自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Miss_S 發表於 17-3-5 08:38
我住外國,外國聖誕唔同香港,真係乜都唔開,死城一樣,加上澳洲聖誕係夏天,無乜聖誕嘅感覺,可能你個BFF ...

但係樓主個friend 一年已經返2次, 每次樓主都好殷勤招呼,邊度都唔去standby 俾bff, 而家樓主都係去一次澳洲啫,係咪禮尚往來都唔肯? 享受過節氣氛緊要過有朋自遠方來? 如果我有friend 話我嚟會令到自己過節無氣氛,真係心都淡,要記住佢friend 唔係幾年無返香港過節,每次都有樓主招待。

珍珠宮

alik 發表於 17-3-5 12:05
你當對方係bff,人地有無當你係先?你自己一廂情願招呼人,但又要求人一樣咁對待你?同埋用歐洲車車出車入原 ...

同意

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

myaisha0435 發表於 17-3-5 12:04
我移居左去第二度,我老實答你...

我返香港最怕就係你呢d人...

講得好啱,人哋返香港出入交通方便,跟本不需要接送,
相反外國交通無香港咁方便,下下都要揸車接送,要出機場閒閒地要兩個零三個鐘,但唔系個個機場都系屋企附近嘅,就更加唔止啦,外國唔似香港咁方便,下下都要自己揸車;要幫人諗下人地正系出去接你,已經用咗成日時間。
既然交通唔方便,你地就必定要留宿,但酒店又唔系附近,又唔系個個屋企都有多間 spare 房,咪又系要人地執房,讓間房出尼,但一家人去,一間房都未必夠瞓啦!除非人地幫你租B&B啦,但到時你出入都要人地車出車入。
仲要好似做伴遊咁包接送,人地可能要請假尼服侍你地,但又有無考慮人地要請假系咪講咁易呢?
人地真係有種種困難,或苦衷呢,做朋友應該體諒下人嘅,唔系乜嘢都系理所當然,郁下就話絕交嘅!
要摧毀一段感情,話都無咁易!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

明白你感受 我都試過 ,有呢d 經歷真係會令人不再重情

大宅

回覆 patpatching 的帖子

乜唔係解best friend forever 咩

珍珠宮

畀面勳章

霜霜 發表於 17-3-5 18:19
相反外國交通無香港咁方便,下下都要揸車接送,要出 ...

其實最煩係住宅區同市區/旅遊景點其他距離好遠架...

跟本就完全兩條路線...

圍住佢屋企又點玩十日呢....

唔圍住屋企,仲要成家陪佢住酒店住足十日....

想起都想爆......

錢事少呀,我通常直接報本地團丟曬佢地一齊去咋

唔係邊有我搞....車又坐唔曬,借比人揸...撞左點算

借比本地人揸就冇所以...借比外國人揸撞左有排煩

大宅

回覆 choc_choc 的帖子

我台灣朋友,未算係bff,但有一年我去探佢,佢都特登駕車車我周圍去,又請我食飯所以佢來香港,我都特登擰假,陪佢同佢媽出去玩,又請食飯,盡地主之誼,禮尚往來嘛

我覺得就算未到bff,朋友都應該要來請食餐飯啦,始終佢來港咁多次都對佢咁好
有咩問題咪直接講囉

珍珠宮

畀面勳章

choc_choc 發表於 17-3-5 12:51
但係樓主個friend 一年已經返2次, 每次樓主都好殷勤招呼,邊度都唔去standby 俾bff, 而家樓主都係去一次 ...

但係佢個fd其實想唔想返香港比佢車黎車去先...

我返香港我個寶貝妹都係架,又約我去玩又請食飯

但係......最後我忍唔住爆佢......

我知佢熱情...問題係我又唔係外國返黎去旅行

洗托帶我去玩咩,返黎都係想探下阿媽啫,日日拉住我呢度去果度去做咩鬼啫.....

