自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:howmuch+發表於+13-12-12+01:46+其實

原帖由 siupy 於 13-12-12 發表
我都贊成與其SJ緊急白車服務存在變成製造問題
甚至成為學校/機構逃避報警責任的代替品
倒不如讓它專注非緊 ...
你講得啱!而家間學校call SJ唔係因為認同SJ嘅服務比得上消防,而係知道call SJ可以避過傳媒同教育局嘅追究。
即係SJ一路都被利用。

Prairie  SJ一路都被利用>某程度上同意!  發表於 13-12-12 10:25

男爵府

引用:Quote:lenareina+發表於+13-12-12+08:45+無

原帖由 Prairie 於 13-12-12 發表
你先入為主認為SJ只處理輕傷才有這種看法,我就是希望大家認識多一點,這種case消防一樣會call SJ(若沒車 ...
無錯,當日SJ只用了11分鐘就抵達學校,的確比消防嘅服務承諾快。但你有冇睇當日消防用咗幾多分鐘去現塲?只用了4分鐘!

男爵府

KYCHOW1231 發表於 13-12-12 10:04
無錯,當日SJ只用了11分鐘就抵達學校,的確比消防嘅服務承諾快。但你有冇睇當日消防用咗幾多分鐘去現塲?只 ...
師父,我目的唔係比較,我想指出SJ咁遠一樣能達標,我亦同意應報警,更同意越快越好,報SJ嘅話就要承擔延誤嘅後果,我一早已講得好清楚,我絕對唔係撐校長,我呢個post只係想大家認識到SJ都係合適嘅救護服務團體。

BTW,我因以前工作關係,接觸唔少FS唔達標case。

水晶宮

Prairie 發表於 13-12-12 08:59
你先入為主認為SJ只處理輕傷才有這種看法,我就是希望大家認識多一點,這種case消防一樣會call SJ(若沒車 ...

我都知 SJ 接call, 會盡快到場, 但先天不足, 得3個站服務全港, 趕頭趕命, 每次都頂到甩轆, 咁又何苦呢?

水晶宮

Prairie 發表於 13-12-12 10:24
師父,我目的唔係比較,我想指出SJ咁遠一樣能達標,我亦同意應報警,更同意越快越好,報SJ嘅話就要承擔延誤 ...

"報SJ嘅話就要承擔延誤嘅後果", 你都仲講得出...., 乜緊急服務...都仲要預佢遲d.

SJ 發言人都唔敢咁講.

係咪講明..."買我部電器要承擔爆炸嘅後果", 我就可以免責..., 你St. John迷的思想, 都唔好咁啦.

男爵府

引用:Quote:KYCHOW1231+發表於+13-12-12+10:04+

原帖由 Prairie 於 13-12-12 發表
師父,我目的唔係比較,我想指出SJ咁遠一樣能達標,我亦同意應報警,更同意越快越好,報SJ嘅話就要承擔延誤 ...
我係C9,唔係師父。
我認同SJ嘅救護服務,但唔認同佢有條件作“緊急“救護啫。
你成日都話消防“無車“就會轉介D case比SJ,呢個咪係SJ嘅定位囉。

民房

Aeiing 發表於 13-1-11 20:02
如果St, John真係認為自己做到, 就唔會報警啦~~ 講都多餘~~

無人否認St John可以做到救援, 但係相對較嚴重 ...
其實香港人都幾冇常識,莫講話打st.john就算你直接打去消防control都得架(27353355)
,就算真係消防救護到場,如發現事件涉及刑事、屍體發現或
如今次有人墮樓,佢地都要報警,甚至講件事俾你知,試過有人
為避開刑責而自行到私家醫院求醫,私家醫院都會叫佢地去返公
立醫院or報警

Prairie    發表於 13-12-12 11:19

水晶宮

pwg 發表於 13-12-12 10:49
其實香港人都幾冇常識,莫講話打st.john就算你直接打去消防control都得架(27353355)
,就算真係消防救護 ...

同意, 基本上, 遇事救助, 校方已做到..

假設校方可以認為SJ or FSD 冇分別的話, 冇 call 999, 而直打 SJ or FSD (好多機搆一直如是), 都不會延誤救人.

男爵府

引用:Quote:Aeiing+發表於+13-1-11+20:02+如果St

原帖由 pwg 於 13-12-12 發表
,就算真係消防救護 ...
學校如果一開始 call 999, 其實主要唔係叫警察黎查案呱, 而家call 999的同時, 係會call埋消防局救護車。點解仲要多此一舉 call st john, 但st john再報警call白車呢?? 你會唔會覺得有問題?

有人護St John係無可否認……

大宅

引用:Quote:pwg+發表於+13-12-12+10:49+其實香港

原帖由 howmuch 於 13-12-12 發表
其實我唔明,警察同FSCC都行咗digital,記者根本冇辦法勾線,點解學校咁驚報警呢?

大宅

BK Milk勳章

howmuch 發表於 13-12-12 10:57
同意, 基本上, 遇事救助, 校方已做到..

假設校方可以認為SJ or FSD 冇分別的話, 冇 call 999, 而直打 SJ ...甘點解甘多人鬧學校?

