想生BB

跳至

首頁
45678...96

尾頁

大宅

Re: 我今日做

catcleho,

醫生都係話有機會, 不過佢都講咗係少機會啲架啦. 你好勤力呀, 可以隔日做咁多日, 我老公做兩日就投降啦.

我同你一樣諗法, 如果唔係中彩, 寧願M早啲嚟嘞, 早啲得個知字呀嘛.

我聽日做IUI啦, 希望唔會太辛苦啦.

大宅

babiescome,

好多謝你既意見呀, 從你咁大段既分享, 我估你係一個好有原則, 或者係一個覺得生BB好緊要既人. 老實講, 我第一次有人覆咁多字俾我咋, 好開心.

其實, 反對IUI既唔係我, 係我老公, 我覺得生BB係兩個人既事, 老公有咁既諗法, 我唔想逼佢用IVF生BB, 老實講, 我聽日做IUI啦, 我老公就同我講, 下個月唔好做啦, 今個月用咗好多錢呀. 我個心即刻沉咗, 無出聲. 你講得啱, 除非唔係真係好想要, 否則, 幾辛苦都會努力. 所以我知道, 佢唔係真係好想要BB, 佢會無錢都借錢讀書, 供樓辛苦就決定租樓唔供, 但係養車. 有時我都諗, 以我地咁唔識用錢, 加上無誠意有BB, 實在應該放棄, 依家呢一刻, 佢感覺到我唔開心, 但係, 咁又點呀, 唔會改變到佢努力要BB既諗法. (好想喊)
或者下個月真係唔應該做....

大宅

piglet929,

我醫生都係咁同我講, "排既egg 靚,所以釋放特別多荷爾蒙,令到m特別痛同多," 所以我即管試多次啦.

對唔住呀, 今晚心情唔好, 聽日又做IUI, 我唔講住啦, 早啲瞓, 噙晚做公司嘢做到3點幾呀.

珍珠宮

今日終於去左睇醫生啦, 一朝早就起身, 搞到我好攰呀~~
仁安d姑娘真係好好好!! 每樣野都好細心體貼, 千幾蚊係值既!!!
董醫生今次幫我照左子宮同卵巢, 佢話我子宮頸好靚, 左邊卵巢有一粒卵, 但只得7mm, 正常到day13應該已經有十幾mm~
仲有呀, 我既子宮內膜算薄, 得8mm, 同埋原來我右邊卵巢有多囊.....
以上果d野, 之前果個醫生完全check唔出, 真係有冇搞錯!!

同埋呢, 我要減肥呀, 醫生話我要減到BMI 30以下先可以同我用藥做IUI, 因為BMI 超過30, 即使做IUI都要好大劑量既藥, 而且效果不明顯.....
所以我見完董醫生就去埋仁安見營養師, 佢教左我可以點樣食黎減肥, 睇落唔難囉~~ 希望能夠堅持到啦~~

下個cycle先驗血同照輸卵管, 驚驚呀我, 今日有個又係睇不育科既姊妹同我講話叫我食定必理痛, 仲要特效果隻!!! timlc, 妳都係食定好d呀, 佢話都幾痛架.....

計計下, 即係我最快都要7月先可以做iui~~ 都好, 到時老公放暑假, 可以多d時間陪我~~ 唔洗到時為左做iui要佢請假~~

我發覺呢, 叫埋老公去係好d架, 當我講話我同老公一個月只係行埋1,2次, 醫生就話叫佢唔好咁搏啦(工作方面), 話而家應該focuse係生bb呢度呀~~ 幾想老公聽到呢句呀!!!

希望下次去見醫生時係星期六, 等醫生可以點醒下佢啦!!!

今次剩係見一見醫生, 加埋照超聲波同姑娘話醫生係我下面攞左d野拎去化驗, 所以董醫生果度用左1360
跟住去見營養師就用左350~
唉~~ 咁又冇左千7蚊啦~~
下次驗血要950, 照輸卵管又要1800...... 睇黎真係要慳慳慳慳啦~~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

