美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

BOYUBABY 發表於 17-5-4 23:39
依家有唔少牌子都話自己係醫學護膚品,好似DermaMxxxxx,呢類買過一次唔會再買...真係要自己搵黎試~
但我 ...
Derma Mxxxxx 用後效果如何?見廣告講到好好

男爵府

adventure 發表於 17-5-5 00:36
Derma Mxxxxx 用後效果如何?見廣告講到好好

凍齡針=》一支搽曬敷過夜效果好過分兩次搽,第二朝毛孔細左同小小緊緻,之後俾老公用,佢毛孔大皮膚粗糙,佢用效果就very good,連前一晚謝左既暗瘡都退到d d印,佢鐘意用豪埋用剩既俾佢~當s.o.s mask就唔得!

Gel mask=》4款用曬,不過不失,補水效果最好,降紅用paper mask 效果比較理想

珍珠宮

回覆 VampireBaby 的帖子

你用完eye serum,係咪會再加eye cream?如果只用1種,效果係咪無咁好?thanks。

珍珠宮

BOYUBABY 發表於 17-5-4 22:23
就算做左醫美療程都可以搵番醫學護膚產品用,有心搵,效果一定好過買係電視買曬廣告既大牌子
有朋友問我,點解兩者價錢差唔多,唔選擇出名既牌子
醫學牌子=》將錢拎去做研究
大牌子=》將錢拎去賣廣告
又無咁絕對,大家行唔同路線姐
loreal paris 旗下就有vichy、la roche-posay、skinceuticals

男爵府

greentea000 發表於 17-5-5 07:51

你用完eye serum,係咪會再加eye cream?如果只用1種,效果係咪無咁好?thanks。 ...

我年紀大你好多,一向只搽eye cream, 係近兩年才開始用埋eye serum,雖然咁大年紀仍無眼紋,但開始有淺淺的虎紋了,所以要努力keep!

珍珠宮

我上年先開始搽eye cream,之前面搽咩就搽埋眼 eye cream已經普遍貴+要搽幾個月先有些少效果,我估35之後我先再加eye serum。

虎紋打hifu好work 快靚正

男爵府

greentea000 發表於 17-5-5 08:18

我上年先開始搽eye cream,之前面搽咩就搽埋眼 eye cream已經普遍貴+要搽 ...

我現在無收入又唔「寫」得洗c6咁多$(暫時做住ftm),過多兩年先會重出江湖,所以暫時要努力keep住先!

水晶宮

VampireBaby 發表於 17-5-5 08:11
我年紀大你好多,一向只搽eye cream, 係近兩年才開始用埋eye serum,雖然咁大年紀仍無眼紋,但開始有淺淺 ...

我18歲起就搽eye cream, 現在37,都冇咩眼紋,眼尾零紋,我覺得搽左廿年eye cream都有幫助...

珍珠宮

係台灣,係咁分齡:

輕熟齡:25~34

熟齡:35~44

超熟齡:45~54

長青族:55~64

銀髮族:65或以上

子爵府

Elenalan 發表於 17-5-5 08:49
我18歲起就搽eye cream, 現在37,都冇咩眼紋,眼尾零紋,我覺得搽左廿年eye cream都有幫助...
...

我大jm 8年……眼紋笑就有,仲幾勁下
唔笑就冇……
我係呢2年先有搽eye cream

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-5 09:09
唔笑就冇……

笑紋應該係天生吧

子爵府

Elenalan 發表於 17-5-5 09:34
笑紋應該係天生吧

都係……
但老左明顯勁左,我估係因為眼週皮膚冇後生時咁緊緻,所以d紋勁左……
其實係自然ageing...我又覺冇咩所謂,雖然我知打botox會改善到,但我c都唔會打針

珍珠宮

jesswu 發表於 17-5-5 09:09
唔笑就冇……
意思係搽面lotion / cream唔會順便搽埋眼?

複式洋房

最快真係打針,好似SIAX 果D 之類咋

珍珠宮

回覆 asweetmom 的帖子

暑去台灣可以掃下dhc呀,經常有折,我買得好開心!

