自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同老公加埋得3萬到人工呀
都打算俾亞女讀國際
我地供緊2層樓(一層租比人)
自住個層仲有15年...每月5千到
我預亞女一個月讀書用1萬
租比人個層樓係預比亞女大左出國讀書用(or 佢將來住)
有幾十萬saving....
咁我係唔係好勉強...
我都怕我女入左去
會變到好窮既學生比人笑..
但老公同事話唔會, 佢d小朋友讀英基
不知幾開心....唔係好睇錢
(不過佢地仲係小學)

禁止訪問

男爵府

DEL
原帖由 VKwan 於 10-10-6 11:02 發表
唔係話香港大學會唔收,最主要係怕個細路未必適應個教育模式。

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

俾亞女讀國際??好緊吓喎
原帖由 crystalpui 於 10-10-6 11:13 發表
都打算俾亞女讀國際
咁我係 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定適應唔到,識得5個,5個都話適應唔到。好慘,覺得本市大學俾唔到inspiration云云...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

珍珠宮

原帖由 crystalpui 於 10-10-6 11:13 發表
都打算俾亞女讀國際
咁我係 ...
查實各人計劃唔同,好難一概而論。單睇牌面,我地都應該夠錢供仔讀國際學校,係咪?

但我地有另外一些目標嘛,例如我地每年都會去唔同地方旅行,唔係旅行團果種喎,係自己去一d香港旅行團唔會去果d去見識,唔係只去東南亞喎,歐洲美國都會去,每次洗4-10萬不等,除生活體驗,一家人感情都可以增進唔少,所以呢筆一定要洗。而且我個仔都有係一些正統既地方學緊馬術,花費都幾甘,呢樣用下果樣用下,咪變左洗大左囉。

如果你冇其他開支,就當然冇問題啦。

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 ramen 於 10-10-6 11:21 發表
其實真係唔洗擔心, 我工作咁多年就係接觸呢 d 國際學校升讀local 大學既學生, so far 真係唔覺得佢地話適應唔到, 其實香港大學生活都好free, 同外國大學差唔多~

...
但如果比我揀,我prefer先local,後外國,local好比少林寺,如果讀得掂,好少話出到去唔掂。何況e+local(i mean出名果d)都好少填鴨式。

男爵府

我覺得讀國際嘅小朋友其實心性幾純,
唔覺得小朋友會話人窮。
但係長遠落去,你駛費會唔會緊咗少少?
都打算俾亞女讀國際
咁我係 ...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

DEL
原帖由 vvnpo 於 10-10-6 11:30 發表
咁我想問下, D BOND大概係幾多十萬呢?
Sorry, 例CIS 漢基,炒價 差唔多 4 million.......

珍珠宮

原帖由 ramen 於 10-10-6 11:33 發表
其實一般家庭, cis 都真係唔洗諗...
我可以afford 頂多 esf...
識一個人,同老婆共搵三十萬/month,個仔讀漢基

男爵府

吓?4m? 我6月時問過係3m多啲度...
喺啲golf club八吓...
買都仲只係有piority咋
原帖由 vvnpo 於 10-10-6 11:30 發表
咁我想問下, D BOND大概係幾多十萬呢?
Sorry, 例CIS 漢基,炒價 差唔多 4 million.......

禁止訪問

男爵府

我哋搵唔止呢個數,都只係俾女讀英基...唔敢入漢基...
原帖由 VKwan 於 10-10-6 11:36 發表

大宅

我不曾在香港讀大學, 唔熟悉佢地的教學方法
但香港的大學, 都會像中小學一樣的教學模式嗎? 不會吧?!
其實反而國際學校從小學就係用緊大學的模式 : 獨立思考分析, 外向多發言
我聽好多大學教授都話, 好喜歡教國際學校生, 好怕本地生上堂唔出聲
反而係國際學校生, 一般都係首選去外國升學,
以 ESF 為例, TOP STUDENTS 都去晒美加的名大學, 我個人識的, 都有好多去左 STANFORD, PRINCETON, UBC, 有 D 係有 SCHOLARSHIP 的
而, 香港的各大學, 為爭國際排名, 都會收多左 "非本地生", 因為好多排名榜都會要求大學要 "國際化", 收多 D "非本地生" 交流, 而國際學校因為不是跟隨本地學制, 就當係 "非本地生" 的. ESF 近年都有多至四份一畢業生入香港各間大學.

男爵府

DEL

原帖由 VKwan 於 10-10-6 11:36 發表

珍珠宮

原帖由 dj.hkhk 於 10-10-6 11:41 發表
咁佢地又有好多bonus既,計埋就唔止30萬月薪架啦。所以香港地真係 搵幾廿萬又有,搵幾千蚊又有,求其比上不足比下有餘都託賴囉。

珍珠宮

原帖由 Darth 於 10-10-6 11:42 發表

我不曾在香港讀大學, 唔熟悉佢地的教學方法
但香港的大學, 都會像中小學一樣的教學模式嗎? 不會吧?!
其實反而國際學校從小學就係用緊大學的模式 : 獨立思考分析, 外向多發言
我聽好多大學教授都話, 好喜歡教國際 ...
我只讀過香港既大學,所以同外國冇從比較。而當時(20年前)既大學都已經好獨立思考啦喎,但就唔知達唔達到水平啦。不過e+local名校(中小學)都好鼓吹活學活用,d學生都好有見解好識發言,唔會好似上一代咁靜。

男爵府

其實你地條件真係好好, 點解唔讀其他呢? cdnis 都好唔錯...personally 我覺得cdnis 好過 cis...

原帖由 dj.hkhk 於 10-10-6 11:41 發表

首頁
34567...9

尾頁

跳至