夫婦情感

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

Re: 有冇去奶奶屋企食飯後洗碗

一時時la.....心情好咪問下佢駛唔駛我幫手洗law....心情唔好就一定唔會洗law....但係我99多數都唔比我洗....

複式洋房

其實我都好大女人架,由細到大我係屋企都唔使洗碗,但我99係一個非常傳統既女人,佢寧願自己洗都唔會比佢D仔女洗(當然新抱除外!),不過諗深一層,我老公就算幾大男人都好有時都會幫手做下家務,出到去點都要比番D面佢,無謂令佢難做,況且99又買菜同"住"飯咯,所以我都會主動洗碗,就算大伯個老婆洗我都會入埋廚房幫手抹碗。
我阿媽都唔駛我老公洗,呢D係style問題,我結婚前都知我99係咁,接受唔到都唔結婚啦!

別墅

我會話洗,但次次她都爭住洗番! 
該用戶已被刪除

男爵府

一様 

boborabbit 寫道:
我會話洗,但次次她都爭住洗番! 
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都唔洗, 以前我99自己爭住洗咪由佢, 到而家有工人就更加唔駛做

公爵府

你地就幸福喇~ 有99煮飯俾你食,
我99從來唔煮飯. 永世出街食, 仲要食來食去都係得一間.
恭賀新禧,迎春接福!

複式洋房

你地就好喇, 我同另一新抱仔(老公的細佬), 次次都係我爭贏(洗碗)的, 同99爭, 又係我贏.........我真係好火滾, 老公成日要我做表面野......人做大嫂我做大嫂, 人地可以睇住八掛雜誌等開飯, 我就要扮幫手做呢樣做果樣...............

男爵府

你扮有少少唔舒服一次...跟住漸漸做少D...
如果你老公叫到就『哦』然後施施然去幫手...
你心情好果日咪洗下0羅...知嗎? :mrgreen:
不要為D無為人
仲有如果你老公阿芝阿左,你就係佢耳邊細細講:『你自己洗啦』:tongue:
又或者同佢講:『$100洗一次!』嘻!!

芭比2046 寫道:
你地就好喇, 我同另一新抱仔(老公的細佬), 次次都係我爭贏(洗碗)的, 同99爭, 又係我贏.........我真係好火滾, 老公成日要我做表面野......人做大嫂我做大嫂, 人地可以睇住八掛雜誌等開飯, 我就要扮幫手做呢樣做果樣...............

[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

複式洋房

講就易........我結左婚3年了, 我都係前幾日至同老公"講開又講"喳......佢無反應囉....

我唔係話要做大新抱的就要駛個細新抱做野, 但我覺得一人一次輪住做唔過份丫.... :cry:

男爵府

既然你已経講過而佢又無反應...咁下次洗碗都可以無反應...
我不是要你同大家作対...之不過係要公平d...
你望住個電視又或者帯定本雑誌去睇!!  :tongue:

芭比2046 寫道:
講就易........我結左婚3年了, 我都係前幾日至同老公"講開又講"喳......佢無反應囉....

我唔係話要做大新抱的就要駛個細新抱做野, 但我覺得一人一次輪住做唔過份丫.... :cry:

別墅

Mrs.Chan 寫道:
你地就幸福喇~ 有99煮飯俾你食,
我99從來唔煮飯. 永世出街食, 仲要食來食去都係得一間.

我99都係咁架, 久而久之我同老公講如果佢唔煮飯,我就唔返去食囉. 因為我地返親去我阿媽屋企, 我老豆都煮九大鬼架. 所以而家佢唔煮就唔返去食囉. 同埋我唔會洗碗架, 佢一個月至煮一餐半餐,喂, 我做成日野返到去仲要我洗碗呀, 唔係嘛.....

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Sometimes I did this when I still lived in 99's house.
But now I have not done when I return because I need to take care of her son and her grandson....

民房

未生bb之前,我覺得沒有所謂,所以好多時都有主動洗,甚至大肚都有。
而家,因為平時返工,見bb機會少,而放假奶奶又要爭住湊bb,要留bb在她家,我自然也要在她家食飯,飯後,我自然想爭取多些親仔時間,所以不再如以前般主動洗。但是問題就來了,奶奶會有隱悔的說話給我聽。例如她時時叫我老公去洗(以前是不會的),我老公從來不會洗碗,所以每此奶奶叫,我老公都不理,於是奶奶就嘮嘮叨叨,搞到氣氛很差,所以每次都是我替老公洗解圍。 :cry: :cry:

別墅

smallsara 寫道:
未生bb之前,我覺得沒有所謂,所以好多時都有主動洗,甚至大肚都有。
而家,因為平時返工,見bb機會少,而放假奶奶又要爭住湊bb,要留bb在她家,我自然也要在她家食飯,飯後,我自然想爭取多些親仔時間,所以不再如以前般主動洗。但是問題就來了,奶奶會有隱悔的說話給我聽。例如她時時叫我老公去洗(以前是不會的),我老公從來不會洗碗,所以每此奶奶叫,我老公都不理,於是奶奶就嘮嘮叨叨,搞到氣氛很差,所以每次都是我替老公洗解圍。 :cry: :cry:

你要同你老公講, 你係想同個仔多d親子時間至唔洗碗, 等佢幫你同99解釋下.或者唔好次次洗囉, 三次先至洗一次囉

公爵府

牛年勳章

我星期一至五, 都在奶奶家食飯, 等到老公返來, 一齊食埋飯, 老爺奶奶就說, 快D返去喇!夜了 9:30, 快D帶小朋友回家, 咁我 地就一個抱一個拖咁帶她們回家.所以係無洗碗的.

翡翠宮

我最憎就係洗野的, 所以以前同奶奶住我零願煮飯都唔洗碗,
家陣無同佢地住佢地有個工人, 但若果個工人放假佢地會洗淨D碗等工人返黎, 我叫過佢地留番比工人洗佢地話好似唔好意思喎人地放假返黎都要做餐死, 我話個個工人都係咁架啦, 慢慢你就慣但都係唔聽所以我都無理照樣唔洗, 食完拍籮柚就人

大宅

我都是星期一至五夜晚係99屋企食飯, 我都好唔鍾意洗碗架, 但有時門面功夫都要做下, 不過次次我幫手執碗, 我99都話唔駛, 早d返屋企同個仔沖涼, 梗我咪成機同個仔講仲有一返到屋企好溫習啦! 不過我入門以來, 都未同99洗過碗喎! 有時唔知99有無嬲, 但我諗唔知係咪99見我一向無幫過佢洗開或同佢爭住要洗, 所以都唔駛我做羅!

民房

但敗在奶奶不會叫我洗,只會哦我老公。而次次佢嘮嘮叨叨時,我又不想他們嘈, 唯有去洗 ,都沒有辦法, 唯有忍下:cry:
毛毛虫 寫道:
[quote]
smallsara 寫道:

你要同你老公講, 你係想同個仔多d親子時間至唔洗碗, 等佢幫你同99解釋下.或者唔好次次洗囉, 三次先至洗一次囉[/quote]

翡翠宮

咁點解你奶奶要開到聲叫你洗碗呀, 你晚晚返去食飯唔做野架, 即係幫下手開飯都無架? 若果你係飯來將口而奶奶屋企又無工人的, 我估十個有九個奶奶都會出聲囉. :cry:

首頁
34567...8

尾頁

跳至