民房

cmsfish,

係咪我既說話令你唔開心呀?如果係,我講聲對唔住。
其實我明白既,男人同女人唔同,佢話叫你唔好做,可能係出於好意,覺得你承受壓力,所以先用其他理由去叫你唔好做,佢地唔會明白女人心態,佢地咁講其實令我地仲難受,但我相信佢係無心,正如我老公都話過,如果唔得就唔做,盡左力就算,但我覺得佢唔support我,未開始就諗住輸,我唔開心,話返比佢知,佢解釋其實係怕我壓力大,覺得我為左生bb入左幾次醫院,差d連命都無,佢唔想見到我咁
喎,講起往事我都好難過,不過到我真係有左bb而順利生左出黎,佢唔同晒,以前亂用錢,而家都會諗過先用,個人都改變晒。我唔係想游說你生bb,因為決定響你同你老公身上,但正如你所講,生bb係兩個人既事,如果你真係好想,點解唔同佢傾下呢?點都好啦,兩公婆感情係最緊要,你咪同你老公傾多d囉。其實排政府做ivf用錢都唔多丫,即管試下啦,有咩同我傾下丫,睇下邊方面幫到你,但希望我唔係令你唔開心啦,聽日做iui記得唔好諗咁多,做完一切如常就得,如果你老公有力咪補多次囉,無壞架,祝你成功,唔使再諗咁多。

民房

小寶貝兒,

我都照過輸卵管,但我又唔覺痛喎,只係有少少谷住既感覺,姑娘有比止痛我,但只係普通必理痛,你怕咪食特效囉,其實我個陣個心諗,肉隨砧板上,盡量放鬆就無咁痛,咪一味叫自己放鬆囉,其實我成個過程最痛係有一次醫生想我刮宮睇下有無菌,結果突然上左張床,就響診所刮宮,我係全無心理準備,你地都知一般刮宮要去醫院全麻啦,我竟然可以忍受呢d痛,但就忍唔住痛到喊,個次我老公都無陪我(其實多數佢都唔得閒陪我),我個陣個心覺得自己好可憐,為左生bb做咩都唔怕,但就問自己係咪值得,人地生bb咁容易,我就咁難,但我今日可以同你講,呢d辛苦係絕對值得,你都要加油。

大宅

小寶貝兒,

"董醫生話我左邊卵巢有一粒卵, 但只得7mm, 正常到day13應該已經有十幾mm~" 你 意思係咪你已經DAY13啦? 咁右邊有無卵呀?好少得一粒卵又遲發育架喎..... 我打針後多數都出四五粒, 但得一兩粒係大架咋
仲有呀, 我既子宮內膜算薄, 得8mm, 同埋原來我右邊卵巢有多囊.....想問吓, 醫生話要子宫有幾厚先算好呀?我嗰個都話我偏簿架, 而我知, 簿係BB難著床啲架, 想問吓乜嘢叫多囊呀?平時有乜徵兆架?
以上果d野, 之前果個醫生完全check唔出, 真係有冇搞錯!!
係呀, 如果齋睇婦科而唔係不育科, 佢真係乜都唔知架, 我就係睇過一兩個,浪費哂啲錢。 你知啦, 都唔平架嘛。
同埋呢, 我要減肥呀, 醫生話我要減到BMI 30以下先可以同我用藥做IUI, 因為BMI 超過30, 即使做IUI都要好大劑量既藥, 而且效果不明顯..... 又想問吓, 醫生話你要減肥, 你介唔介意講你有幾多磅呀? 因為我都係肥人嚟架。 同埋BMI點計呀?你既餐單又係點架?
姊妹同我講話叫我食定必理痛, 仲要特效果隻!!! timlc, 妳都係食定好d呀, 佢話都幾痛架.....
我都照咗啦, 我就同BABIESOME一樣, 只係有谷谷地感覺, 比起做IUI實在少兒科, 但係我家姐就話好痛,佢做IUI就無嘢, 所以我諗個個人唔同架, 唔駛担心
7月先可以做iui~~ 都好, 到時老公放暑假, 可以多d時間陪我~~ 唔洗到時為左做iui要佢請假~~

老公多時間休息都係好架, 佢心情好啲, 醫生話, 精子會靚啲架
你同我洗既錢差唔多喎。 你打針未呀?我打針後就貴啲。針既分量越重, 就越多錢, 所以第三次IUI係貴過第二次IUI架。

大宅

babiescome,

絕對唔係你令我唔開心, 係我老公噙晚話我地上個月洗咗成八千幾元, 好肉痛, 我今日睇番張單, 有成三千幾係帶落嚟既BALANCE, 有成接近二千元係交通費,我當交通費我有一半, 我上個月都係買咗一千八百元嘢,咁就冤我用得多錢, 我真係好唔開心, 次次一無錢就話我洗咗好多錢, 其實係自己洗咗既錢又唔話自己, 仲有呀, IUI大部份既錢係我自己出, 都無乜問佢攞,咁佢又借啲意話唔做IUI,所以你講得啱, 佢唔係真係咁想要BB。

