quote]
小manman 寫道:
[/quote]

"叫雞"係道德觀念有問題,嫖妓係唔合法架!!!
當然係自制能力低喇!!!
我都好興幸自己遇到一個同我道德觀念你一樣的男人,因為我自知我對呢方面好執著~~~
我唔認為犯過呢類有違道德觀念的過錯係好細,在我的道德觀黎講,"叫雞"係好嚴重的過錯,我同我honey都接受不了,"叫雞的男人"等同"打過女人的男人"、"騙過女人錢的男人",因為都係道德觀有問題~~~

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小manman,

沒有說你對你的另一半執著是錯,只是說你幸運找到一個與你有相同觀念與過往空白的另一半。

(就是因為你愛他才會介意他所犯的過錯??)請容許我作個比喻去解釋愛嘛!你曾否返教會?只要我們承認自己所犯的罪,神就會原諒我們,這就是神的愛。我曾經問一位傳道人,為甚麼天父會原諒我們,傳道人答:天父對我們的愛就好像我們父母親對我們的愛,無論我們犯了甚麼事,只要我們在家門前向父母認了罪,父母都必定開門讓我們入屋。這就是愛。

我愛我的丈夫,所以他向我承認了過錯,我就原諒了他。
我愛我的女兒,所以她犯了過錯,我責備她之後亦會自然原諒了她。

翡翠宮

stkyo:
你係咪有宗教信仰架???

民房

正因為每一個人的道德觀念,年齡,經歷不一樣,所以要學會包容,連自己的另一半的過去也不能包容,人生有很多問題也無法好好處理。

愛自己是應該,但愛自己多於於身邊的一切,便難懂得真正愛人。

有過錯不等於死罪,問題是有沒有改錯之心。

象牙宮

唔通合法咗就叫做無問題?

我可以講當其時既佢係道德觀念有錯,但並唔代表永遠都係錯,以前既佢自制能力低,都唔代表永遠都係自制能力低。

其實我一直想講既point係,呢D只係過去,唔代表佢將來都會犯錯。人係會變架,一個人可以由唔打女人變成打女人,亦都可以由打女人變成唔打女人。

我既思意唔係話犯呢個錯係好細,我想講當你兩個人係埋一齊既時候要面對既,遠比呢一個錯緊要,何必將一個過錯擺係自己眼前摭住自己既視線。

小manman 寫道:
"叫雞"係道德觀念有問題,嫖妓係唔合法架!!!
當然係自制能力低喇!!!
我都好興幸自己遇到一個同我道德觀念你一樣的男人,因為我自知我對呢方面好執著~~~
我唔認為犯過呢類有違道德觀念的過錯係好細,在我的道德觀黎講,"叫雞"係好嚴重的過錯,我同我honey都接受不了,"叫雞的男人"等同"打過女人的男人"、"騙過女人錢的男人",因為都係道德觀有問題~~~

首頁
34567...10

尾頁

跳至