自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

畀面勳章

我覺得FTM最辛苦既唔係話勞動上既辛苦, 而係唔被應同, 同埋要求好過。
一句話你FTM喎, 一定點點點架啦, eg: 你FTM喎, 小朋友成績一定好好架啦;或者, 你有時間嘛;
呢D就真係好難頂。

所以, 我做唔到ftm, 無論經濟上, 定心理 加 體力上。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 syduck 於 15-05-07 發表我覺

原帖由 monkeydiary 於 15-05-09 發表
同老人家住真係好慘,啲老人家好似當咗個阿媽係小朋友的工人,小朋友洗手又要阿媽睇住,去廁所又要幫佢攞po ...
呢樣野真係超啱!我又係同99 住, d仔已好大個(高小), d仔發生嘜事都叫我,要佢地著長袖佢地係都要著短袖又叫我, 唔去沖涼又叫我,食飯唔食餸又叫我,隻猫行左唔知去邊又叫我(屋內), 99行得走得超健康。 我心諗你有嘜野要講咪同當時人講,講唔聽我都無計,況且呢d又係小事,理少d咪唔勞氣囉!但我唔理又話我放任d仔

仲有,我叫仔幫手開飯佢又爭住做,又或者喺旁邊不停ee 我我,又話驚d仔打爛d野, 我地怕左佢唔叫d仔幫, 佢又 話d仔咁大個都唔幫媽咪手

有時真係激死,不過除此以外,佢其他野都好好

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 siumeow 於 15-05-08 發表其

伯爵府

引用:Quote:原帖由 麵包超人^o^ 於 15-05-07 發

原帖由 syduck 於 15-05-07 發表
我覺得返工辛苦極,就算工作再忙,都有lunch break俾我回下氣,來回搭車可以心靈放空下,收工工作可拋諸腦 ...
同老人家住真係好慘,啲老人家好似當咗個阿媽係小朋友的工人,小朋友洗手又要阿媽睇住,去廁所又要幫佢攞potty, 但同時個阿媽又要準備飯菜,洗碗,呢啲嘢做遲一陣又話餓親個孫,但最重要的是洗手,攞potty呢啲嘢係個小朋友識做的,總之就一定要所有嘢同時進行,但阿媽一個人得一對手,卒之咪搞到成日嘈交囉!

珍珠宮

回覆:跟本就係辛苦過返工

我有做過ftm, 係好辛苦, 而家係wm, 其實都一樣辛苦, 7點起身送BB 去姨姨度, 夜晚趕返黎接番佢返, 仲要買餸煮飯陪BB 玩教佢認字, 如果佢病或扭計, 夜晚無得訓, 第二朝要局住請假, 一樣係24小時stand by 咋.... 所以唔好比較ftm 定 wm 辛苦 (有工人或長老另計啦), 其實做父母本身就辛苦

侯爵府

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+15-05-07+發表一定

原帖由 sinyeechu 於 15-05-07 發表
但係有啲人仲同我辯論緊係咪真係辛苦過返工,唉,我想講,不如未試過果啲試下兩星期丫,睇下有咩感覺先再講 ...
我ftm,一個三歳,一個歳半,全屋家務買餸煮飯,我又0k,吾吃力,有時間high tea,亦每晚9點後d仔女訓曬,有自己時間。辛苦與否視乎你點安排時間同埋d仔女幾點上床訓

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 seaman1982 於 15-05-07 發表

原帖由 siumeow 於 15-05-08 發表
其實有d人做ftm真係可以好舒服。

例如餐餐杯面,由得佢亂走亂叫唔教,仲好閒成日去電髮染髮,出親街都痴埋 ...
我都有唔少ftm朋友, 佢地生活安排得好好,唔會忙得亂七八糟,好享受自己位置,好感謝另一半容許佢唔返工,有時間high tea/ shopping/打扮靚靚,無工人, 但小朋友教得好好,有禮貌有自己學業好又錫家人, 識唔識教同ftm/wm無直接關係。

子爵府

引用:坦白說,如果我老公可以養得起我,我唔怕辛苦

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-05-07 發表
坦白說,如果我老公可以養得起我,我唔怕辛苦做全職丫媽!

不過真心想問一句,又要返工又要湊小朋友,唔係辛苦 ...
絕對認同~ 呢類先最辛苦

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

子爵府

好媽媽勳章

我對面鄰居ftm個大女上左小學後,就連個細仔原本讀開半日班都將佢轉全日,唔再請工人,校車接送,晚餐去99度食唔駛攪,日頭咁多時間多出,所以有時ftm都可以好寫意。

伯爵府

TRUBIMA 發表於 15-5-8 14:18
係咩?? 我而家覺得而家大勢係覺得做ftm 先係一個負責仕既亞媽, 冇人會話佢地嘆, 反而要反工就係比左個責任 ...
的確係,你有無見過 work mum 會久唔久出黎做勢同人宣揚自己既偉大?仲愈來愈過呔開始 compare 埋另一 group 人?