佢成日想我完成個DEGREE, 但我唔係好想讀, 於是佢管接送咁同我返學, 氹我返學, 呢啲佢想既嘢, 佢就點都得

今朝佢同我講對唔住, 但就話唔知我嬲乜, 我講咗佢冇錢就話我用咗佢既錢, 想我讀書就出錢出力要我讀, 做IUI就話冇錢,我仲話佢, 你一路都只係出吓錢, 我仲要兩三日睇醫生, 日日打針呀。 

有時諗, 以佢咁樣既態度, 生咗都唔係一件好事呀。。。。

大宅

各位, 

我今日約咗兩點做IUI呀, 自己心情唔好, 熟卵得一粒, 前晚又成三點先瞓, 噙晚, 我已經九點瞓咗, 今朝九點半先起身, 睇吓好唔好啲。

我老公噙晚應該係瞓得麻麻地, 所以我估佢啲精到麻麻地架啦。 

預咗今次唔得架啦, 下個月先再諗做唔做啦。

民房

小寶貝兒,

你唔好驚啊, 照輸卵管其實真係唔係好痛, 我唸應該係在放鴨咀kim時, 將你子宫mark到最大, 果時應該最痛, 但係放管入去我就覺得ok, 我照個時, 因為第一次醫生放咗個大size鴨咀kim, 我覺得痛, 佢就話同你換個細size鴨咀kim, 跟住照照吓條管又跣出來, 結果重做, 好彩到最後都順利,係有啲血流, 記住帶m巾, 我個日做完重去行街, 都無mug事. 你放心好lah.

反而做iui時, 教授幫我做, 又係放鴨咀kim時, 真係好痛, 放導管ok, 前後我估不過10分鐘, 跟住將你平放15分鐘, 我唔知係唔係因為手勢問題, 所以覺得痛, 我做完後, 都有血流, 不過姑娘話正常, 因為係子宮頸充血, 所以有血流.

不要擔心, 我都係一個很怕痛的人, 不過我只要想著我要有bb的大前題下, 我就會充滿勇氣, 勇往直前. 加油啊!

民房

cmsfish,

你要加油啊, 唔好唸啲唔開心嘢, 放鬆心情, 就會事半勁倍.

你老公係唔係唸住重後生, 等遟啲先要, 男人唸法同女人係唔同, 我地女人係有年齡限制, 佢地遟啲都冇問題, 所以我地先會咁擔心姐.

今日做完好好休息, 知你呢兩日都瞓得唔多啊.

大宅

catcleho,

"你老公係唔係唸住重後生, 等遟啲先要, "

唔係呀, 我已經係高齡產婦啦. 不過算啦, 今次做完先算啦.

今日我做完會聽你話, 返嚟瞓吓架啦.

多謝哂, 多謝你既關心呀.

珍珠宮

babiescome,
多謝妳呀, 果日撞到果個姊妹都話其實唔算太痛, 佢都有食到止痛藥, 佢都有叫我放鬆d~ 但我一諗起有d bk sis話去家計會度做時痛到死, 我就驚驚啦~~~

嘩~~ 好勁!! 妳真係好忍得痛喎~~ 括宮喎~ 諗起都打冷震....

大宅

各位,

我做完IUI返嚟啦, 今次好好彩, 換咗醫生個徒弟陳細樂, 佢唔駛夾扯我個子宫先做到IUI, 反而好順利, 用咗唔夠五分鐘就攪掂咗, 唔似頭兩次, 夾扯子宫到我喊埋出嚟, 仲痛一日. 所以心情好番啲啦.

醫生話聽日朝早應該排卵, 星期一再返去睇吓排咗卵未喎.

大宅

小寶貝兒,

唔好意思呀,係咪太煩你呀? 下次唔敢問咁多啦.

