烹飪搵食

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男爵府

積分: 8205


1#
發表於 14-7-20 08:47 |只看該作者
買咗呢隻中華生鐵鑊用豬油韮菜開咗鑊,煮野食後唔用洗潔精, 烘乾塗油後用廚房紙擦一下都係有黑, 咁點攪?
myphoto.jpg




男爵府

積分: 8205


2#
發表於 14-7-20 09:00 |只看該作者

回覆:求救, 生鐵鑊

仲要有d銹添。
myphoto.jpg




伯爵府

積分: 17852


3#
發表於 14-7-20 10:02 |只看該作者

回覆:求救, 生鐵鑊

我用咁多年都有用洗潔精洗鑊,用完吹返干搽返d油,一樣咁正,吾明點解話吾用得洗潔精。我媽同識得嘅人都有用呀。


寶石宮

積分: 427213

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章


4#
發表於 14-7-20 12:09 |只看該作者

回覆:求救, 生鐵鑊

唔用洗潔精我覺得唔乾淨, 生鐵係會甩野架喎, 所以咁多人用不銹鋼囉





大宅

積分: 3916


5#
發表於 14-7-20 12:29 |只看該作者
可以用洗潔精加鋼絲擦, 黑色嗰d 洗幾次, 再用多幾次煮有油既食物就可以.


複式洋房

積分: 193


6#
發表於 14-7-20 17:33 |只看該作者
係la,用洗潔精洗下,再用熱水浸下


珍珠宮

積分: 35467

大廚勳章


7#
發表於 14-7-20 21:19 |只看該作者
本帖最後由 khman 於 14-7-20 22:27 編輯
seenfu 發表於 14-7-20 08:47
買咗呢隻中華生鐵鑊用豬油韮菜開咗鑊,煮野食後唔用洗潔精, 烘乾塗油後用廚房紙擦一下都係有黑, 咁點攪?
...

妳可能搞錯咗 d 嘢啵 .....

mistake 1 :
呢隻好似係 "碳鋼"鑊 , 或者係 "熟鐵"鑊 ;
但就 絕對 唔係 "生鐵" 鑊嚟㗎 !!!!!!

mistake 2 :
開鑊之前 要先用猛火乾燒到鑊身變色 ....
因為隻鑊有層 防銹油積 喺鑊面 , 所以一定要先先燒光嗰層 防銹油 , 之後至可以 coat 層食用嘅豬油㗎 .

正式 嘅步驟 , 說明書 好似係咁講 :

【お手入れ方法】

鉄はアルミニウムと違った手入れが必要であり、水分が残っているとサビの原因になる事から乾燥させたり、油をなじませるための気遣いが必要です。そのため使いはじめの『ならし』を十分に行ってから使用してください。鉄製のフライパンには防錆加工が施されており、最初はクレンザーとスポンジで綺麗に洗い、全体を乾いた布で拭き取りよく乾燥させます。強火で淵の部分も含めた全体を空焼きします。次第に表面に酸化皮膜ができてきます。これはフライパンの色が玉虫色に変わってきて煙が出なくなるまで焼けば完了です。そのまま熱いうちに流水でよく洗い、再び火にかけて乾燥させます。(※洗剤は使用しないこと!)その後油を適度に入れ、弱火で3~5分くらい加熱します。全体を馴染ませたら油を捨て、残った油を全体に延ばしておきます。この時、不要な野菜などを炒めても良いです。 使用した後のお手入れは、熱めのお湯でささらや亀の子たわしで軽くこすり洗いをして、しっかりと乾燥させます。しかも必要以上に油を落とさず、熱いうちにするのが良いようです。その後は、空焚きをして油ならしをしてください。

※汚れがヒドい時には、クレンザー を スポンジ に含ませてお湯洗いをしてください。

我用 google 翻譯成英文 :

【Care method】 iron is a necessary maintenance that unlike aluminum , you need to care for or dried from doing so will lead to rust moisture is left , to adapt the oil .
Please use it after done enough of including " break " to use for that.
Rust processing is given to iron frying pan , wash clean with a sponge and cleanser at first and allow it to dry well and wipe off with a dry cloth the whole .
You bake a whole, including some parts of the deep over high heat .
Oxide film will come to the surface can gradually .
This is complete if burnt smoke until no color out of the frying pan have changed in iridescent .
Wash thoroughly with running water while hot as it is and allow it to dry over the fire again .
Put in moderation
( that you do not use detergent ※ ! )
Then the oil and heating about 3-5 minutes over low heat .
Discard the oil When you adapt a whole , I'll extend to the entire oil remaining .
At this time , it is may be stir-fried vegetables such as unnecessary .

The care of after use , and the scrub gently with a child of scrubbing brush and turtles Sasara with hot water heat of eyes, and dry well.
Besides, it seems to be good without decreasing the oil more than necessary , it is to hot.
Then , please break- oil with a boiling .
※ At the time of not terrible , dirt please be a hot water wash to be included in the sponge cleanser .


要將隻碳鋼鑊 燒到咩顏色 , 可以參考一吓以下網頁內嘅圖片 :
http://blogs.yahoo.co.jp/gyuuhomura/52013633.html




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男爵府

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8#
發表於 14-7-21 00:27 |只看該作者

引用:+本帖最後由+khman+於+14-7-20+22:27+編輯+

原帖由 khman 於 14-07-20 發表
本帖最後由 khman 於 14-7-20 22:27 編輯
好多謝你咁詳盡的分析, 我相信你的說法是對的。 我都覺得奇點解隻鍋唔係好重手。




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