跳至

首頁
45678...11

尾頁

洋房

我都係全人奶媽媽.. 朝早, lunch 同番屋企同夜晚泵奶.. 番咗工既時間.. 奶奶就用奶瓶餵.. 囡囡都係飲4-5安一餐...
4個月時16 lbs.. 唔係日日有大大.. 差唔多3-4日有一次大大... 初時都好擔心呀.. 不過聽d 姑娘講話唔怕的.. 最緊要囡囡健康就ok...
不過我有野想問呀.. 你地d bb 會幾時停餵人奶呀??? 因為我都覺得餵人奶出街好唔方面呀.. 成日變人肉奶咀.. hehe..
and.. 你地d bb 夜晚需唔需要氹訓呀?? 最近我bb 扭計呀.. 有時抱住都唔肯訓.. 都唔知做乜.. 

大宅

如果我夠奶的話,我就唔會停餵嘞,可惜我是窮奶媽,差唔多冇得餵啦!
大大3-4日,如果你覺得bb唔辛苦,texture又ok咪得咯。
出街如果你唔可以埋身餵,都可以帶冰奶呀!同帶奶粉出街差不多重啦。
原文章由 玥兒BB 於 08-1-1 15:52 發表
我都係全人奶媽媽.. 朝早, lunch 同番屋企同夜晚泵奶.. 番咗工既時間.. 奶奶就用奶瓶餵.. 囡囡都係飲4-5安一餐...
4個月時16 lbs.. 唔係日日有大大.. 差唔多3-4日有一次大大... 初時都好擔心呀.. 不過聽d 姑娘講話 ...

大宅

Thanks a lot! 等我去baby outlet 同 citysuper睇吓先, 我依家買咗bean stalk o既米糊俾bb食緊

原文章由 七仔 於 07-12-30 23:12 發表
係呀baby outlet都有$32

大宅

我都係想問吓大家會唔會6個月就唔餵人奶? 我依家全人奶5個月多, 真係用好多時間pump同餵, 但係我又驚bb唔食人奶會唔會冇咁健康. 我個囝囝差唔多日日都有bubu, 我驚唔食人奶會冇bubu

原文章由 玥兒BB 於 08-1-1 15:52 發表
4個月時16 lbs.. 唔係日日有大大.. 差唔多3-4日有一次大大... 初時都好擔心呀.. 不過聽d 姑娘講話 ...

大宅

我之前開始補奶粉時,一直食a+;原本日日有大大,補1餐時隔日有,到補2餐就2-3日先有。最近轉左食森永,有左好多,眼屎鼻屎都少d,應該係冇咁熱氣的關係。
不過囝囝近日病左,食緊葯,又幾日未有 lu ~~~:tongue:
原文章由 pollymaksf 於 08-1-4 21:15 發表
我都係想問吓大家會唔會6個月就唔餵人奶? 我依家全人奶5個月多, 真係用好多時間pump同餵, 但係我又驚bb唔食人奶會唔會冇咁健康. 我個囝囝差唔多日日都有bubu, 我驚唔食人奶會冇bubu

...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今日第一次比梨汁BB飲, 但BB好唔like, 初初expect佢會飲得好開心, 諗住過兩日比D米糊同baby food佢試, 點知佢飲到嘔咁滯 , 你地BB第一次有無咁情況?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pollymaksf 於 08-1-4 21:15 發表

...

我諗我唔會, 因為BB真係好鍾意媽媽奶 不過我極之同意pump奶真係用好多時間.......

洋房

我都打算餵到自己冇奶為止.. 因為bb 埋身食時..我覺得好warm.. 同bb 特別跟自己多d... 就算奶奶當我番工時幫我湊囡.. 但bb 都係鍾意跟我多d.. 真係好滿足的..

大宅

囡囡真係叻叻啦!又肯食奶樽,又肯埋身食,抵你咁錫佢,add oil 呀!
原文章由 玥兒BB 於 08-1-6 08:15 發表
我都打算餵到自己冇奶為止.. 因為bb 埋身食時..我覺得好warm.. 同bb 特別跟自己多d... 就算奶奶當我番工時幫我湊囡.. 但bb 都係鍾意跟我多d.. 真係好滿足的.. ...

洋房

大家加油呀... 見到bb一日一日長大.. 乜野辛苦都會唔記得

大宅

我個囝囝好like用人奶開米糊, 食得好滋味

原文章由 sarah_chow 於 08-1-4 23:47 發表
今日第一次比梨汁BB飲, 但BB好唔like, 初初expect佢會飲得好開心, 諗住過兩日比D米糊同baby food佢試, 點知佢飲到嘔咁滯 , 你地BB第一次有無咁情況? ...

大宅

...

雖然之前成日唸住6個月之後, bb可以開始食其他嘢, 咁mama奶就可以退役, 咁自己就唔駛咁困身, 但越接近6個月就越唔捨得, 所以我唸我會繼續餵, 直到蝦仔唔食.........不過我已經預咗佢會越食越少架啦, 可能到最尾只係臨瞓啜啜咁啦, 但有咪比囉.......:loveliness:
Welcome to my blog蝦仔媽媽

大宅

原文章由 aSa豬媽媽 於 08-1-4 17:02 發表
如果我夠奶的話,我就唔會停餵嘞,可惜我是窮奶媽,差唔多冇得餵啦!
大大3-4日,如果你覺得bb唔辛苦,texture又ok咪得咯。
出街如果你唔可以埋身餵,都可以帶冰奶呀!同帶奶粉出街差不多重啦。
...

點解話自己係窮奶媽,怎樣知道呀?

大宅

唔.....我個奶樽成日鬆泡泡.....有段時間行行食到好忟.....有時更餵完個零鐘佢又肚餓.....而且行行體重過輕,我唔敢搏 lu ~~
原文章由 七仔 於 08-1-7 14:51 發表

點解話自己係窮奶媽,怎樣知道呀?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pollymaksf 於 08-1-7 13:43 發表
我個囝囝好like用人奶開米糊, 食得好滋味

我BB都好like人奶開米糊 & 果蓉, 但係唔like果汁?-(

大宅

原文章由 aSa豬媽媽 於 08-1-7 18:47 發表
唔.....我個奶樽成日鬆泡泡.....有段時間行行食到好忟.....有時更餵完個零鐘佢又肚餓.....而且行行體重過輕,我唔敢搏 lu ~~

我個情況同你一樣,不同的是我仍然全人奶,我都十分擔心,諗住六個月時去健康院才算

大宅

我之前都掙扎 & 唔開心左好耐,最後決定唔勉強自己 lu ~~~
原文章由 七仔 於 08-1-8 13:01 發表

我個情況同你一樣,不同的是我仍然全人奶,我都十分擔心,諗住六個月時去健康院才算

大宅

我都係全人奶媽, 原本打算餵9個月, 但依家又想餵到one year old.

大宅

原文章由 aSa豬媽媽 於 08-1-8 21:33 發表
我之前都掙扎 & 唔開心左好耐,最後決定唔勉強自己 lu ~~~

其實我都唔想勉強,不過c6話去完健康院睇姑娘點講先算

大宅

自己壓力越大就越少奶,雖然我唔係期望個囝要好肥,但又唔想因自己體質唔夠供應而要佢唔夠飽。

雖然THEORY黎講,有求必有供,但好似not work for me喎.....:cry:
原文章由 七仔 於 08-1-9 12:30 發表

其實我都唔想勉強,不過c6話去完健康院睇姑娘點講先算

首頁
45678...11

尾頁

跳至