佢係我個妹我就可以講到好白冇隔夜仇啫....

fd嘅話叫人點開口呢

唔過話其實我想留在屋企訓教咩

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

myaisha0435 發表於 17-3-5 18:32

唔好話撞車,抓花都唔好啦點賠呀?唔駛你賠,自己又肉赤,叫你賠,你又話我咁都計!

珍珠宮

畀面勳章

霜霜 發表於 17-3-5 18:55
唔好話撞車,抓花都唔好啦點賠呀?唔駛你賠,自己又肉赤,叫你賠,你又話我咁都計!
...

霜霜果然明事理,

不愧係我最愛

琥珀宮

回覆樓主:

認清朋友

用戶要求終止服務

choc_choc 發表於 17-3-5 12:51
但係樓主個friend 一年已經返2次, 每次樓主都好殷勤招呼,邊度都唔去standby 俾bff, 而家樓主都係去一次 ...

Season 揀錯囉,Christmas 真系好多地方好似死城咁嫁,唔通日日焗系間屋度,玩手指咩?

用戶要求終止服務

myaisha0435 發表於 17-3-5 18:58
霜霜果然明事理,

不愧係我最愛

講事實啫

大宅

Be_Lady 發表於 17-3-3 02:09
佢話佢喺澳洲10年都冇朋友

男爵府

有jetso 就有fd 做lor.....

伯爵府

我就覺得咁,你講既情況其實我明白因為我以前都係住外國。有朋友來距地住我度我ok,但講明唔可以日日接送因為要返工,但星期六日會儘量同距出去玩。

但我覺得既然係好朋友,有咩實際困難點解唔可以直接講而要冷淡對待?如果覺得聖誕唔係好時候咪話不如你聖誕前來啦,我地可以點點點玩。再講,如果真係如樓主所言,人地次次都熱情款待你,今次就算有麻煩既地方都應該招呼啦,人地請你食飯咁多次唔通真係次次都爭唔到埋單咩,爭唔到係老友我會直接講,如果你再咁客氣唔肯AA我就返黎唔搵你喇,多數都ok。仲成10年8年都係咁既practice窩。當時有無佔便宜既心態真係心知肚明啦。

再講,澳洲咁大,我覺得相約一齊去個road trip亦可,樓主唔一定要住距屋企,樓主亦有話過唔會要距請,但如果呢位BFF人地未過來就驚定人地好似距咁厚面皮要主人家請,咁明顯係以小人之心 度君子之腹囉,擺明因為自己會要主人家呢邊請先會驚死人地要距包食包住。

伯爵府

同埋樓主好似無講過要距地包接送,係阿BFF幻想距要做到同樓主係香港一樣咁好招呼。

大宅

patpatching 發表於 17-3-3 01:10
照原定計劃去澳洲玩,不過唔會找佢地一家,可繼續聯絡,降grade做普通朋友。
下次佢地再來香港,你亦無需再 ...

認同

伯爵府

myaisha0435 發表於 17-3-5 18:32

其實我明白唔想花太多時間招呼朋友既心情,但我覺得個位BFF係enjoy樓主招待距。點解?因為如果距一家一年返2次,人地都次次招待距(我當樓主所講完全屬實),仲招待左10年8年,10年8年都唔好意思推?好似你爆你個妹,你話因為妹無隔夜仇,但距個BFF如果覺得唔好意思可以唔inform樓主距返黎㗎窩,或者返到來幾日先同樓主講距返黎,約餐飯就準備走都可以。自己exactly邊日返咩航班咩時間都話曬俾人聽即係唔介意(對我來睇,我覺得直頭enjoy有5星級服務)人地招待,唔好講咩推唔到囉。
更何況,如果呢位BFF話要同家人食飯,我估樓主未至於顛到要跟埋去唔俾BFF同家人一齊掛。

伯爵府

絕交
無左唔會可惜既朋友
佢無左你會可惜
唔駛唔開心

首頁

尾頁

跳至