時政擂台

跳至

首頁
45678...28

尾頁

用戶要求終止服務

回覆 alicemic 的帖子

最緊要唔好投比公民,自由,民主!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+sandylaw+於+12-09-09+發表咁

原帖由 wilsoncc 於 12-09-09 發表
最低工資害了很多低收入人士失去工作你又有沒有想過,一碗河粉由18上到28,最低工資佔主要因素,你問問大家 ...
物價高是因為最低工資?物價高不是租金高企所形成的嗎?
我認識的基層人士工資高了,沒有失業。
我認識的餐廳老闆,佢出9000都請唔到洗碗。如果真係有好多基層失業,點解有咁多工無人做呢

水晶宮

引用:Quote:aachan2250+發表於+12-9-9+15:18+以

原帖由 tpc200k 於 12-09-09 發表
大陸以前乜都政治宜家乜都人民幣
香港以前乜都錢錢錢
宜家乜都係政治
好明顯香港在退步中

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:大力大力 的帖子

人大開會無人反對,無人嘈,岩哂你!

珍珠宮

投比邊個唔使打鑼打鼓話比人聽既,更何況自己係版主兼係BK有知名度既

@.@!!!  agree  發表於 12-9-11 10:08
Batgirl  咪係!  發表於 12-9-9 17:48
Ericmo  agree  發表於 12-9-9 16:50
simple430    發表於 12-9-9 15:34

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

filicity 發表於 12-9-9 15:25
回覆 alicemic 的帖子

最緊要唔好投比公民,自由,民主!

仲有街工! 係佢哋搞果最低工資出嚟搞到原本已高既物價再升高,遲啲仲想有全民退休保障,講真,如果真係搞得成,以我呢個年紀將來會係受益者,但後生果輩呢? 佢哋點呀? 人口越催老化,後生果批真係做埋都唔夠養自己啦!

別墅

小妮子 發表於 12-9-9 15:30
投比邊個唔使打鑼打鼓話比人聽既,更何況自己係版主兼係BK有知名度既 ...
呢度好多人都有講喎做乜針對樓主

珍珠宮

回覆 tpc200k 的帖子

之但係唔係個個都係版主或受歡迎呢,我冇針對佢,如果有,我會針佢係老闆果方面黎講啦•••••

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 wilsoncc 於 12-09-09 發表最

珍珠宮

仲有呀,之前樓主個風球post不知幾惹火,我都冇插樓主啦,我對事姐••••

子爵府

畀面勳章

回覆:平生笫一次投票給 民建聯 ~~

總之唔投泛民就。。。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sandylaw 發表於 12-9-9 14:59
其實回歸15年一直係保皇黨主導,政府一個又一個爛政策,他們通通支持,現在香港的貧富懸殊問題,你覺得再俾 ...
其他政黨有幾嘈都好, 都係冇主導優勢, 根本係"建設派"快快快通過

水晶宮

引用:投比邊個唔使打鑼打鼓話比人聽既,更何況自

原帖由 小妮子 於 12-09-09 發表
投比邊個唔使打鑼打鼓話比人聽既,更何況自己係版主兼係BK有知名度既 ...
樓主有發表意見的自由

但我覺得很奇怪,每每大力的帖子,就總有超版出來警告護航,跟大力有反對意見就會係針對佢,這是bk常見的現象。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

alicealice313 發表於 12-9-9 15:37
我相信最低工資有一定影響
我相信高租金有最大影響

男爵府

胡應湘 (合和主席) 近期在'講清楚"節目,
說政府應可做到如新加坡般平宜既樓宇
我第一個唔相信,
我認為第二個其實係佢自己(佢口不對心)
第三個係佢既仔女

已經有太多太多既人評論香港同星加坡, 香港同台灣:
請問大家是否真正接觸過這兩個國家人民及手上有資料
及分析過相關既政策?

讚星加坡, 有一處: 優化選民
(教育水平提高, 國民生活基本平穩, 經濟平穩, 政治冷感)
星加坡為極權統治(人民力量党), 曾於70前捕殺共党, 但亦從此學會獨裁

但全球經濟不景, GDP不增長情況下, 稅收不可能有提高
兵行險著, 開賭場政策是針對外來人士, 家人可以舉報而不得進賭場

日本近日也提跟星政府相同開賭建議, 這其實是日本黑社會與政府勾結
跟香港馬會不能相比, 股市及樓市也是合法賭具
(香港賭博機會已是全球多, 最自由, 最沒有規範!)
1個鐘頭, 澳門已可以招呼你全家大小, 安心上路!(賭)
大家都明白再提加香港賭檔, 已是謊言

彈星加坡,
星加坡人民政治極度冷感, (他們都非常享受在國外既自由空氣)
在家, 他們極守法, 在國外, 他們都樂在故意地癲下
他們人格分裂, 會出現兩種極端, 在極守法與極不守法, 很難平衡
開心與否, 他們自己最清楚
我知道很多時候, 是我們以為星加坡人很快樂
事實是他們很羨慕香港人!

台灣, 再續...

Do not count your days down!

珍珠宮

回覆 sandylaw 的帖子

唉,我都解釋左,你可以睇返,你硬要講我針對樓主,我都冇辧法.....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sandylaw 發表於 12-9-9 15:46
樓主有發表意見的自由

但我覺得很奇怪,每每大力的帖子,就總有超版出來警告護航,跟大力有反對意見就會係 ...
拿, 我以事論事, 未有人身攻擊出黎, 尊重大力意見諗法, 同投票權利
只係一D一滴一分一毫都唔認同佢既"諗法"

大宅

大力大力 發表於 12-9-9 13:50
以前每次都投給泛民 , 今年真係頂不到了, 佢地日日嘈, 總之咩都反對 ~~
...

me too, I want constructive advice, not 咩都反咩都得個嘈, 支持你決定!

首頁
45678...28

尾頁

跳至