cmsfish 寫道:
小寶貝兒,

"董醫生話我左邊卵巢有一粒卵, 但只得7mm, 正常到day13應該已經有十幾mm~" 你 意思係咪你已經DAY13啦? 咁右邊有無卵呀?好少得一粒卵又遲發育架喎..... 我打針後多數都出四五粒, 但得一兩粒係大架咋
仲有呀, 我既子宮內膜算薄, 得8mm, 同埋原來我右邊卵巢有多囊.....想問吓, 醫生話要子宫有幾厚先算好呀?我嗰個都話我偏簿架, 而我知, 簿係BB難著床啲架, 想問吓乜嘢叫多囊呀?平時有乜徵兆架?
係呀, 如果齋睇婦科而唔係不育科, 佢真係乜都唔知架, 我就係睇過一兩個,浪費哂啲錢。 你知啦, 都唔平架嘛。
同埋呢, 我要減肥呀, 醫生話我要減到BMI 30以下先可以同我用藥做IUI, 因為BMI 超過30, 即使做IUI都要好大劑量既藥, 而且效果不明顯..... 又想問吓, 醫生話你要減肥, 你介唔介意講你有幾多磅呀? 因為我都係肥人嚟架。 同埋BMI點計呀?你既餐單又係點架?
姊妹同我講話叫我食定必理痛, 仲要特效果隻!!! timlc, 妳都係食定好d呀, 佢話都幾痛架.....
我都照咗啦, 我就同BABIESOME一樣, 只係有谷谷地感覺, 比起做IUI實在少兒科, 但係我家姐就話好痛,佢做IUI就無嘢, 所以我諗個個人唔同架, 唔駛担心
7月先可以做iui~~ 都好, 到時老公放暑假, 可以多d時間陪我~~ 唔洗到時為左做iui要佢請假~~

老公多時間休息都係好架, 佢心情好啲, 醫生話, 精子會靚啲架
你同我洗既錢差唔多喎。 你打針未呀?我打針後就貴啲。針既分量越重, 就越多錢, 所以第三次IUI係貴過第二次IUI架。

珍珠宮

del

珍珠宮

cmsfish 寫道:
小寶貝兒,

"董醫生話我左邊卵巢有一粒卵, 但只得7mm, 正常到day13應該已經有十幾mm~" 你 意思係咪你已經DAY13啦? 咁右邊有無卵呀?好少得一粒卵又遲發育架喎..... 我打針後多數都出四五粒, 但得一兩粒係大架咋 唔係呀, 我仲未開始做iui架, 今次係第一次睇, 醫生幫我用陰超照子宮同卵巢, 見到有一粒卵但發育得唔好, 可能係咁, 所以我之前一路都冇bb啦~
仲有呀, 我既子宮內膜算薄, 得8mm, 同埋原來我右邊卵巢有多囊.....想問吓, 醫生話要子宫有幾厚先算好呀?我嗰個都話我偏簿架, 而我知, 簿係BB難著床啲架, 想問吓乜嘢叫多囊呀?平時有乜徵兆架? 醫生冇講幾厚先好啊~ 只係話我算薄, 不過我遇到一個姊妹話子宮內膜薄唔緊要, 可以打針谷既~~ 多囊我都研究緊係d乜, 醫生就話係天生既, 不過唔知點解之前個醫生check唔到姐.. 一樣都係照陰超, 一樣都係照左右卵巢, 佢就乜都照唔到, 董醫生就照到咁多野~~ 徵兆都多架, 例如經期亂, 多毛(手臂, 腳), 肥胖, 我中晒呀~
係呀, 如果齋睇婦科而唔係不育科, 佢真係乜都唔知架, 我就係睇過一兩個,浪費哂啲錢。 你知啦, 都唔平架嘛。咪就係, 其實董醫生同之前果個醫生價錢差唔遠, 係董醫生既醫生費多200蚊, 其他既野都一樣, 但董醫生check到既野就多好多!!!
同埋呢, 我要減肥呀, 醫生話我要減到BMI 30以下先可以同我用藥做IUI, 因為BMI 超過30, 即使做IUI都要好大劑量既藥, 而且效果不明顯..... 又想問吓, 醫生話你要減肥, 你介唔介意講你有幾多磅呀? 因為我都係肥人嚟架。 同埋BMI點計呀?你既餐單又係點架?我成210磅呀~~ 即係有97kg!! BMI係體重(kg)的2次方除以身高(m)計出黎既數字, 我而家成36.9, 我計過我要減到170磅以下先可以開始呀~~ 唔知2個月內可唔可以減到咁多呢~~ 唔係又要延遲開始療程架啦~~ 我既餐單其實可以食好多野, 所以好難一一打晒出黎, 最主要係食野要睇脂肪, 唔好睇卡路里, 因為我既情況係多攝取太多既脂肪~~ 例如一罐罐頭湯睇落好似好少卡路里, 都係百幾2百, 但原來總脂肪有成2g!!! 好多油架啦~ 仲有, 唔講唔知, 原來雀巢果隻乳酪比醫生推介既y字頭乳酪多糖份成4倍!! 一路以為雀巢d低脂或脫脂可以食多d, 點知原來都仲有咁多糖份, 真係死得!!
其實見下營養師都幾好, 而且唔貴, 我下次要5星期先覆診, 佢又冇比藥我, 都係350蚊之麻, 都幾ok~ 醫生名叫李向明, 我初頭都以為係男人, 後尾先知係女醫生, 幾好, 有好多野都唔使怕監介呢~~

