自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

回覆樓主:

點止安老院,連墳場都唔夠呀!

男爵府

2018復活節勳章

而家嘅人的心態好差,咩都靠政府,咁自己就唔需要努力嗎?十分莫名其妙。

水晶宮

eliekim 發表於 19-1-9 13:04
而家嘅人的心態好差,咩都靠政府,咁自己就唔需要努力嗎?十分莫名其妙。
...

即使自己在金錢上有能力照顧父母, 亦未必有時間、氣力去照顧長期病患及行動不便的長輩!

一樓所説的不是指照顧會行會走的長者, 而係講緊照料長期病重、走不動的老人家, 果個負擔以由幾年至十幾年不等, 對家人的身心折磨係好大。

唔好將父母照顧正常幼兒来作比較。小朋友會成長及對家長的倚賴是隨着成長而減; 長期病患老人家所需的照料只會與日俱增, 身體並一直衰落下去。兩者的照顧者個壓力及期盼截然不同。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

隨着香港人口老化,社會對安老服務要求只會越來越殷切,哩個係鐡一般的事實,唔講唔提不表示不存在。

唔知大家身邊有冇朋友/親人曾經發生過,當老人家突然中風,所面對的難題,家中年輕人都要上班,誰可以照顧老人家?醫院不能長期留院,病情穩定就會被催促離院(病情穩定不代表可以行動自如),但回家誰可照顧? 香港私營老人院,以社會大眾都能負擔的水平,有幾惡劣雜誌都報導過不小,有啲,連尊嚴都談不上,最急需要照顧的一群老人家,想入住公營護老院,卻要漫長輪候,不知待到何年何月,嗰種徬徨,家庭突變,有幾多人會明白諒解? 當老人家出事時,佢哋同佢哋的家人,只係想有個地方可以令佢哋放心將老人家交托被照顧,但喺香港,真係好難!

子女唔係唔想照顧,但總要喺能力內,對哩啲家庭,政府幫咗幾多?與其俾啲乜券物券,不如俾個公營宿位來得實際。

公爵府

jacobkit 發表於 19-1-9 09:37
睇完殺妻再自首果單嘢,個伯伯一來控訴政府,二來也覺得有仔女share 照顧會好d
但其實一般香港市民,都有自 ...

你真好笑!自己父母不是自己養?!

男爵府

超級特務 發表於 19-1-9 09:40
人到中年兩不堪
生不容易死不甘

同意

男爵府

katherine.k 發表於 19-1-9 13:37

認同

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

有d人話,d人唔鍾意做老人院的工作,所以無人做,但其實會不會出手太低?如果份工要執屎,但4萬一個月,穩定收入,但要有愛心、勁溫柔細心的,我諗大把人爭住做,但可能入住要成十萬一個月

點都好,羊毛出自羊身上,長期住貴價院舍唔係個個俾得起錢

呢單新聞如果兩位老人家願意去老人院,就唔會出現,事實好多老人家都住咗,但是要放棄尊嚴同要求

將長期照顧的責任,交俾仔女,仔女放工又要睇細路又要照顧父母,返工又有壓力,呻辛苦又俾人串話你有樓有能力,香港好多人做緊呢d辛苦位

伯爵府

回覆樓主

政府養?所有野加稅咪可以,平時人工1/3 至一半扣去,超市等等買乜都加10-15%, 羊毛出在羊身上姐。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你呢句,串到好多FTM

男爵府

jacobkit 發表於 19-1-9 13:43
有d人話,d人唔鍾意做老人院的工作,所以無人做,但其實會不會出手太低?如果份工要執屎,但4萬一個月,穩 ...

咁你話長期照顧父母的責任應該是誰呢?

水晶宮

可能個標題唔導咗, 令你以為樓主覺得養父母是政府的責任。其實樓主係想講安老服務, 照顧長期病患行唔到的老人家! 昨天單新聞係講一個80歲老公獨自照顧長期病患70幾歲的老婆! 即使佢地有仔女, 是否要仔女辭咗份工全天候照顧母親才叫做應該???

d 仔女有錢供養父母都未必有時間及能力照顧長期病患、行動不變的長者。安老服務有需求, 要求政府解決, 好正路!!!

子爵府

birdbird 發表於 19-1-9 13:49

可能個標題唔導咗, 令你以為樓主覺得養父母是政府的責任。 ...

對,就是呢個意思

水晶宮

jacobkit 發表於 19-1-9 13:43
你呢句,串到好多FTM

有d 留言只着眼仔女有责任供養父母。可能佢地仲後生、父母仲行得走得。單係老人家跌倒入醫院 (会康復的個案), 仔女天天放工後去醫院探望其實已經好身心疲倦, 更何況係果d 長期病患行唔到的長者, 是否仔女辭工唔做、全天候照顧才叫負责任、孝顺?!

未遇過以上情景的人唔好隨便話别人倚赖政府提供安老服務。

子爵府

後生就好諗定老左點啦
唔係全靠政府囉,政府只係做支援角色咋

wcpcelia    發表於 19-1-10 16:20

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

反而覺得政府,應該更積極討論安樂死。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

birdbird 發表於 19-1-9 13:56

有d 留言只着眼仔女有责任供養父母。可能佢地仲後生、父母 ...

我地請工人俾爸爸用,但工人只能做家務同日常照顧。前年成日出事入院,大小手術各樣治療,全部要自己跟。
父母健康行動自如,照顧供養佢地係好輕鬆,遇上健康問題,行動不便先知苦況!
未遇上差既情況,係想像唔到。
我同事算有點錢既中產,62要用胃喉餵食,呢d要專業人士先識做,一樣要住老人院,工人唔會幫到手。

水晶宮

Reminder 發表於 19-1-9 09:39
父母不是自己照顧,誰應該負起責任?

男爵府

birdbird 發表於 19-1-9 13:56

有d 留言只着眼仔女有责任供養父母。可能佢地仲後生、父母 ...

我睇晒d post,唔見有人話反對靠政府提供安老服務。
根本就係標題誤導,講到照顧老人家完全係政府的責任,仔女唔需要供養父母,所以先有人回覆話羊毛出在羊身上、香港稅低、要加稅等等。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

evip 發表於 19-1-9 10:41
講緊60攞成人綜緩,65先攞長者綜緩,係好事。

係囉,而家60都算年輕,鬧既人係咪睇漏"綜援"2字

首頁
45678...11

尾頁

跳至