希望唔會刺激到各位 FTM 既神經,以上只係一個局外人 + bk 公海蒲友注意到既野
優悠在澳洲

侯爵府

大把小朋友上左小學hea到爆既ftm我話我身邊咋

子爵府

引用:坦白說,如果我老公可以養得起我,我唔怕辛苦

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-05-07 發表
坦白說,如果我老公可以養得起我,我唔怕辛苦做全職丫媽!

不過真心想問一句,又要返工又要湊小朋友,唔係辛苦 ...
呢個位我都覺得在職婦女辛苦d, ftm 只係顧屋企,在職的工作,屋企都要兼顧。唔係個個都有工人或長輩backup,放左工咪又係要自己做番哂。所以我真係唔明ftm 成日話辛苦過番工,明明見唔少可以去下午茶,買特價野,攞贈品咁,睇你擺幾多時間係家務同有冇效率架啫! 反而返工而少唔見左8個鐘(未計ot) 做屋企野,星期六,日就焗住要抽時間清理,仲辛苦。

子爵府

引用:Quote:原帖由+itdididi+於+15-05-07+發表兩

原帖由 超級特務 於 15-05-08 發表
同意。
宜家有電器,生活方便好多。
夏天有冷氣,以前有部鑽石牌電風扇,都唔可以長期開,得食飯果陣先可以 ...
係啊係啊!

我自己覺得呢一代生活壓力真係好大好大,真係大到透不過氣

所以做媽媽/full time mother / working mother 其實都各有各辛苦

所以各位jm 都要搵放法放鬆自己啊!

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 joeyjoeycc 於 15-05-08 發表

原帖由 fionko 於 15-05-08 發表
15歳連自己煮個麵都唔識?仲要煮早餐?唔係丫化?叫佢去食M記丫。大把中學生都係咁

...
我只係想佢食得健康啲!當然,佢煮飯都識,佢夜晚嗰餐都係自己煮

男爵府

LubiLubi 發表於 15-5-8 00:04
我奶奶成日俾說話我聽,話覺得我唔洗返工淨係湊仔好嘆,真係想閙爆佢

...

真係難為了家嫂

子爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 力神 的帖子咁盞鬼! 拖得乾唔乾淨架,

原帖由 myki 於 15-05-08 發表
回覆 力神 的帖子

咁盞鬼! 拖得乾唔乾淨架, 角落位都拖到?
我睇d comment係拖得ok既,可乾拖同濕拖,角位都拖到,唔想成日洗布可用除塵紙代替,夠靜,唯一唔好係拖得慢

伯爵府

nightingale 發表於 15-5-8 13:53
咁本身在職媽返工時都有人湊b架嘛,所以在職媽放病假就真係可以放病假

利申: 我係在職媽

um....我係婆婆幫手, 所以病左回家都要自己睇反, 但確實多對眼幫眼睇BB 既

子爵府

引用:Quote:melomelomelody+發表於+15-5-8+11:23

原帖由 TRUBIMA 於 15-05-08 發表
下,,,但反工媽媽係公司有病假, 唔反工係家, 同你ftm 病左係家有咩分別???? 咪又係病住都要湊仔 ...
病左真係死頂好辛苦,咁平時可以放低小朋友返工啫係都有人幫手湊住小朋友啦。我係完全冇人幫手,要自己頂硬上。呢個只係自己對比自己有返工同冇返工嘅分別

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 OforOsaka 於 15-05-08 發表

原帖由 sweetheartb 於 15-05-08 發表
FTM起碼唔需要受老闆什至公司同事氣,大部分返足8-10小時,就算有工人,返屋企一樣要跟功課。

我兩樣都做 ...
我係在職媽,小朋友返全日,我冇工人長老幫手,放工買餸煮餸睇功課,小朋友瞓咗就洗碗,洗衫,自己梳洗。不過都要多得老公時間上可以配合,接到小朋友放學,同埋幫頭幫尾 lor..
我份工 hea,我當返工係半休息
無論 ftm定在職媽,最緊要搞得掂,冇話邊個辛苦d既。

你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

引用:Quote:原帖由+TRUBIMA+於+15-05-08+發表下,

原帖由 nightingale 於 15-05-08 發表
咁本身在職媽返工時都有人湊b架嘛,所以在職媽放病假就真係可以放病假

利申: 我係在職媽
我有姐姐

我大肚見紅bed rest在家休息,每兩分鐘個仔拍我門,哀求入黎!

如果忍心要姐姐拖開佢,或者可以抖下ge
有媽咪在家,我個仔一定要我,沖涼同FTM 一樣10mins ja

首頁
12345...14

尾頁

跳至