自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

伯爵府

回覆:Working mum 唔矜貴?

我覺得自有能力養活自同仔女,不知幾自豪。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

根本Ftm同Wm都應該受到尊重, 大家為家庭付出咗唔同嘅貢獻, 唔會因為自己係Ftm去貶低Wm, 又或者因為自己係Wm而去貶低Ftm, 咁做嘅人根本係唔知咩心態!

公爵府

呢啲人心理唔平衡,先要踩低人地抬高自己。我覺得自己有能力搵錢自己洗係最叻的

男爵府

咁都介意?……認真便輸了……
你應該慶幸你可以賺錢買花帶

mss3322    發表於 16-1-21 14:12

男爵府

And then 你覺得有自主好定附庸好?

侯爵府

我未有小朋友
但句句打中我心
結婚才一年多,婚後,我嘅生活質素直線下降
老公唔生性,去滾
唔肯離婚
欠下一身債,我同佢一齊頂緊
口硬心軟,同佢捱,對自己殘忍

真係唔關WKM定FTM事,WKM個老公好,都可賺錢買花帶,FTM個老公不好,都可以只俾三千家用當你廉價工人洗死你

8-)

侯爵府

回覆 二小姐 的帖子

單方面都可離婚啦 使再忍佢 我果件都淨人好多錢我話同佢還 佢話唔洗 因佢唔想我監管佢d 錢喎 唯有睇住佢先啦

侯爵府

親子王國15週年勳章

外人把口講咩唔洗理~~~ 我都身邊有好多親友, 講到唔做 FTM 不如唔好生~~~ 我就好簡單, 自己揾到份 balance 到家庭生活既工, 放工比到時間小朋友, 其實銀根鬆動啲真係對小朋友都有好處囉~~~

我支持你繼續買野奬自己呀~~~ 仲有, 幫你老公手車補下鐘啦!

大宅

我真心認為,做一個成功的女人最幸福,成功,可以係家庭,可以係事業,而唔係終日無所事事講是非的8婆。利身,我係一個pt mum

男爵府

我慶幸我係working mum , 你私底下whatsapp既朋友都唔係好老友。說實話,如果老公有,都搵d生意攪下。一陣老公包一件小三,真係要只眼開只眼閉。

大宅

回覆 ope 的帖子

我鐘意用自已錢買野比自已, 就算是買比老公和囡囡都是, 唔慣叫人買!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 16-01-21 發表又係

原帖由 good_pig 於 16-01-21 發表
我又唔信佢地開口買乜野,老公都一定肯比錢
凡事總有代價

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:我未有小朋友但句句打中我心結婚才一年多,

原帖由 二小姐 於 16-01-21 發表
我未有小朋友
但句句打中我心
結婚才一年多,婚後,我嘅生活質素直線下降
你應該對自己更好

侯爵府

sumsum_so 發表於 16-1-21 12:18
Wm都值得尊重,唔駛理你朋友講咩,ftm同wm只係工作性質唔同,你朋友睇人表面風光,其實ftm係屋企唔係真係唔 ...
我識的 ftm 有工人, 她們看來真係唔駛做, 指甲個個星期轉款, 每次出來精神翼翼........

對於working mum的雙重 burden, 我突然間覺得蠶食了我女人的身份.

侯爵府

chelseywong 發表於 16-1-21 12:18
不用介意x2. 我欣賞working mum多過ftm好多。你唔需要financially dependant, 係一個turn on for every man ...
我識的ftm 係人間難得一見, 唔駛做, 有工人, 好自由. 當然可能佢老公夜晚打佢鬧佢, 佢無講比人聽.

真心, 我羨慕她們的.

珍珠宮

回覆:Working mum 唔矜貴

唔駛理人地吖,知足常樂,要怪就怪自己不是徐子淇,不過聽聞企老公都唔係好人

侯爵府

breezy2012 發表於 16-1-21 12:19
Don't be sad! I'm very proud of being a Working Mum!

As for husband, I've already 忍命 that he won' ...
當女人強時, 甚至同男人同工同酬時, 男人想保護女人的天性都唔見埋. 男人見個女人咁頂得, 咪再比多d 嘢佢頂.

我都認命, 我唔駛老公當我公主, 但都唔好當我工人. 咁佢無當我工人, 因為我自己已經出錢請工人.

你講得岩, 我唔駛等佢返屋企, 因為有時我 ot 仲夜過佢

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:呢幾日公司開始派花紅雙糧的通知書, 大家都

原帖由 ope 於 16-01-21 發表
呢幾日公司開始派花紅雙糧的通知書, 大家都好開心. 我的花紅雙糧覺得滿意, 但沒有在 fb 提過或者任何地方晒 ...
你讀過書、有事業、也搵到錢……咁容易俾其他人言論影響?

侯爵府

Happymom2004 發表於 16-1-21 12:21
唔覺,我自己賺錢,洗錢都爽D

你老公唔揸車返工架?
佢揸車返工. 佢意思係由佢公司來我公司接我, 比起我自己兜返屋企, 加埋我手車快, 我自己返去仲快過佢來接我.

聽到我都呆咗. 叫老公來接本來幾咁溫馨. 佢咁答, 我都唔好意思再chur 住佢.

侯爵府

Sumyeema1 發表於 16-1-21 14:14
你讀過書、有事業、也搵到錢……咁容易俾其他人言論影響?
當有比較的時候, 覺得原來有d 女人只要男人比佢, 佢一樣可以有我依家有的東西. 我咁努力做乜?

首頁
45678...20

尾頁

跳至