水晶宮

CyanCyan777 發表於 13-12-12 11:06
其實我唔明,警察同FSCC都行咗digital,記者根本冇辦法勾線,點解學校咁驚報警呢?

...

digital,記者, 勾線....我唔評論.

Prairie  道高一呎,魔高一丈  發表於 13-12-12 11:17

大宅

BK Milk勳章

點解講下講下係話護 St. John 架????

ririri  因為有人為拗而拗囉!  發表於 13-12-12 13:08

公爵府

好媽媽勳章

回覆:多點認識聖約翰救護服務

其實關sj咩事?

要插插返間學校啦

係佢利用人呀

男爵府

Aeiing 發表於 13-12-12 11:02
學校如果一開始 call 999, 其實主要唔係叫警察黎查案呱, 而家call 999的同時, 係會call埋消防局救護車。點 ...
st john再報警call白車>原因已經講了多次,他們不是叫支援,學校咁做有佢的想法,我個人唔評論,只想大家認識到SJ也是一個認可緊急服務提供機構。

男爵府

KYCHOW1231 發表於 13-12-12 10:40
我係C9,唔係師父。
我認同SJ嘅救護服務,但唔認同佢有條件作“緊急“救護啫。
你成日都話消防“無車“就會 ...
唔好意思,尊重閣下才有此稱呼。
SJ定位係支援正規,同直接提供緊急服務兩樣都有的。

水晶宮

kathyin812 發表於 13-12-12 11:08

基本上, 遇事救助, 校方已做到..

因為d人認為 "救助", 一定是 call 999.

因為有人認為 SJ 白車, 不是白車. 因為有人認為校方一定要知到 SJ 白車...流d/慢d.

事實上"救助", 不一定只是 call 999.
事實上, SJ 白車是白車(政府批准), 市民未必知SJ 白車...流d/慢d, 因為SJ 一直用提供全港緊急救護服務自居.

kathyin812  你甘講, 學校冇錯, 因為他們已經做到???  發表於 13-12-12 19:57

民房

其實時件發生的時間是在SJ受薪人員當值救護車的時間,而現時所有SJ受薪救護員均修讀過EMT1的訓練,而且義工方面內部亦有救護車裝備訓練課程及公開的院前創傷生命支援術(PHTLS)進修,每星期各義務隊員也需要到支隊進行集隊、訓練及交流,而不是只有急救訓練,雖然還是不可以打針落藥進行靜脈注射,但消防處內部指引也是不容許12歲以下兒童也接受靜脈注射的,所以無論是消防處救護車還是SJ救護車先到場處理手法也並無太大分別。

至於處理高處墮下一般需要用的器材例如抽氣夾板、長脊椎板、快速制動帶、硬頸套、頭部固定裝置及口咽氣喉等無論是SJ救護車或是消防救護車均有配備。

氣管插管方面其實就算是消防救護車主管的EMA2資格如果沒有進修過高級氣道處理課程也是不能進行的,而且現時大部份消防救護車主管仍未具有此資格。

至於有看倌說如果SJ有信心為何還要報警,這個是根據指引守則而處理的,但凡有人高處墮下必須要報警處理,而999報案中心亦是按指引同時派出警員及救護車到場而已,不涉及有沒有信心處理的問題。

利申﹕本人是SJ現役一個小小小隊員,也會在晚上進行義務救護車當值,亦有幸曾參與處理過災難事故及交通意外事故,可能各位會認為小弟意見有偏頗,但SJ各位隊員服務香港市民的熱情是無可置疑的,隊員每個晚上放棄與家人朋友相聚的時間在站內待命,甚至很大部份隊員自資購入裝備及上進修課程(例如S.A.V.E.及ITLS等),在SARS時我們仍然站在第一線拯救生命及將確診者轉院,請不要再認為我們只是具有急救知識的義工或者只能從事輕傷者的處理工作從而打擊我們為人類服務的精神,對於傷病者來說任何能拯救他們生命的都是他們僅有的救命稻草,沒有專業與否之分,謝謝。

水晶宮

Balian 發表於 13-12-12 12:11
其實時件發生的時間是在SJ受薪人員當值救護車的時間,而現時所有SJ受薪救護員均修讀過EMT1的訓練,而且義工 ...

敢問, staff 第一日上班, SJ 係咪等他有EMT1, 才比他上車出勤?
又係咪一定要上過救護車裝備訓練課程及PHTLS, 才比他上車出勤?

即係咁講....SJ 白車仍然讓只得FA資格的人員上車出勤. 市民係唔會知車上人員, 有乜資格.

市民...係好簡單..., 你地開得緊急救護車的牌頭, 就應該俾d 真救護員來, 唔好搵d FA資格的人員上車扮係. 仲有...全港緊急救護服務, 就要殺得起全港, 唔好要人等, 單單case都好緊急. 就是咁簡單.

kathyin812  甘你以後call白車真係要問講清楚,因為消防都有機會派St. John 來  發表於 13-12-12 19:59

禁止訪問

回覆:Balian 的帖子

首頁

尾頁

跳至