時政擂台

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cclpoon 發表於 12-1-30 01:38
邊果嚴重D? 兩樣野跟本層次唔同。雙非喺入境,人口同民生問題。釋法涉及嘅喺社會制度同政治問題。唔同人嘅 ...

其實你講果個所謂好快會睇到既後果你具體睇到啲乜? 但今日財政預算案話要撥千萬起母嬰健康院,政府擺明要引入雙非到一千萬人口既後果就即刻見到,呢個層次夠唔同啦! 夠快味?

十年前莊豐源䅁我哋班議員死架? 法律界人士死架? 一個都無出嚟指出漏洞,每每有人話速請人大釋法次次都比人反對,但又第一個企出嚟幫蝗蟲同政府攞福利,你估而家各界別議員齊心要求政府向人大釋法既人多啲,定係個個各自為政但求自身利益吸納新移民選票多啲呢?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ivy07 發表於 12-1-30 01:03
回覆 alicemic 的帖子

這正是我所擔心的,修法唔係唔好,只係我信唔過那些所謂法律學者,信唔過那些只求利 ...

我都無話修法唔好,只不過太慢,遠水不能救近火! 應該先釋法阻止雙非,再修例,杜絕再有政黨利用漏洞令雙非死灰復燃,班人成日話唔好釋法,但又咩都唔做,雙非問題只會越嚟越嚴重!

再講,你估一個雙非出世真係得佢一個人留係香港呀! 佢父母到時又要扮死狗話要照顧小孩要政府恩恤批單程証,嚟到又無求生能力又有批議員出嚟指責政府要照顧埋佢,一個出世最少3個人嚟,令到香港經濟、人口、福利、教育、醫療、房屋制度不勝負荷! 政府有心玩野,議員又只顧選票,法律界又撓埋手好似要睇下你香港點死咁! 睇到真係火都嚟埋呀!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

這個是政治post, 不是真正為了討論解决問題的方法, 呢個時候, 還是政治抽水.

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點解bk多咗咁多政治打手?
(alicemic,我唔係話你)
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

政府希望多 d 人口 , 咁又點會阻止雙非 b 係香港出世 , 所以你有你嘈 , 政苦有政苦開閘

翡翠宮

eeb 發表於 12-1-30 12:29
點解bk多咗咁多政治打手?
(alicemic,我唔係話你)

我知呀! 呢排見到好多呢啲POST我都忍住唔想出手,不過佢哋太一齊心,令我忍唔住!

公爵府

一仟萬,就黎多到踩死香港人

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

個日睇有線,火都來,班雙非細路來香港讀書,又話過關危險,又話唔夠保母,又叫政府比個專屬地方比佢地,等佢地唔使上落過關,咁愛惜小朋友,又點解比佢地咁危險落來顫書,多鬼餘,差些想講粗口,唔好話我話,遲些就話小朋友上上落落危險,最好比佢地父母落來照顧,我地香港人仲係到慢慢駁囉,人地已經睇到香港的死穴,佢地就想盡辦法落來生,到時通街雙非,我地就淨係可以遊行示威,一點辦法都無,其實這個地步,講多無謂行動最實際,修法又好,釋法又好,掟個方案出來先講
修法的話,最怕係班議員,慢慢駁,慢慢玩,做下shown,遊下行,香港人係咁等,又要睇佢地做無謂的shown,我唔識法律,大條大條法律亦無心機睇,亦唔想睇,如果個個香港人都識晒所有法律上的問題,仲使要律師? 亦就唔會比班議員和政府玩左咁耐啦,我淨係想知,如果修法的話,有無人可以確定班議員唔玩嘢? 有無人可以保證一出修改條款立即通過?

公爵府

班大6喱即係入屋打劫仲嫌人俾佢劫得少
正苦就招呼班賊入黎飲啖茶,吃個飽,
我地D蟻民做得D咩???

複式洋房

alicemic 發表於 12-1-30 12:08
其實你講果個所謂好快會睇到既後果你具體睇到啲乜? 但今日財政預算案話要撥千萬起母嬰健康院,政府擺明要 ...
唉.. 你都識得講呢個政府擺明要引入更多強國雙非B 啦. 你估依家阿爺既立場會唔會係相反?

話時話, 我從來未聽過釋法可以擔保斷絕雙非b落黎攞居港權. 見到依家政府咁既態度, 我仲擔心俾阿爺釋法玩下手會釋出個大頭佛出黎, 變成 "大陸人響香港生既子女有居港權". 咁就大獲啦. 因為人大常委始終係閉門表決, 話點就點, 唔到香港人話事.

靠依家果班尊貴既議員? 咪得啖笑, 個個都為左年底選舉同選票打算姐.

香港人再唔靠自己, 跟本無出路可言.

大宅

heroes5 發表於 12-1-29 13:00
香港人被雙非孕婦搶床位,雙非還說「這是咱中國的地方,為甚麼不
能來生?我來生就是帶動經濟給工作你們做 ...

我支持解決雙非行動行為.. 但反對對中國的分裂行為..
*我地只是中國國家中的一個小地區. 擁有的已經比其他人要多.

大宅

Ivy07 發表於 12-1-30 13:48

個日睇有線,火都來,班雙非細路來香港讀書,又話過關危險,又話唔夠保母,又叫政府 ...

支持!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

[雙非孕婦]香港人修法 VS 大陸人釋法

香港人修法

大宅

heroes5 發表於 12-1-30 08:07
我地要用正確方法去解決
釋法會破壞香港法治
但修法就唔會, 又可以解決到問題!

我估修法釋法改法乜都好, 我地多數人要既係 沒雙非 而唔係提供多的資源去改善雙非影響.

Ivy07  無錯,修法又好,釋法又好,最緊要快  發表於 12-1-30 20:37

大宅

垃圾香港狗官 請照顧下小市民利益.. 離開前為小市民做返小小野啦..
已經比你地害左六年.. 一年困難過一年啊.

大宅

邊個區議員出來搞雙非就明年開始就支持佢!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ivy07  me too  發表於 12-1-30 20:36

公爵府

家陣D區議員駛鬼我地支持咩,
人哋緊係幫黎緊大票倉啦,
仲有成日話咩包容,
班BIG 6成日黎搵著數,
倒番轉我地HK人上去大陸有咩著數???
公平D好喎!!!

別墅

引用:回覆+cy_winny+的帖子 而家都有D良心政黨

原帖由 heroes5 於 12-01-29 發表
回覆 cy_winny 的帖子

而家都有D良心政黨話修法
為有加大雙非醫院生產的費用,勁加到100萬,又果其他人又話唔得又怕走數的話,就要出生登記處幫手,對所有國家的雙非嬰兒收取最小100萬的登記費然後再收100萬申請出世紙費用,所有費用到齊就可以做香港人囉,

首頁
34567...8

尾頁

跳至