老公多時間休息都係好架, 佢心情好啲, 醫生話, 精子會靚啲架老公之前驗過精, pass架, 所以問題其實係我身上囉.... 唉....
你同我洗既錢差唔多喎。 你打針未呀?我打針後就貴啲。針既分量越重, 就越多錢, 所以第三次IUI係貴過第二次IUI架。係呀, 我都有聽過架, 所以如果醫生而家幫我做iui, 我諗一定超甘!! 可以皮幾野都唔定!!

今日同尋日我都好乖咁依足醫生指示減肥啦, 希望真係快減到就好啦~~ 醫生其實都有講過話最好BMI去到25以下, 我都想呀, 25以下即係140磅, 係我中學以黎從來都未試過既新低呀~~ 我怕我減左之後唔捨得因為有BB而肥返呢~~ 哈哈~~ 講笑, 千辛萬苦先減到肥可以有BB, 點會唔捨得呀~ 生完之後一樣可以再減架麻~~

珍珠宮

catcleho,
多謝妳啊~~ 我仲以為照輸卵管係係肚皮上面桔針注d野入去照架添....
嘩~ 要帶m巾, 好~ 我又mark底佢先~~

好!! 我會為左bb勇往直前架啦!!!

珍珠宮

cmsfish 寫道:
小寶貝兒,

唔好意思呀,係咪太煩你呀? 下次唔敢問咁多啦.

傻啦, 梗唔係啦~~ 我想答得詳細d嘛~~ 所以咪打得慢囉~~
下次有問題即管問, 我好得閒架, 日日係屋企就係上bk, 妳見我回覆d野次次都長篇大論就知啦~~

大宅

小寶貝兒 寫道:
[quote]
cmsfish 寫道:
小寶貝兒,

唔係呀, 我仲未開始做iui架, 今次係第一次睇, 醫生幫我用陰超照子宮同卵巢, 見到有一粒卵但發育得唔好, 可能係咁, 所以我之前一路都冇bb啦~啊, 原來平時既卵都唔熟,天喜丸嗰啲可唔可以補到架?

同埋呢, 我要減肥呀, 醫生話我要減到BMI 30以下先可以同我用藥做IUI, 因為BMI 超過30, 即使做IUI都要好大劑量既藥, 而且效果不明顯..... 又想問吓, 醫生話你要減肥, 你介唔介意講你有幾多磅呀? 因為我都係肥人嚟架。 同埋BMI點計呀?你既餐單又係點架?我成210磅呀~~ 即係有97kg!! BMI係體重(kg)的2次方除以身高(m)計出黎既數字, 我而家成36.9, 我計過我要減到170磅以下先可以開始呀~~ 唔知2個月內可唔可以減到咁多呢~~ 唔係又要延遲開始療程架啦~~ 我既餐單其實可以食好多野, 所以好難一一打晒出黎, 最主要係食野要睇脂肪, 唔好睇卡路里, 因為我既情況係多攝取太多既脂肪~~
其實見下營養師都幾好, 而且唔貴, 我下次要5星期先覆診, 佢又冇比藥我, 都係350蚊之麻, 都幾ok~ 醫生名叫李向明, 我初頭都以為係男人, 後尾先知係女醫生, 幾好, 有好多野都唔使怕監介呢~~
願來140磅就唔合格, 我仲尚可合格, 所以醫生無同我題及過, 你既餐, 得閒講啲嚟聽吓啦
老公之前驗過精, pass架, 所以問題其實係我身上囉.... 唉....
你同我洗既錢差唔多喎。 你打針未呀?我打針後就貴啲。針既分量越重, 就越多錢, 所以第三次IUI係貴過第二次IUI架。係呀, 我都有聽過架, 所以如果醫生而家幫我做iui, 我諗一定超甘!! 可以皮幾野都唔定!!
係呀, 做得幾次, 都差唔多用咗萬多元架啦. 所以下個月先諗做唔做.

你要加油呀, 支持你, 支持你, 支持你!!!

首頁
45678...96

尾頁

跳至