Q10系列:

我用最多係呢支milk,100ml支,豪俾手都夠!佢主打Q10,話抗衰老,我只會當佢抗氧+普通保濕,日頭打底+防曬好方便
18~24單用+防曬已足夠,你大女都用得。
輕熟齡:25~34,+ 酵母萃取(e.g.神仙水) / 維他命C / retinyl 產品
:35~44,+酵母萃取+retinol +dms (e.g.physiogel lotion)產品
再大年紀不建議,除非會做醫美療程,平時輕食維持搽參考

Q10 cream唔同地方賣有唔同版本,我未買過。

眼霜阿姨愛用,用左5、6年,輕微有細紋,但緊緻度良好。
官網無全成分,係其他網搵到成分原來仲加左A酯(Retinyl Palmitate)、胎盤素,咁長用效果係OK。
保濕、滋潤、抗氧化、抗皺、緊緻,都有啦,all in one好物
p.s.胎盤素介意慎入

价價錢相同,成分幾乎一模一樣,neck cream比eye cream多10g。
p.s.胎盤素介意慎入

A酯Retinyl Palmitate產品,1支5g小包裝更好。我上次去無貨,繼續下次入手,價錢計如果無特價我唔買
p.s.胎盤素介意慎入

洗面同時去角質,bf大油田愛用。力度中等,油性皮膚隔日用比較好。我混合性皮膚,4~5日1次。
佢係用蛋白質分解酵素,D泡要留係面上2~3分鐘,去角質效果先好。

溫和去角質,太溫和,我混合性皮膚日日用1次都唔係好夠力。我媽皮膚薄就好愛用,隔日用1次。

純物理防曬劑:二氧化鈦
稍泛白,唔防水。

純物理防曬劑:氧化鋅、二氧化鈦、二氧化鋯
泛白比較明顯,唔防水。

cleansing oil、lip stick萬寧、sasa、水貨店都有,又平,唔使台北買。

禁止訪問

珍珠宮

維他命A洐生物產品

現在使用中產品 又混合用左一段日子

Elizabeth Arden Ceramide Capsules:Retinyl Linoleate、Retinyl Palmitate,無濃度標示
Olay pro-retinol eye treatment:Retinyl propionate,無濃度標示
Life Flo Health Retinol A 1% Advanced Revitalization Cream:Retinol 1%

刺激程度:
Elizabeth Arden Ceramide Capsules >>> Olay pro-retinol eye treatment >>> Life Flo Health Retinol A 1% Advanced Revitalization Cream

最近安排

面:
1星期:3晚retinol a 1%溝到0.3%、2晚ceramide capsule

頸:
1星期:4晚retinol a 1%溝到0.3%、2晚ceramide capsule

眼:
1星期:5晚olay

手背:
1星期:5晚retinol a 1%溝到0.5%、1晚ceramide capsule

面:我主要係抗光害、改善紋理、均勻膚色、去角質,堅持搽效果全部有。
頸:有頸紋,搽3個月有輕微改善。
眼:搽完2支黑眼圈、緊緻有輕微改善;就黎搽完4支黑眼圈總體改善一半,乾紋淺左又短左。
手背:改善最明顯,應該同濃度有關,紋理細緻同白左。

建立耐受性之後,唯一要做就係堅持搽,同時加強保濕。搽維他命A洐生物要鬥耐心,唔好日日睇有咩變化,會好失望。有認真同事每月影相,都係1個好方法。

我習慣1星期皮膚有1、2日輕食休息,只搽簡單toner / lotion,甚至唔搽。同埋維他命A洐生物有去角質作用,用下停下比較好。

係iherb新入手Derma E Anti-Wrinkle Vitamin A Night Serum、Mad Hippie Vitamin A Serum。另外又心思思philosophy help me retinol night treatment,呢支無濃度,但用過既同事都話有0.5%程度,唔適合初用者。

黎緊面會接力Derma E Anti-Wrinkle Vitamin A Night Serum(無濃度標示)抖下,眼接力neostrata bionic eye cream plus,頸同手背維持。

我用多幾年retinol再決定係咪升級上retinal,avene D-Pigment 重點袪班系列係用retinal。

retinol係我認為抗皺、緊緻係護膚品中相對其他成分容易達成,當然濃度有要求,0.5%~1%。retinol亦有一定刺激性,未必人人用到。反正hifu好普遍,超熟齡唔使執著護膚品。

男爵府

回覆 greentea000 的帖子

請問用甚麼來溝淡呢?thx

珍珠宮

dickl 發表於 17-5-5 17:19
回覆 greentea000 的帖子

請問用甚麼來溝淡呢?thx
我保濕考慮溝左physiogel lotion

其他同事都係有咩係手就咩,搽面溝face cream、搽手溝hand cream / body lotion。

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-5 17:30
我保濕考慮溝左physiogel lotion

life flo health果樽retinol cream你開封後用幾耐?我支The Ordinary. 2% Advanced Retinoid係dropper bottle, 用左1個月已冇乜敏感,但唔覺明顯效果,唔知係咪package 唔密封,成日開氧化得快。以前用retinol係air tight, 好work

首頁

尾頁

跳至